興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請指教!!!!電腦中毒v_v

各位電腦高手,
請出手幫幫小妹 ( 我先生出o左trip, 無人打救我 :-( )
家中電腦用緊window xp home edition,
昨晚中o左「立即關機」( 一分鐘後 )o既virus
由於先前'產'o左 scan virus 個軟件,未知是何種virus
我想打救電腦內未燒o既相啊~
請指教我有甚麼方法最快整好部腦,我需要晚間用電腦找資料工作, 用少一晚都慘 :-x

我電腦唔叻, 請逐步指教小妹,謝謝

大宅

Re: 請指教!!!!電腦中毒v_v

米米,
bookmark呢個網看門口===>http://www.hkcert.org/home1.html

我都中過關機毒,download左最新消息的第1個/第2個(睇下自己係邊隻)--->W32.Sasser 及變種蠕蟲 (針對 LSASS 漏洞)/W32 Gaobot 及變種蠕蟲 (針對 LSASS 漏洞)內的修補程式就冇樹啦,你試下

大宅

米:
我唔係高人, 係另一個受害人

當倒數格仔出現時, 最緊要識呢個 step:

click 開始 ---> 執行 ---> type: shutdown -a

倒數格仔就會消失, 之後你可以慢慢上網跟豆豆指示 download update.

or go to:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=3549EA9E-DA3F-43B9-A4F1-AF243B6168F3&displaylang=en

祝你成功

男爵府

謝謝先

jelly,
我部腦一見到個關機倒數連「開始」都入唔到,有陣時連入去開機畫面都唔得
尋晚諗住同鬥快,想save 咁d 相都失敗

咁我還有沒有辦法?????
我唔想行到重新部format機 :-x

複式洋房

如果windows都入唔到既,你試下入唔入到安全模式啦,開機既時候咁住F8,揀入去"Safe Mode",入到既,再試下裝唔裝到解毒0個個工具啦

首頁

尾頁

跳至