懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

姑娘叫我入醫生房,我老公諗住跟埋入去,點知個阿姐話先生麻煩係出面等等.
我坐左係櫈,醫生好溫柔咁問: XX (我個名最後2個字),你點啊? 邊度唔舒服? 一下子我d冤屈情緒湧上心頭,嬲到標眼水,我情緒帶點激動咁講返晒由我入院不幸少產,到開個肚閂我肚,傷口唔舒服求助無門,到頭先出面條友hea我走,我語氣亦帶點炸型. 醫生聽完都O咀,仲話點解你傷口唔舒服唔黎我呢邊啊,就算未到覆診期我地會幫你睇架 (我心諗鬼知你咩部門打咩部門咩,黎又黎過,係d姑娘叫我走之嘛)

醫生: (聽完我講後) 我唔係你既主診醫生,其實我都係睇排板架咋...唔...你等一等,我了解下先!

我被安排坐埋醫生房既一邊,之後有幾個行政人員入黎 (看似高級,有d外面再著白色袍),同個覆診醫生好似好凝重咁密密斟,佢地好細聲,我咩都聽唔到,我心諗咩事咁大陣仗,頭先出面等,我見d人入去覆診都無咁樣. 行政人員走左,醫生叫返我埋去. 佢開始巴巴巴解釋,我打斷佢,我話我要求我先生入黎聽,佢都想知我發生咩事 (我陰謀論諗,你地特登分開我一個人聽,一大推資訊,醫學名詞塞埋黎,博我黎唔切消化同反應,質質膊了事. 加上我無乜記性,都係叫埋老公好,我笨在無錄音)

醫生: XX, 我了解過你既事情,你當日下體出血入黎,我地檢查過,你輸卵管有陰影,根據你當時情況,好大機會係宮外孕,你當時亦清楚明白並簽紙同意手術既. 手術過程中, 我地發現你唔係宮外孕,而陰影係一種人體可以自然吸收既水囊,一種女性周期性會出現既水囊. 所以手術無切除我任何野. 手術完左,主診醫生亦都有同我解釋返.

我: 無! 做完手術根本無人同我講過,我係出院果日見醫生佢先同我講 (呢點口同鼻拗,無得講落去) 唔做都做左,我都算啦,但你依家同我講所謂既陰影竟然係女性周期會出現既水囊, 連呢d咁簡單既水囊你地都可以分辨錯!!

醫生: 其實超聲波儀器可以睇到既野真係好有限,好多時候,我地真係需要做手術用肉眼去分辨 (既然都做左,我初初又選擇原諒,唔想拗落去)

下删一堆解釋

醫生: (溫柔聲線) 咁你傷口係咪唔舒服? 我幫你睇下
我: 係啊,同埋我念珠菌 (呢個病真係好煩) 返發,下面又紅又腫痛
醫生: 咁麻煩先生出返去,你瞓上床先.
醫生: (檢查中) 咦! 你肚臍入面果d咩黎?
我: 吓!!! 我一出院就已經係度嘞喎,你唔好嚇我喎! (有無搞錯啊? 你反問我咩黎)
醫生: 唔..我睇睇...你個肚臍窿入面長左肉芽,d肉拍唔埋,你傷口一直埋唔到口喎...
我: 有無搞錯啊! 你地果d咩醫生黎架? 又斷錯証,手勢又咁差,我一做完舊野已經係度架嘞!
醫生: (keep住溫柔) 唔...其實我都唔知呢知係做完有定佢自己長出黎,不過依家咁樣,我會即刻係度幫你割左去,等你可以埋口
我: 吓...即刻...(我根本無準備,不過都無得揀)
醫生: (保持笑容) 你放心,我會打些少麻醉藥係你肚臍附近,再用刀片幫你割左去,唔會太痛架.
我: 哦...
醫生: (升高左張床) 阿姐,麻煩過黎幫幫手,幫手張開同定住肚臍個位

我見到個阿姐雞手鴨腳咁走埋黎床邊,格格.....張床“林”左 (嚇鬼死我,間醫院係咪痴線架)
原來阿姐唔知hi到咩掣,張床 (雙腳位置)傾斜左唔知幾多度,我都嗌左一聲,好彩塊刀片未放入黎...否則.

