論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇以前用賓賓而家轉用印印的媽咪........

印印係咪真係乖d架?但會唔會蠢過賓好多呢?

大宅

Re: 有冇以前用賓賓而家轉用印印的媽咪........

大宅

你要忍受到印印個D唔鹹唔淡的廣東話, 我個件共做6年,d 音都唔係好正.

大宅

我就反過來
先請印
後來請菲

印很髒--我的運氣不好

大宅

其實我覺得賓賓同印印都差唔多, 都係視個工人個人問題,賓賓有好好亦有唔好, 印印都係一樣, 睇下你好唔好彩, 好似我咁請佐兩個印印, 兩個都蠢到死, , 諗住請個賓賓, 應該會醒目d, 點知一樣唔掂, 地唔識掃, 片唔識換, 飯唔識煮, 仲要我照顧埋佢, 一到星期六就問我明日放假, 可唔可以早d比佢出門口, 因為約佐auntie, 我同佢講, 你無野識做, 淨係諗住放假, 所以最後就俾佢放長假返屋企

侯爵府

我請過兩個bun bun, 兩個印印(連埋existing呢個).

第一個bun bun, 好聰明, 話頭醒尾, 你望下個櫃後邊一眼, 發現好多塵, 不駛出聲, 第二日佢已經幫你抹乾淨, 但係不錫小朋友. 抄左. 如果我d小朋友第二日大晒, 讀晒小學/中學, 我相信佢係一個好幫得手的工人, 因為佢的專長係做家務而不係湊小朋友.

第二個bun bun, 賴, 溝通不到, 又不錫小朋友, 一無事處, 總之我老公話佢係'極品'. 抄埋

第三個印印, 好醒, 肯做, 做野快, 不過不乾淨, 有自己主見, 不多接受他人意見. 初時好鍚我個仔, 後尾都係....., 不過都捱到完約.

依家呢個, 都係印印, 剛8個月, 做野不快, 但都算乾淨, 初時對住我個仔無mug反應, 依家見佢地開始建立感情, 成日'chee'埋一舊, 阿仔見到佢(放完假返屋企), 會笑哈哈見住佢入房.

bun bun都有蠢, 溝通不到. 比我再揀, 我都會揀印印.

大宅

我用緊賓,so far佢都ok,但講到放假佢就好堅持,寧可唔要$$,有時覺得自己返工咁辛苦難得放下假,點知佢又話要放....好鬼激氣.
有d朋友話印印好多可以要$$唔放假,聽落幾吸引,但我間agent又話印普遍較鈍,湊細路唔係咁合適,究竟係咪呢

侯爵府

tingtingma

我用印印好大的原因係因為佢地肯要$$, 不要假, 你諗下, 我們放假, 佢又放假, 真係好幸苦, 有時想休息下, 要湊小朋友, 真係好幸苦, 我們還要看埋奶奶(奶奶工人放假時). so far我前個工人(印印), 係由new born湊到我個仔差不多兩歲, 無問題. 可能佢好醒, 到佢走左, 佢家姐先同我們講, 原來佢係印尼果邊, 係agency度教d新的印印講廣東話, 你話佢幾醒.

依家呢個雖然蠢小小, 但係同我個仔都玩得好開心(2歲半), 初時係不識同佢地玩, 但依家已經好左好多.

講真, agency都係賺錢, 如果佢手頭上多bun bun的話, 佢實讚bun bun好, 如果果間agency多印印, 佢一定讚印印, 係未?

我都試過問間agency請泰傭好不好, 佢係甘踩泰傭, 之後傾開先至原來佢地無做泰傭! 雖然我不知泰傭係不係真係不好, 但係點解不一早同我講, 佢無做未得lor.

首頁

尾頁

跳至