自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

引用:臨瞓前餵支奶俾佢,不過10個月只食奶唔夠喎

原帖由 維港 於 15-03-25 發表
臨瞓前餵支奶俾佢,不過10個月只食奶唔夠喎
晚上10-11點會比佢食奶,有時會即訓,但唔知點解尼個禮拜咁反常

佢食晒6安奶我已經好開心,想比雜糧佢食佢都唔行,頭痕左好耐

伯爵府

回覆:全能BK JM

有D bb吾中意食粥,試下煲爛飯仔呀。同10個月起碼有2餐飯仔。通粉個d呀。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 Pollyowen 於 15-03-25 發表1

原帖由 天佑我們 於 15-03-25 發表
,已經煲好多唔同既粥比佢都唔食白粥都煲過米水又試過,而家最多食6安奶,好多時4安,所以佢每3-4個鍾 ...
6安奶又唔算多啊!佢飽架?

瑪瑙宮

我女都唔多食粥,都係爛飯會食多d,同埋太熱佢唔食,返而涼涼地佢食得好好

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 Pollyowen 於 15-03-25 發表

講bb話,話我地唔理佢...係咁尖叫或者笑黎引我地

我feel過奶奶屋企ok無野
咁夜晚同佢玩耐d,玩到佢累會ok嗎?不過你話只係依星期,可能下星期又正常返

珍珠宮

畀面勳章

Beiku 發表於 15-3-25 19:48
十個月大可以食固體食物同唔使瞓咁多啦,試下將中午(12點)同晚餐(6點)轉粥仔/爛飯俾佢,早餐、下午茶、臨瞓 ...
thx jm,我地再試試,感激你地

另外我想問點令BB食奶以外既野食呀?我奶奶餓過佢都唔食粥仔.......飯都係一粒粒咁食數得到

珍珠宮

畀面勳章

Pollyowen 發表於 15-3-25 20:01
咁夜晚同佢玩耐d,玩到佢累會ok嗎?不過你話只係依星期,可能下星期又正常返

...
奶奶話佢係金牌兔仔,叉10分鍾電夠玩到全屋人天光
佢晚上7點餐睇少眼比佢蛤一蛤咁就搞到五點幾

大宅

回覆:天佑我們 的帖子

有啲bb係唔鍾意食粥仔,可以試下其他如字母粉,通粉,加少少肉同菜/瓜一齊煮,有味道bb會鍾意

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

食咁少?我女七個月都食得多過佢會唔會成日轉奶粉燥呢?有冇飲開奶茶?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

咁佢日頭有咩活動?

不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

畀面勳章

Pollyowen 發表於 15-3-25 19:59
我女都唔多食粥,都係爛飯會食多d,同埋太熱佢唔食,返而涼涼地佢食得好好

...
佢軟硬熱D涼D都唔食.....唔知點搞....飯就食幾粒...餓完佢都唔食.....唔知以為比佢食藥

食藥又坐定定喎...吹脹

珍珠宮

畀面勳章

chowqv 發表於 15-3-25 20:07
咁佢日頭有咩活動?
係網床度玩,因為奶奶對眼有事所以唔可以落街...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:而家阿囡10個月早上7-8點食第一餐奶之后就

而家阿囡10個月
早上7-8點食第一餐奶之后就訓
我女女都係10個月大!朝早早餐奶7-9點!之後玩2-3個鐘先瞓,哩覺就大約1個鐘,之後就換衫去公園,會 sup 定1、2隻雞蛋俾佢食(食蛋白),有時會買麵包或牛油蛋糕俾佢!玩完坐車返娘家,於車程小睡幾十分鐘。到3、4點先再食第2餐奶!第二餐奶之後,再玩多半個鐵左右會再瞓!哩覺就瞓到6、7點,我地大人食飯佢就一齊埋枱食,佢有自己一碟魚&菜+1碗茶樓碗仔飯,食飽飽 hea 半個鐘澡涼,澡完涼一定要食支事後奶,比平常開稀粉少,一路睇愛回家一路食,我女鐘意果首歌!之後就坐車返自己屋企,車程佢有時瞓有時唔瞓,返到屋企玩多一陣,10、11點食多一餐奶就瞓!

試下set個時間表,我女就... 佢set 俾我 中午至黃昏同佢去放下電!

別墅

回覆:天佑我們 的帖子

下晝唔好瞓咁耐,如果佢夜晚起身自己玩,你就叫佢望下出面街,話佢知而家好夜架喇,個個都要瞓覺,媽媽都要瞓覺喇,跟住就扮瞓唔好理佢,隔一陣佢自己應該會瞓返,我仔細個都係咁,講佢聽,見你又瞓,佢就自己瞓返低之後就瞓著,你試下睇下得唔得

珍珠宮

畀面勳章

blackberry 發表於 15-3-25 20:06
食咁少?我女七個月都食得多過佢會唔會成日轉奶粉燥呢?有冇飲開奶茶?

...
已經比佢食開奶茶同埋珍珠粉,佢由細到大都係咁細食又訓得多,係尼個星期好反常所以都唔知點搞

問過醫生話轉奶粉OK無問題最緊要BB食完訓得柯得就OK,所以就照比佢食

佢成日轉奶粉1.2都食暈無問題,因為我收到免費奶粉就比佢食...

尼個星期食定左一隻就反而反常左真係唔知點搞

珍珠宮

畀面勳章

missMung 發表於 15-3-25 20:13
下晝唔好瞓咁耐,如果佢夜晚起身自己玩,你就叫佢望下出面街,話佢知而家好夜架喇,個個都要瞓覺,媽媽都要 ...
thx jm 都試過啦....你囝囝乖D.....

禁止發言

珍珠宮

畀面勳章

anson2007 發表於 15-3-25 19:52
有D bb吾中意食粥,試下煲爛飯仔呀。同10個月起碼有2餐飯仔。通粉個d呀。

...
係呀,我都擔心緊佢,之前驚佢唔習所以比爛飯佢食但一爛佢又唔食....唉!餓完佢都係唔食...再試先知原來佢要食白飯但都係食幾粒唔多

珍珠宮

畀面勳章

Pollyowen 發表於 15-3-25 19:58
6安奶又唔算多啊!佢飽架?
佢有時6安奶都食唔晒,成日淨一安,要夾佢先食埋,佢太無耐性,成日過左10分鍾就唔再食.....唉!

珍珠宮

畀面勳章

Pollyowen 發表於 15-3-25 20:01

...
希望啦,thx jm

首頁

尾頁

跳至