意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 4|主題: 77704

退燒塞一問!! urgent!

男爵府

國民生產總值:8648

畀面勳章

退燒塞一問!! urgent!

女女11個月大燒102.x度請問可以用退燒塞嗎? 是否塞半粒? 要103先塞嗎?? urgent!!

唔該!

子爵府

國民生產總值:10379

Re: 退燒塞一問!! urgent!

我個仔就10個月大!
上個月我個仔發燒,又唔肯食藥,咪叫e生再開d塞藥比我,但卻同我講要到104先可以塞!因為話塞藥始終對bb唔好,唔係逼不得已都唔會用!

男爵府

國民生產總值:5225

Onon530,

退燒塞好似要103度或以上,有無同囡囡睇醫生呀,跟醫生指示用會好d,但記得退燒塞唔可以同埋退燒藥一起用,祝你囡囡早日康復!

男爵府

國民生產總值:8648

畀面勳章

BB依家102左, 103右...咁點算呀! 老公唔係屋企佢話帶bb入急証喎! 又唔知塞唔塞好!!

男爵府

國民生產總值:6055

bb食咗藥幾耐呀?你同佢沖涼先,睇吓會唔會好啲,過咗103先塞都未遲!

複式洋房

國民生產總值:183

My doctor said it should be used only 104 or above!! Yes give him a bath, and dont worry the air condition will make him cold, just remember whenever his fever's gone must dry him immediately, and he might get fever again while he fall asleep, it's quite normal to baby!
Just be aware of his condition, if your little one still able to talk/play/smile or give u some responses, then still ok to take care of him/her at home!! But if he is not willing to wake up a little or u have doubt with his high fever, of course, better take him to the hospital. Hope your baby will get well soon!!

伯爵府

國民生產總值:16584

醒目開學勳章 BK Milk勳章

onon530 寫道:
BB依家102左, 103右...咁點算呀! 老公唔係屋企佢話帶bb入急証喎! 又唔知塞唔塞好!!

850212話頭冲凉降温先!食咗藥等佢瞓,就算去急症都冇大用。如佢唔肯食加落奶(開少啲份量)或少少果汁等佢飲咗啲藥。兩招係我兒科醫生朋友同護士阿哥教!我醫生朋友會俾定103、104藥我,妳醫生有冇?始終塞藥慢等溶嘛!不過要知佢為乜燒?
我女2001年1月8日QE出世  

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.