懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出生缺氧

我朋友的BB出生時缺氧, 醫生說時中度缺氧, 有可能會影响腦部發展, 她非常擔心, 請問有冇媽媽曾試過此情況 ?

大宅

好媽媽勳章

Re: BB出生缺氧

你朋友醫生有無話bb係咩情形下缺氧gar?
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

大宅

她的BB頭出咗 , 但是身出唔到, 最後要送去急救, 醫生話B.B. 缺氧3分鐘, 想問吓有冇人試過這樣情形而B.B.大個又無事, 可以安慰吓佢。

大宅

你朋友係私家醫院生的嗎? 好小會頭出咗而個身出唔到.

大宅

是在東區醫院生的, 我都奇怪為什麼咁遲才吸出來而令b.b. 缺氧, 最衰個平時檢查的私家醫生, 臨生時檢查話佢b.b得6磅, 點知出來8磅4安士, 差成2磅, 我朋友話如果知道咁重, 一定會在私家開刀, 那bb就不會缺氧, 好似累咗個囡, 而家最希望對佢腦部無影响。個私家仲好出名, 所以出名的醫生未必好。

複式洋房

Dear stephanieching,
真替您的朋友難過 ! 祝願您朋友的bb 可以平安健康地成長.

我的堂細妹和您朋友的case 一樣.............約在18年前, 我的嬸嬸在沙田威記生第一胎, 由於BB頭太大, 不能順利出生, 在子宮內缺氧5分鐘, 然後急救...........好彩救回來, 但大腦細胞受創, 四支不能自己控制, 不能說話, 一世要人照顧 和座輪椅............

我的叔叔和嬸嬸很堅強, 一直照顧 和愛這個BB, 因為她是"無姑", 我們全家人都很庝她........ :-(
波子bb 2003年11月6日出世3.4kg......... 而家返 k1 la...... :-P

大宅

謝謝你們的關心, 你嬸嬸女兒5分鐘缺氧都咁嚴重, 幸好現在醫學較以前先進好多, 她的女兒現在己可出院回家, 表面上睇到無問題, 但要一路接受醫院跟進, 希望佢無事, 不過真是有排擔心。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔出世時,醫生都過佢焗親心跳慢,所以要即刻開刀,出世冇乜大病,但而家佢一隻眼既視神經委縮左!!隻眼得一成視力!!但身體各方面都ok~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

我諗而家科學咁昌明會好過以前掛, 我有個糖兄都係, 不過唔知佢缺o左幾多分鐘, 只係細個o既時候學野慢 d, 同講野冇咁令利. 而家同正常冇咩分別, 仲有份幾好o既工.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我大仔1997年係法國醫院出生, 係順產有 8 磅 9 安士, 當時個醫生估計話 7 磅左右, 點知估計錯誤喎, 所以要吸先出到世.

到 2003 年我再生第二個時, 今次我選擇係聯合醫院生, 因為(一) 我搬屋到將軍澳 (二) 近此兩年我有多位朋友及我家姐都係聯合醫院生 bb 都贊好, 個個都話依家公立醫院同以前唔同啦, 已經好好平靚正啦 (三) 諗住已有生產經驗, 個心冇咁驚. 點知會有一個恐怖經歷.......

我預產期係 2003 年 7 月 24 日, 到我最後一日去覆診時, 我已經同醫生講, 今次個 bb 應該重過第一個, 個醫生都同意, 我話不如入院趁生, 但佢話個 bb 好正常, 唔需要咁急, 但我話驚個 bb 太大好難生, 佢唔答應, 同時出左張入院紙俾我, 話下次唔需要覆診, 如果 8 月 1 日前有見紅或穿水就入院, 冇就等 8 月 1 日入院啦. 咁我真係等到 8 月 1 日入院,
我先生同我登記後就返工, 因為護士話冇咁快同我趁生, 因為要等有位及有醫生得閒先同我趁生, 依家登記左都係入候產室等, 起碼要下午先有位, 叫我先生放工先黎都得, (因為當年有沙士, 所以老公冇得倍產), 咁老公走左我就安排上候產室, 九點登記入院, 大約九點半到候產室, 一入到去叫我換衫上床, 因醫生開始 check, 一 check 就話我已經開左 3 度要即刻入產房, 我由登記入院至入到產房我都話要做無痛分娩, 因我知道今次個 bb 起碼超過九磅, 我怕太痛, 所以要求做無痛分娩或開刀生, 入到產房上到床都係十點左右, 我一直都要求做無痛分娩或開刀, 因為當時醫生及護仕都表示同意個 bb size 應有九磅或以上, 但佢地表示我唔需要做, 因為我已經開左三度都唔痛, 睇我情況及身形咁高大有應足夠位及能力生到, 加上做無痛分娩打針會影響 bb 出世後的呼吸, 叫我盡量自己生, 咁我要求起碼都要打止痛針, 佢地又話會影響 bb, 我話要吸氣, 佢地又話沙仕之後已經冇得吸氣啦, 重之由我入產房至到我生到個 bb 我都不停重覆表示要做無痛分娩 / 開刀 / 打止痛針等, 但所有醫生及護仕都話要等我自已生, 佢地知道個 bb 頭大, 重要係 bb 個頭冇落到, 重係上面, 叫我用多 d 力推個 bb 低 d 喎, 又話妳上次生都係私家生, 點解今次唔去私家生呀, 妳估 d 到係私家醫院咩, 妳話開刀就開刀, 做無痛分娩就無痛分娩咩, 要 book 麻醉師及醫生, 一直都俾說話我聽, 當中試過俾本書我睇, 話要睇完及簽字先可以做無痛分娩, 我睇完簽完又冇

