論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你好好呀

大宅

回覆:個個話我縱壞姐姐

我每個月都俾多400一500元bonus,因為佢湊B湊得好

大宅

我自己都係一年比工人回鄉一次

男爵府

大家互相尊重,幫助,你對我個B好時,我都對你好。如果樣樣都咁跟contract,你俾行貨嘢佢,佢咪俾番行貨嘢你!學生/員工都鍾意老師/老細送禮物,bonus 啦,況且工人姐姐係照顧緊你好重要既屋企人,應該視佢哋為一份子呢!(大前提係已摸熟姐姐底,知道佢做得好啦)。你唔同佢計較,佢亦唔同你計較!

我地一家人去街,去旅行,食buffet 乜都預埋佢一份,有時我中午飯未食,佢冇問過我都會出埋錢幫我買定我鍾意食既嘢

子爵府

回覆:Emanuelb 的帖子

我覺得將心比己,姐姐對你好你對姐姐好係正常,人人平等,除非佢好差就吾值得你對佢好

大宅

引用:唉。。。話我笨又好白痴又好,我個人性格好

原帖由 Emanuelb 於 15-03-22 發表
唉。。。話我笨又好白痴又好,我個人性格好唔計較亦習慣對人好。。
好感恩,姐姐來左一年有多,真的對bb 視 ...
我支持你呀
我都係咁對我工人,我成日都覺得人地離開屋企已經好慘。將心比己,我都希望僱主對我好d,最少一年可以返鄉下一次。
我仲會俾佢儲起d紅色假期,等佢每年返屋企可以返耐d,開心d
佢做得開心,你又唔洗擔心自己屋企,何樂而不為

男爵府

支持!我好支持將心比己!

複式洋房

我絕對支持你,好難得會有個甘好既工人姐姐,要珍惜!
因為我都遇到我個99.9分既工人姐姐

子爵府

如果姐姐做得好,我覺得ok呀,當bonus, 而且一年放一星期,好過二年一次放兩星期。

翡翠宮

2018復活節勳章

支持支持支持

珍珠宮

支持

所有做得好的工人,我都俾佢哋一年返去菲律賓一次

額外的機票講明佢哋自己出

但佢哋返去的時候,我俾佢哋額外的錢,其實夠有凸買機票

姐姐為我家庭帶來幸福,俾姐姐多啲機會見屋企人,係好應該

男爵府

支持樓主

一個好的姐姐真係可以幫輕屋企好多, 解決唔少煩惱, 能力上負擔到俾工人係好事.

象牙宮

沒什么....

自己須承旦未來后果就是....

我地是人, 人是會改變. 如被人傷了, 學習改變.

終生學習...生活就是學習.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 Emanuelb 的帖子

你絕對無問題,我姐姐做滿一年,我都會比佢放假,但我無包機票,不過會比錢佢買野回去。但你叫你姐姐唔好同其他姐姐講,因為我姐姐同佢啲FD講完之後,佢啲FD又番去問顧主可唔可以放假番菲,佢FD的顧主唔比,佢FD走去問AGENT係咪無得放大假,佢FD顧主可能唔鍾意,於是過幾日突然炒左佢仲買埋機票即晚送佢走。
自己點做唔緊要,但叫工人唔好同FD講,以免影响其他顧主。

大宅

You are not alone!

我個工人已做了6年,我問佢想吾想續約,佢問番我係咪吾要佢。佢話向我屋企好開心,以下幾項係我比既福利:
-每年返去老家,我比機票,仲另外比多一個月人工。
-每月400 performance bonus.
-年尾double pay
等等.....

每次屋企有人生日,佢都有份同壽星公影相。呢樣好緊要,因為當佢係家人。我會投訴佢,佢有時會投訴我。D人話工人黑面,其實我都有時黑面,呢D係雙向架嘛!

佢當然有做錯,但諗下,佢吾揍自己個仔,山長水遠黎幫你,收得幾千蚊,日做夜做,尤其要洗地洗廁所,我地仲想點?

我地有時出差,佢攪掂小朋友所有野.... 唉!越諗越驚:佢千萬吾好走呀

大宅

kennylove 發表於 15-3-22 18:36
其實我家姐姐都好好。原本都唸住7月印尼新年我出機票比佢返去過年。但佢占6唔返喎。同埋我担心佢一去不回:i ...
我家姐姐都好疼小朋友,都要一年返去一次,我都同意。第三次放假回去,我沒有想過姐姐不會返來,點知最終都一去無返。

別墅

Support!! I also treat my helper like this.

大宅

我覺得呢度好多正能量,證明我對工人好是對的
工人同我地只係工作上合作關係,唔會睇低人地
我好簡單,我覺得一個好老闆係點,我就點
我覺得咩老闆孤寒又黑人憎,我就一定唔會做

食既用既,佢都同我地基本上一樣的
因為我想佢對我家人如自己家人一樣好
未必100%好,但有心做已差好遠~

大宅

回覆:Emanuelb 的帖子

其實將心比己
你對佢好 佢對你好