親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇顧主有相關經驗?美國領事館要求顧主提供與工人在美國工作合約。因為我地誠實講咗要菲姐一同到美國原因係照顧BB及清潔工作。

複式洋房

回覆:Happykris 的帖子

份合約內容要有乜?

公爵府

Happykris 發表於 15-3-24 20:09
份合約內容要有乜?
睇下呢度幫唔幫到你:

http://www.ustraveldocs.com/hk/hk-niv-typedomesticemployee.asp

複式洋房

回覆:mugtaitai 的帖子

Thank you Mugtaitai. 資料好有用呀!但是我揾唔到相關contract template (好似申請菲姐時咪有份綠色表要顧主填寫及簽證嘅)
去下載或列印. 或者响邊度有得攞嚟填寫。

公爵府

Happykris 發表於 15-3-25 08:34
Thank you Mugtaitai. 資料好有用呀!但是我揾唔到相關contract template (好似申請菲姐時咪有份綠色表要顧 ...
就咁睇,似乎菲姐都係申請 B1 visa,只不過要提供多 d 資料,例如你地之間嘅僱傭合約,僱主嘅美國 visa,等等,都係填返 DS160 form,好似冇提到有份綠色表要你填?

題外話,我姑媽多年前帶過菲姐去美國短住,諗住有個人幫下手,點知第二個星期就失左蹤;另一個同事都試過暑假帶小朋友返美國渡假時帶埋菲姐過去,佢都已經好小心,自己 keep 住菲姐嘅護照,但都出事,假期未完就走左佬,搞到要報警報移民局,返到來又要重新申請一個新工人,又有一排冇工人用,搞到一頭煙。希望你冇事

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:急!幫菲律賓工人申請美國旅遊簽證一問

美加呢啲地方真係唔會帶工人去

請勿打招呼~

複式洋房

引用:Quote:Happykris+發表於+15-3-25+08:34+Tha

原帖由 mugtaitai 於 15-03-25 發表
就咁睇,似乎菲姐都係申請 B1 visa,只不過要提供多 d 資料,例如你地之間嘅僱傭合約,僱主嘅美國 visa,等 ...
咁大件事㗎?!

複式洋房

引用:美加呢啲地方真係唔會帶工人去 +

原帖由 melody228 於 15-03-25 發表
美加呢啲地方真係唔會帶工人去
原來個個都唔帶㗎?哎呀,其實我地唔帶姐姐都OK,只係唸住當係gift送給菲姐,所以帶她去玩。嗨!

公爵府

Happykris 發表於 15-3-25 12:11
原來個個都唔帶㗎?哎呀,其實我地唔帶姐姐都OK,只係唸住當係gift送給菲姐,所以帶她去玩。嗨!

...
如果只係當禮物,不如送機票送假期比佢返菲律賓探屋企人,同佢講美國 visa 太難搞就算了,我聽得太多工人喺美國走佬嘅故事,美國地大,黑市人唔難躲過移民局,好多黑工可以做,然後搵個人嫁左就一條好漢了,仲可以帶埋一家過去,呢個誘惑太大,搏唔過

複式洋房

回覆:mugtaitai 的帖子

結果揭曉嘞,我地搵咗份美國工作合約,但是今次申請失敗!領事話姐姐有仔女響美國,所以唔批!嗨,我地諗住帶佢去美國,其實想等佢有機會見下兩個仔女,事關佢巳經同前夫離婚,仔女跟前夫去了美國。

大宅

引用:Quote:Happykris+發表於+15-3-25+12:11+原

原帖由 mugtaitai 於 15-03-25 發表
如果只係當禮物,不如送機票送假期比佢返菲律賓探屋企人,同佢講美國 visa 太難搞就算了,我聽得太多工人喺 ...
x2

首頁

尾頁

跳至