跳至
[加拿大] 移民的原因

首頁

尾頁

子爵府

mrs_D 發表於 15-3-27 16:43
老公係加拿大人,個女一歲,冇得揀。
而家land 左兩個禮拜,住喺Alberta 既fort mcmurray ,係勁污糟,條街 ...
是否因為仍有雪又溶雪才污糟?仲以為加拿大街道應該清潔,少人隨處掉垃圾呢?!

複式洋房

V塞娜 發表於 15-3-26 08:29
多倫多始終係大城市,工作機會多D,同溫哥華唔同。我身邊亦有好多朋友係呢邊大學畢業,但都係做侍應,food ...
我唔敢講大城市工作機會多D, 係唔係就一定易D... 我住係Edmonton, 過去2年就好多人由多倫多果邊搬黎我D到...
香港機會係多, 外國讀完書返去最終都會搵得多過D到, 但我個人覺得支出亦較多, 壓力亦較大... 邊到好D好睇每個既性格同想要咩既生活方式... 其實到到都有佢既好同唔好...

男爵府

引用:Quote:V塞娜+發表於+15-3-26+08:29+多倫多

原帖由 Siuwen 於 15-03-29 發表
我唔敢講大城市工作機會多D, 係唔係就一定易D... 我住係Edmonton, 過去2年就好多人由多倫多果邊搬黎我D到.. ...
完全同意。係Vancouver 都有好多人搬去Edmonton 生活。話工作機會多d,人工高d~

大宅

引用:Quote:mrs_D 發表於 15-3-27 16:43 老公係

原帖由 OKmom 於 15-03-27 發表
是否因為仍有雪又溶雪才污糟?仲以為加拿大街道應該清潔,少人隨處掉垃圾呢?! ...
一來啦,二來呢度不嬲污糟,因為近oil sands ,d 人話呢度係one of the dirtiest cities in Canada

複式洋房

回覆 V塞娜 的帖子

某d工作既機會真係高D架! 至少數字上unemployment rate is lower... Alberta overall tax rate係比較低, 仲要出產oil (依家係有少少問題) 同牛... 亦因唔係多倫多,溫哥華既大城市, 所以[size=15.0799999237061px]競爭都冇咁大... 好似d到咁就知啦... 差唔多大部份人都唔係搬黎Edmonton or Calgary既...

複式洋房

真係睇妳鍾意啲乜,我鍾意加拿大係因為環境,福利,空氣都好好,同埋冇咁大壓力,而且香港住咁細地方,感覺好抑鬱!所以總括我會揀加拿大,其他話工作吖,適應果啲,我到咗咁好嘅環境,心情都會好,乜都可以重新來過。

複式洋房

回覆 maymay0 的帖子

你來左幾耐呀, 可以分享下你初來到時的經驗嗎, 小朋友難適應嗎 ? 找工難嗎, 不好意思太多問題

複式洋房

回覆 hov95 的帖子

我返咗來香港啦,遲啲先同囡返過去。

複式洋房

觀迎你返來呀

複式洋房

回覆 hov95 的帖子

讀書就要返過去。

複式洋房

讀書香港就真係好大競爭, 好辛苦, 你女女幾大啦

大宅

如果唔知道自己適唔適合移民加拿大,不如索性用紫微斗數睇下自己仲好啦,你唔介意,我可以試下。

大宅

回覆:lawwin 的帖子

要用咩算架?八字?

複式洋房

回覆:移民的原因

移民的原因係因為先生係多倫多讀書工作,佢比喜歡加拿大既生活;所以我都跟住佢黎呢到。其實我仲好掛住香港呀,因為畢竟朋友家人全部在香港,這邊只得老公呢!剛到4-5個月左右 還在適應中!有沒有多倫多的jm可以一齊傾下計丫!

大宅

回覆:lawwin 的帖子

請問要點算?

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:移民的原因係因為先生係多倫多讀書工作,佢

原帖由 rainbow_fish 於 15-04-30 發表
移民的原因係因為先生係多倫多讀書工作,佢比喜歡加拿大既生活;所以我都跟住佢黎呢到。其實我仲好掛住香港 ...
Hi~ 我都係老公喺多倫多然後申請我過嚟咖, 嚟咗三年了! 係呢, 你住多倫多邊度呀?

複式洋房

回覆:Vinkivan 的帖子

Hello!!我住係yonge and finch 呀!你呢?

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Hello!!我住係yonge+and+finch+呀!你呢? +

原帖由 rainbow_fish 於 15-05-01 發表
Hello!!我住係yonge and finch 呀!你呢?
我住Mississauga呀!

大宅

回覆:移民的原因

為左仔仔讀書,決心移民,不過老公不太支持。。孤君作戰。。

大宅

firefoxy,

你好勇敢呀!我和老公商量了好幾年,還是未行動!

大仔升小六,現打算完了小學回加

首頁

尾頁

跳至