嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

阿B最近成日"捽"眼,
隻眼仔同眼仔周圍成日都紅紅地,
唔比佢捽轉頭又捽過,
係唔係有風, 同有無方法可以止"很":;pppp:

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

會唔會有D眼睫毛打直生插住佢眼仔?
我個仔就係咁啦, 所以預備帶佢睇眼科.
聽講要拔左佢, 但亞仔得兩歲半, 點比醫生攪呀?

別墅

我亞b都係, 成日捽眼, 都唔知點解.
amy

原文章由 chumimibbmama 於 08-6-20 11:47 發表
阿B最近成日"捽"眼,
隻眼仔同眼仔周圍成日都紅紅地,
唔比佢捽轉頭又捽過,
係唔係有風, 同有無方法可以止"很":;pppp:

別墅

你地要小心d, 我亞B試過因為傷風, 鼻水塞咗淚管, 成日痕, 結果被自己d手甲整親隻眼, 我兩公婆驚咗一晚, 第二朝一早去排隊睇兒科, 重被醫生笑我地驚青. 俾張相嚇吓你地啦.

別墅

補充一句, 如果係同樣情況, 開冷氣記得著長袖衫. 用熟雞蛋碌眼有幫助. 不過醫生話其實係會自己好嘅, 滴眼藥水只係預防發炎.

洋房

回覆 #1 chumimibbmama 的文章

呢個有可能敏感症. 日後會誘發哮喘,我女2歲時有以上症狀.跟住開始哮喘成日入醫院 我地本身是敏感家族,都一直有留意有呢種徵兆.醫生都有提醒我是哮喘 前期症狀.現在6歲鼻敏感都好嚴重,定時去醫院覆診

別墅

原文章由 opheliahk 於 08-6-24 03:26 發表
呢個有可能敏感症. 日後會誘發哮喘,我女2歲時有以上症狀.跟住開始哮喘成日入醫院 我地本身是敏感家族,都一直有留意有呢種徵兆.醫生都有提醒我是哮喘 前期症狀.現在6歲鼻敏感都好嚴重,定時去醫院覆診 ...

hi~我本身都係有哮喘, 個囝囝依家剛2歲, 由細到大佢都算係健康, 不過氣管就真係差d, 成日都好易咳, 我都好擔心佢會有哮喘, 所以成日都留意住佢~佢大概20個月開始就成日都"捽"眼, 我仲以為因為d眼睫毛拮眼添~我想問你囡囡係點發現佢係因為敏感症, 等我多d留意下~
(我曾經問過醫生, 佢都係話係眼睫毛拮眼)

首頁

尾頁

跳至