大宅

stephanieching,
您朋友的bb一定會冇事,放心啦!你可否講您朋友的醫生名字黎聽聽.

大宅

Poor Pico,

Sorry to hear about your story, hope everything being settled now!

God bless you and your baby!

大宅

.......續

生完細仔成個人散哂, 真係好似故人咁完完全全由頭痛到尾咁生, 如果最後唔幫手吸出黎, 真係會難產死都得. 之於連針都連左二十分鐘, 我問隔離床人地都係連左五分鐘, 剪到個傷口幾大就唔知, 我只知連針時都唔知痛了, 只知連左好耐, 問護仕個傷口係咁好大, 佢都唔正面答我, 只話個傷口都係一條直線囉.
出左產房等上樓, 重要俾護仕及呀嬏話我頭先情況好危險, 問我知唔知, 我真係冇氣答佢地.
上到房我老公及媽咪係到等我, 我即刻話哂情況佢地知, 佢地走

大宅

pico,
你好堅強,我睇完你篇野,都好心痛,好彩係細仔無事,d醫生真係已經痲木了,一d都唔為人設想.
係度祝願你細仔永遠健康快樂.我下個月就生了,不過唔係聯合,但係都擔心,希望到時可以順利過關了.

大宅

:-x :-x :-x

我識得有個friend 的sister 系聯合生, 生到子宮都爆埋.

:-x :-x :-x

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

pico,
睇左你的經歷, 真係鄧你驚, 好在而家冇事, 係呀, 我聽人講聯合真係唔好架。
以我自己為例, 1998年在 QE生女女的, 當時的服務真係好好架, 由頭都尾所有的姑娘/醫生都非常好, 佢地話只要你是 office hours 入院, 你就可以揀無痛分脕的, 我當時就係甘, 入到院我就揀無痛, (bb並無超 size) 佢地都即時同我做無痛, 完全冇問題, 生產時姑娘仲好好的握著我的手, 鼓勵我..., 當時我心真係好多謝個d姑娘呀, 在那無助/難捱的時間, 佢地真係幫到我好多好多﹔就算返到病房內的姑娘全部都好好好好架, 我諗可能是 QE 的管理好些, 不容再有對病人無理的態度啦。
聯合甘樣草菅人命真係太過份啦, 好地地一個bb, 又要吸, 又要拉, 無事攪到人地有事, 點對得住人家的父母呢?

梁媽媽

珍珠宮

pico, 仲咩唔告佢地失當呀, 你都要求好多野啦, 佢地都唔做, 好彩細b無事, 如果有事咁點算呀. :-x :-x

男爵府

pico,
I told my husband your case, he said you should complain. At least, the doctor who made the wrong decision needs to be punished, otherwise, he will do the same thing for the rest of the mums-to-be.... Then, we will have more mums suffering...

男爵府

pico,

你這個生仔過程, 真係令人心痛, 我睇完後覺得好唔開心.
我生細囝時, 在瑪麗醫院檢查時, 堅持要開刀生, 最後醫生都寫紙給我入院開刀. 但需要足38週.
不過我最後決定到私家醫院開刀生細囝, 因為我個肚在實太大, 只有36週4日(9個月多少少). bb出世時差不多8磅.

首頁

尾頁

跳至