嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有什麼bb用品買了後發覺根本無用/唔需要用?

沖涼網
bb床音樂轉轉(我bb要瞓著先放得落床,日頭又唔肯瞓床,所以個轉轉一啲用都無,仲阻住我放佢落床,結果拆左)

男爵府

Re: 有什麼bb用品買了後發覺根本無用/唔需要用?

Agreed.
04bb 寫道:
沖涼網

大宅

沖涼網,沖涼棉球, 棉花棒,

公爵府

牛年勳章

暖奶器, 換尿片墊, bb油, 火酒, 剪指甲剪刀, 好細對的bb襪, bb棉花棒,沖涼網, 奶泵, 乳墊

大宅

大宅

大宅

吸nose個pump & 學習杯

水晶宮

以so far 被列入唔多有用的嬰兒用品當中, 我有以下經驗:

換片墊 – 醫院派的贈品, no cost, 覺得幾有用, 冇咁易整污糟張床同其他地方.

奶泵 - 如果當初有朋友借個奶泵比我用3個星期, 我就唔會走去用六佰幾蚊買, 亦唔會擱置個奶泵咁耐. 好在, 而家有個朋友生bb, 可以比佢用, 唔洗’side’ o左.

好細對的bb socks – 同好多的bb衫 – 根本bb都著唔’設’, 有好多冇著到就已經唔o岩著.

暖奶器 - 我個friend在我未生之前已經話唔需要, 用熱水助熱d奶, 都係好快啫. 所以冇買到.

沖涼網 – 冇買, 我只是在一般家品店買了個普通沖涼盤, 幾十元, 比起大公司, 大嬰兒用品品牌實惠得多.

我老公成日話湊bb係唔洗買咁多o野, 以前d人同而家拿綜援的家庭, 都冇咁多錢買嬰兒用品, d小朋友又係健健康康成長, 叫我唔好買咁多o野, 日後變垃圾. 但係我會拿個平衡, 因為好多時d用品唔係 solely for 個bb, 而係大人用起上黎方便好多, 湊bb冇咁辛苦. 好似烚奶樽煲, 可以買用明火烚o個一隻, 但電煲始終方便好多. 我諗好多媽咪買o野o既時候都好似我咁諗, 只不過某些用品倒頭來用得唔係咁耐同咁多啫.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

爬行護膝,cool到好似好緊咁,所以無用

別墅

好多牙膠,大量bb玩具,靚靚bb夾衣,泳衣,頭飾,bb帽,手套,腳套,bath seat,Hello Kitty高矮肥瘦奶樽,奶樽夾,暖奶器,沖涼帽,買多在既揹帶,買多在既bb手推車,買多在既 ................... :cry: :cry: :cry:

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

爽身粉,爽身粉撲
安全扣針
bb指甲鉗(因bb剪指甲用的剪刀更好用)

男爵府

我都有好多手套腳套係全新無用過, 全部都係人地送的衫仔套裝, 衫都話可以著兩三個月, 但係手套只係帶一個月, 真係勁side錢.

別墅

暖奶器
奶粉格 (仲係餵人奶..所以無用過 :-P )
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

伯爵府

1. 奶咀打孔器..............換size好過
2. nose pump
3. 爬行護膝

子爵府

畀面勳章

爽身粉撲, 因為未用過爽身粉
手套仔, 用過兩三次就發覺佢都係照食手落口, 手套仔濕左抹落塊面仲易有濕疹...所以多左好多手套仔冇用過

反而沖涼網呀, 換片墊我覺得好好用喎
冇左個沖涼網我都唔知點托住個女沖涼呀, 我托得佢耐, 手碗同條腰都好痛, 有個網食咁d力好好多

我次次換片都墊住佢先換架, 因為真係試過換換下佢又痾, 如果冇左塊墊, 我諗我自己張床"肉"掉得, 同埋出街換片有塊墊 墊住去邊度換都唔怕整dirty個b

大宅

爽身粉,爽身粉撲
baby oil
脫脂棉
1. 奶咀打孔器..............換size好過

同意!

大宅

1. 背帶 - bb輕可以抱,大左重左就不如推車仔。
2. 旅行奶樽 - bb細根本吾會去旅行,就算去都會有酒店住,咁帶2/3個奶樽,帶埋清洗用品好過。用個D袋仔開奶,bb一路飲我就一路驚佢漏,橫掂個奶咀都係要帶野去洗架la。

反而暖奶器係must buy喎,我仔now 2y4m,我仲有用佢reheat涼茶,鮮奶etc,十分正!

大宅

我個女已22個月大,有好多物品買咗只係用1,2 次 or 未用過,有時打開櫃都發覺好浪費. :-P
旅行奶樽,打奶咀孔針,餵藥針,吸nose器,微波爐消毒盒,bb手套,飯壺(bb細就用唔到,唔夠熱,有唔係時常去街,如去婆婆,奶奶,朋友家都用微波爐or再煮開比亞女,)如用真空壺就好,可以由生米焗到熟,旅行or出街外時間比較長就好.

公爵府

我比較幸運,買每件BB野都考慮清楚,諮詢左親戚朋友o既意見先,減少浪費,但都有失手. They include the following:-

1. 鼻pump
2. 打奶咀孔針

反而好多媽咪提到o既暖奶器and changing mat我就幾常用,其實都要因應番本身需要同BB飲奶習慣.

首頁

尾頁

跳至