夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

今早送個仔返學時因為同一個問題, 我就話佢: 啊仔, 下次唔該你唔好再係咁, 你要我鬧你幾次先會改..." 之後返屋企時係樓下遇到個唔知住幾樓既女人, 佢送上佢張卡片比我: "阿x太, 我頭先聽到你鬧你既仔, 你咁做係唔得既, 小朋友要用愛去教既, 鬧係冇用既......" 我喔左一句, 望下佢張卡片"....心理專家", 之後我想走人, 佢都唔放, 竟然話:"如果下次再聽到你鬧你既仔, 我報警啦" . 吓....鬧下個仔都要被警察拉? 我只不過因為個仔日日都係出門口時先話去toilet(好似小新, 不過佢係小便, 但部lift已經到左, 所以我先鬧佢.) 我問佢:你有冇鬧過你既小朋友啊? 佢竟然答:我冇小朋友. 激死我 心理專家......

侯爵府

好媽媽勳章

I can't help laughing ....

原文章由 siuwa 於 08-6-19 15:19 發表
今早送個仔返學時因為同一個問題, 我就話佢: 啊仔, 下次唔該你唔好再係咁, 你要我鬧你幾次先會改..." 之後返屋企時係樓下遇到個唔知住幾樓既女人, 佢送上佢張卡片比我: "阿x太, 我頭先聽到你鬧你既仔, 你咁做係唔 ...

侯爵府

好媽媽勳章

If I was you, I would tell this 心理專家:
My husband is a ploiceman. Do you need some course about the law in HK? I can give you a discount.

今早送個仔返學時因為同一個問題, 我就話佢: 啊仔, 下次唔該你唔好再係咁, 你要我鬧你幾次先會改..." 之後返屋企時係樓下遇到個唔知住幾樓既女人, 佢送上佢張卡片比我: "阿x太, 我頭先聽到你鬧你既仔, 你咁做係唔 ...

[ 本文章最後由 ac321 於 08-6-19 15:28 編輯 ]

大宅

心理專家.....讀到個腦short Q 左......

but 你個case好好笑. 如果我係你, 我會比埋個電話比佢報警, 再同佢講, 我係負責屋企既CEO, 每分每秒都上千元時薪, 報警所花既時間, 會同佢追討.

你POST埋佢張卡片上來LOOK LOOK, 等佢無生意...

[ 本文章最後由 lovelybearbear 於 08-6-19 15:51 編輯 ]

大宅

想做生意. HARD SALE.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你應該送佢几個字:關你什麼事呀!! 叫佢 啦!!你應報警先:佢系5系想做你生意呀?

小朋友在孩童階段-約14歲前,不可以用那種 "朋友式"的教育方式-這樣會令小朋友沒著家教和長輩的概念;當然亦不可每天都打罵-這樣又會令小朋友沒有基本的自信.其實做家長是很難的.常言道:知子莫若母.一定的嚴厲加上一定的愛惜-是培養小朋友的一種好深的學問,亦不是父母讀個書多就會培養出好的小朋友. 當然,每個人都有權選擇自已認為最好的教育子女的方式.為什麼要去管別人的家事?最重量—要的是:又沒有人請教佢.

大宅

人地敎仔, 關佢咩事啫, 又唔係打又唔係弱兒, 佢憑咩報警, 呢個世界都幾多傻架喎.

大宅

原文章由 小紅 於 08-6-19 15:58 發表

你應該送佢几個字:關你什麼事呀!! 叫佢 啦!!你應報警先:佢系5系想做你生意呀?

小朋友在孩童階段-約14歲前,不可以用那種 "朋友式"的教育方式-這樣會令小 ...

唉..... 我就係怕而家唔教, 大左就更加唔教得. 我先唔想好似出面d青少年, 因為少少嘢就同個world講byebye, 少少責罵都唔受得. 咁都唔得???

大宅

住我隔離個呀伯又係咁q多事架,有日撞見佢,佢竟然教我點教仔,話我鬧係唔得架,又e樣又個樣,我真係想話佢多x事,不過見係住係隔離成日都見到,費事攪到面左左咋,同我講佢以前教仔方法,我就好客氣咁講:我地個代成舊飯咁,e+d小朋友唔同ga la,精好多,要教真係好勞心勞力架...上次佢撞到我c6同仔仔,佢真係超8公,係我c6面前同呀仔講:你要乖d la,一陣又比媽咪鬧la...你地話,邊有人咁q多事架

子爵府

好媽媽勳章

其實你教導小朋友...唔需要理佢...佢要報警既...你就同佢講...唔好浪費警力...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

佢竟然答:我冇小朋友. 激死我 心理專家......

你叫佢生一個自已去體會下.

如果怕痛就收養一個, 去顯示自己無窮愛心啦:;pppp:
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

男爵府

打仔就話虐兒je, 鬧仔都要報警? 會5會俾阿sir話'浪費警力'ga?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 PCCW2319 於 08-6-19 21:54 發表
佢竟然答:我冇小朋友. 激死我 心理專家......

你叫佢生一個自已去體會下.

如果怕痛就收養一個, 去顯示自己無窮愛心啦:;pppp:

如果佢有小朋友先至系奇啦!!mouth: mouth:

禁止訪問

大宅

宜家d人開口又報警埋口又報警, 真係等救命嘅打唔通熱線/接線生聽慢咗個電話, 佢地唔知搵乜嚟贖罪
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下,咁都要報警,個"專家"係咪痴上腦呀,
呢個世界真係咩人都有,人地教仔都關佢事,
唔o岩就要適當咁話,唔可以太縱容

大宅

其實佢話報警就"誇"D,但而家D小朋友又真係唔係好鬧得,鬧鬧佢習慣就會當你唱哥(激死),需然我自已沒有小朋友(可能有D人會覺得我冇經驗),但傍觀者凊,而且我D兄弟又有小朋友,佢聽我話多過聽佢阿媽,就因為佢阿媽用鬧0既方法,而我由佢0地BB時一有錯就同佢0地講道理(用柔聲線,唔好以為BB唔識聽,以我0既經驗就係佢0地原來會明白),久而久之佢就好聽話,其實小朋友係一張白紙,自細教就唔會好勞氣(但有時都覺得教小朋友真係好累,返工好過..... )

禁止訪問

回覆 #19 ml628 的文章

首頁

尾頁

跳至