醫生高聲: 全部人唔好郁...(大家定晒),阿姐,識唔識踩高張床?
阿姐都驚驚地: 我...我唔識架...
醫生: 大家唔好再郁,我依家幫你割 (我仲驚過你)

最後順利完成,我擔心傷口再點唔識處理,醫生開左紙俾我日日去健康院洗傷口 (之前我問過無紙唔俾我洗),直到再覆診. 佢再講化驗報告出左,之前我跌出黎既人體組織無發現任何胚胎,可能係我去廁所跌左又或者係塊染血M巾度,不過驗血既懷孕指數,由我入院到出院跌左好多,我應該係小產左. 同時,驗出有B型鏈球菌,話我下次懷孕一定要俾我醫生知,因為羊水穿前,要打唔知咩針,否則好易感染BB,令BB好易出現發燒或腦膜炎之類. 平時呢個菌對人體無害,即使食抗生素,個菌都成日會有返.

事後我同老公講返,都覺得所有野都好痴線. 有咁多野講,你仲叫我走,如果我傻下傻下走左,根本無人再幫我跟進. 政府野,真係...唔親身經歷過都唔知咁恐怖...但呢個醫生態度真係好好,又唔關佢事既...我都無為難佢

(待續) 再離譜都仲有

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

你繼續去投訴!!!
無可能咁樣做野
特別係你覆診, 有咩理由個實習仔叫你走先得架!!!!佢冇睇排板架咩?
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

回覆:威院不愉快經歷 (Part 3)

追!

好恐怖呀!無啦啦開刀。。。

我是一隻大草蚊

複式洋房

仲有再離譜???我已經睇到火都黎埋,真系浪費納稅人金錢,政府既野就系信唔過!!樓主要休息啊

子爵府

回覆:TYL71 的帖子

樓主好不幸

別墅

多謝各位關心! 你地都睇到咁肉緊,可想然之,我當時幾咁憤怒, 如果你地係我,會點處理?

男爵府

DHA勳章

回覆 TYL71 的帖子

追看!係我既話實投訴。。

大宅

有左你冇搵私家醫生跟?

別墅

回覆 cutesally 的帖子

有, 朋友介紹左個醫生, 但Book左要等成個月, 我都未見佢就小產左嘞 :(

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

真係好痴線,嬲!

大宅

樓主講得啱,呢個醫生無做錯,重係一個温柔態度既醫生。
但真正做錯的人就可以逃之夭夭!

大宅

引用:姑娘叫我入醫生房,我老公諗住跟埋入去,點

原帖由 TYL71 於 15-03-25 發表
姑娘叫我入醫生房,我老公諗住跟埋入去,點知個阿姐話先生麻煩係出面等等.
我坐左係櫈,醫生好溫柔咁問: XX ...
投訴啦,我都覺得威院產科好多姑娘丶後生醫生衰到極點

大宅

下次BB來如果急住睇,可以搵私家醫院婦產科果d即時排隊睇,有時唔好咁快去決定,可以的話,至少多個意見聽下!

複式洋房

仲有part4, 火滾

複式洋房

樓主加油!

禁止訪問

MommyPanel勳章

大宅

的藍色衫醫護人員,我在覆診時遇過,佢地真係呢,我可以用好掂來形容,有問題唔理,好像睇唔到的問題咁 。好像你咁傷口都唔睇,咁唔通真係來見醫生咩,睇傷口都好正常呀嘛

男爵府

TYL71 發表於 15-3-25 18:01
我坐左係櫈,醫生好溫柔咁問: XX ...
未睇到尾, 我都已經覺得你需要去醫管局投訴!
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

呢位咁溫柔醫生係咪專門處理呢類棘手case呀,折沖人哋憤怒,再讓人覺得無為難佢。

複式洋房

唔係瓜... 睇到呢度都仲有更離譜既野等我繼續睇先!

首頁

尾頁

跳至