自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:Quote:blackberry 發表於 15-3-25 20:06 食

原帖由 天佑我們 於 15-03-25 發表
已經比佢食開奶茶同埋珍珠粉,佢由細到大都係咁細食又訓得多,係尼個星期好反常所以都唔知點搞

問過 ...
我媽話bb成日都會變架,其實你阿b持續咗一個星期都唔算係好反常嘅,可能佢山牙仔唔舒服唔想訓

除咗上面jm講啲方法外,你都可以留意下阿b訓覺時嘅環境同溫度,好似我阿女咁好怕熱,我開冷氣佢會好訓啲,仲有試下同bb傾計,溫柔話: 嗱, 夜晚喇,個個都覺覺豬,你都要訓喇,媽媽陪你,可以幫助佢入睡

珍珠宮

畀面勳章

Beiku 發表於 15-3-25 20:06
有啲bb係唔鍾意食粥仔,可以試下其他如字母粉,通粉,加少少肉同菜/瓜一齊煮,有味道bb會鍾意

...
試過加糊仔佢成支奶唔食呀....要再沖過

伯爵府

引用:而家阿囡10個月早上7-8點食第一餐奶之后就

而家阿囡10個月
早上7-8點食第一餐奶之后就訓
應該食唔飽

我2个仔6个月後开始食粥仔
~飲奶:7am、2pm、11pm
~吃粥:11am、7pm (我媽用D米加適量水及1塊豬扒燉至粥綿滑,然後挑走豬扒,放入刨碎既瓜菜再燉,有時買开魚會蒸後挾尾部及背部既魚肉拌入粥內)

11点半瞓到第2朝7点,有時8点先醒,下午2pm飲完奶午睡到5、6点

其實,6个月大既BB要开始吃固體食物,如果唔比佢食,佢唔習慣D味道,係會養成偏食既習慣,咀嚼食物亦可訓練小朋友口部肌肉,幫助孩子語言發展

珍珠宮

畀面勳章

baby_chu 發表於 15-3-25 20:09
我女女都係10個月大!朝早早餐奶7-9點!之後玩2-3個鐘先瞓,哩覺就大約1個鐘,之後就換衫去公園,會 sup 定 ...
thx jm我試下...多謝你意見

珍珠宮

畀面勳章

judychungpuiyan 發表於 15-3-25 20:22
應該食唔飽

我2个仔6个月後开始食粥仔
佢而家仲未識講野我都好驚....等我再試下...多謝你意見

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Pollyowen+於+15-03-25+發表1

,已經煲好多唔同既粥比佢都唔食白粥都煲過米水又試過,而家最多食6安奶,好多時4安,所以佢每3-4個鍾 ...
用米水開奶,飽肚D!
我女都唔肯食粥仔,連米糊、果蓉、蘿蔔蓉、菜蓉都唔食,但就食白飯、菜芯(自己成條揸住啜)、生果、蘿蔔... 都係砌粒俾佢自己慢慢「梅」!佢未出牙仔,但都食到消化到!奶粉方面佢就食雀巢能恩!

個個小朋友發展唔同,唔需要太擔心!

子爵府

引用:Quote:Beiku+發表於+15-3-25+20:06+有啲bb

試過加糊仔佢成支奶唔食呀....要再沖過
邊隻牌子嘅糊仔呀
我仔當初都揀食糊仔的

珍珠宮

畀面勳章

nightingale 發表於 15-3-25 20:21
我媽話bb成日都會變架,其實你阿b持續咗一個星期都唔算係好反常嘅,可能佢山牙仔唔舒服唔想訓

除咗上面jm ...
我試下 thx jm

珍珠宮

畀面勳章

micling 發表於 15-3-25 20:26
邊隻牌子嘅糊仔呀
我仔當初都揀食糊仔的
雀巢米糊

珍珠宮

畀面勳章

baby_chu 發表於 15-3-25 20:25
用米水開奶,飽肚D!
我女都唔肯食粥仔,連米糊、果蓉、蘿蔔蓉、菜蓉都唔食,但就食白飯、菜芯(自己成條揸 ...
有煲米水比佢不過都係一時時...我再試下 thx jm

珍珠宮

畀面勳章

維港 發表於 15-3-25 20:17
介唔介意講下令千金身高同體重
佢而家都係著90既衫仔
屋企無磅所以唔知,不過之前重量一路都正常

因為佢有睇開物理治療都有順便磅下

子爵府

引用:Quote:micling+發表於+15-3-25+20:26+邊隻

雀巢米糊
不如你試下 health times holle hipp 呢D

珍珠宮

畀面勳章

micling 發表於 15-3-25 20:33
不如你試下 health times holle hipp 呢D
thx jm我試下

大宅

回覆:全能BK JM

有麥理由唔整固體俾佢食咖

珍珠宮

畀面勳章

yisang 發表於 15-3-25 20:48
有麥理由唔整固體俾佢食咖
梗係有比啦,飯粥都試過仲有好多雜食都試過但佢喊到死
又試過餓佢都係食少少,平果都係食一兩啖

瓜菜都比佢食,但都係一兩啖....唉!!!

我知自己唔係一個好媽媽,我都好擔心佢既發展...我會努力去改,多謝你提點 thx jm

大宅

你湊定99湊?無論如何點都要俾固體bb食的,靜係靠飲奶,怕第時bb學講野會冇甘好,唔知你明唔明呢!

珍珠宮

畀面勳章

yisang 發表於 15-3-25 20:55
你湊定99湊?無論如何點都要俾固體bb食的,靜係靠飲奶,怕第時bb學講野會冇甘好,唔知你明唔明呢!

...
係奶奶照顧佢,飯仔都係我比佢食

我明你講咩,口腔期時奶奶成日唔比佢咬手同咬其他野

我都有同佢講尼個係口腔期比佢咬最緊要D野乾淨

我同99都有好多地方好唔同

所以我都盡量自己睇緊D

thx jm 多謝你

伯爵府

又會吾會奶奶湊時咩零食都有比bb試下呀。自已試下湊3幾日睇下會吾會係平時奶奶有比d面包,旦糕bb食飽。無胃口食粥仔呀。Bb一肚餓就會食野呀。有時老人家話無比d咩野,其實比左佢又吾覺,又話無比。我媽有時食飯前比幾個旦糕仔比呀女食。攪到呀女無胃口。都吾肚餓就無野想食,自然食得小呀。

珍珠宮

畀面勳章

引用:又會吾會奶奶湊時咩零食都有比bb試下呀。自

原帖由 anson2007 於 15-03-25 發表
又會吾會奶奶湊時咩零食都有比bb試下呀。自已試下湊3幾日睇下會吾會係平時奶奶有比d面包,旦糕bb食飽。無胃 ...
下....講大話....

多謝jm提醒,我會叫老公跟緊D thx jm

伯爵府

引用:Quote:原帖由 anson2007 於 15-03-25 發表

下....講大話....

多謝jm提醒,我會叫老公跟緊D thx jm
我意思吾係話你99講大話,而係老人家錫個孫。有時比左野食個孫食,攪到佢正餐吾食野。佢又吾記得有比呀。所以咪攪着d細路呀。

首頁

尾頁

跳至