懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

傷口開始好起黎…親友間好多人談論我既事情, 同埋替我不值. 我唔係無諗過投訴, 但係…

1. 當時只可選擇做定唔做手術, 醫生又講到8成係宮外孕, 一迫爆輸卵管就危險, 比著你地都揀做啦, 命仔要緊. 我自己簽左紙同意做, 有晒black & write, 邊有得嘈. 裡面又無講到明100%係宮外孕, 仲話手術過程有風險添. 即使之後唔係, 你又吹佢唔脹既

2. 口同鼻拗既point都無得嘈, 我話你無講但你話有,我又可以點吖, 服務既野, 政府最多咪hea答我<溝通有問題, 有代改善>之類, 邊會同你saysorry, 講錯一句好大獲架嘛

話咁快又覆診, 今次見既醫生我都唔記得係咪上次果個, 因為由急症, 檢查, 做手術, 覆診, 次次醫生都唔同, 我都記到好亂. 由於傷口好左好多, 我都無咩講…今次醫生態度都係好好(唔知係我麻煩定佢地理虧於我)

醫生: 傷口好左好多嘞喎, 你仲有咩問題?

我: 傷口無問題, 但你地上次話我個水囊會人體吸收, 都唔知係唔係, 我仲係擔心, 你可唔可以幫我check下? 同埋小產後, 依家無血流, 係咪裡面d野清晒就無野架 (上次醫生話唔駛挖宮)?

醫生: d血流清就無事架嘞, 個水囊呢真係會吸收架, 但如果你擔心, 我可以幫你再照陰超

醫生檢查中: 個水囊無左嘞…

我: 咁係咪我所有野都正常?

醫生: 係啊

生係我同老公面前, 略略講返我之前發生既事 (都係解釋下),話既然依家無晒事, 咁close file 架嘞, 所有事情都會完結 (呢句所有事情都會完結佢重複幾次, 我有d覺得好鬼)

我都諗住就讓一切隨風~但覺威院做野啡啡漏, 所以決定去私家check下, 買個安心.

Ring ring ring~電話響起, 孫醫生 (不便開名)醫務所打黎, 姑娘提我去… 好諷刺…原本一心係睇BB, 依家變左小產後檢查,心裡有點不是味兒. 我同姑娘講改檢查, 佢問我點解, 我簡單講返流啡, 流鮮血, 跟住無左….佢都有安慰我, 不過問我點解流啡唔打去搵醫生, 我答未到排期日嘛>.<, 佢話你可以打黎架, 有咁既情況我地可以俾你插快期, 醫生會見你架 (我真係唔識咁多野, 又上左一課)

朋友介紹既孫醫生, 診所係TST, 入到去好舒服, 裝修好靚好豪華, 仲好多醫生既雜誌訪問, 同埋媽媽既讚賞信, 我開始擔心, 會唔會好貴呢? (埋單發現又OK喎). 我同醫生講晒發生過既事, 佢聽完仲激動過我, 嬲到不得了. 後來佢叫埋我老公入去, 然後幫我照陰超, 佢碌黎碌去, 都好仔細, 之後面色變得凝重, 面都燶埋咁同我講,我照到你卵巢有個瘤!!!!

(我聽到簡直晴天霹靂) 醫生: 初步懷疑你係畸胎瘤, 我都希望你唔係, 希望呢個係威院講既會吸收水囊 (明明吸收左, 點解會咁! 輸卵管又點解變左卵巢!!!),我寫封信俾你, 你試下返威院問返個主診醫生, 當日做手術時見到D咩? 因為佢睇過會清楚d, 唔好太擔心, 初步懷疑啫, 你過2星期再返黎, 睇下仲係唔係度? 或者無左呢! 不過如果真係仲係度既話, 真係唔好意思, 我諗你可能要做多次腹腔鏡手術 (微創).

我問過醫生, 呢個懷疑既瘤size係無可能由我出院後, 到睇佢呢段期間 (約3星期至一個月內)形成.

由於對話太長, 我實在不能盡錄! 雖然仍未證實, 我同老公除左擔心, 今次真係火都黎x埋!!!

(待續) 找威院晦氣篇

別墅

唉…真係唔知講咩好!
我仲揀咗威院生!依嫁都唔知好唔好同意返我c6去仁安!驚

別墅

回覆 wgmolly 的帖子

其實我都諗左好耐, 應唔應該寫出黎, 因為怕嚇親去威院生既人...
後來諗諗下, 都係share我真實經歷, 大家自己諗, 因為我身邊唔少人係威院生(講緊幾年前)都無問題. 係政府生, 真係睇你遇著咩人, 好唔好彩...
如果嚇親你, 真係唔好意思!

男爵府

引用:+本帖最後由+TYL71+於+15-3-26+00:20+編輯+

原帖由 TYL71 於 15-03-26 發表

回覆 wgmolly 的帖子
好離譜呀!!痴線架!!

大宅

引用:唉…真係唔知講咩好!我仲揀咗威院生!依嫁都

原帖由 wgmolly 於 15-03-26 發表
唉…真係唔知講咩好!
我仲揀咗威院生!依嫁都唔知好唔好同意返我c6去仁安!驚 ...
威院成日失誤,我住沙田都專登轉地址出QE生!而家諗諗下,最後決定轉去私家順產!
政府D野認真信唔過!
又係有好有唔好!但我唔想做唔好彩果個!

複式洋房

回覆:威院不愉快經歷 (Part 4)

政府嘅野真係要睇你好唔好彩!所以係我仲有得揀嘅時候我真係不原去政府e院!

大宅

回覆:TYL71 的帖子

所以我話有咩事私家睇左先,然後再政府,至少多個意見

男爵府

我黎緊都係威院呀。。。

我是一隻大草蚊

大宅

引用:傷口開始好起黎…親友間好多人談論我既事情

傷口開始好起黎…親友間好多人談論我既事情, 同埋替我不值. 我 ...
我有家人係威院照話佢生瘤又生唔知乜,點知再去私家睇佢地話冇呢啲耶喎!

所以好唔信政府醫院!好兒戲,威院又多實習生!睇咁多呢啲最後我都係決定私家生安心啲!

樓主好好調理身子希望你冇事!加油!打去蘋果日報個啲幫手啦

別墅

回覆 TYL71 的帖子

妳無嚇親我,好多謝妳的分享,其實証府野有時真係好睇妳彩數!我都聽過威院好多野,其實我可以去聯合都得,都有好多媽媽叫我去聯合,我揀証府其實係想留返些錢比
BB. 我覺得妳嘅經歷真係唔知點講!
起初6w時我留啡同c6去登記,c6想問野,佢地好快叔關咗隻窗。
c6 就好唔鍾意了!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

唉,真係替你唔抵,難過,不值,甚至係憤怒!

垃圾到咁都有

公爵府

叻叻勳章

希望之後順利喇.

伯爵府

畸胎瘤同水瘤都唔識分

男爵府

我的育兒心得勳章

我羊水多係威院照過幾次超聲波,覺得門診醫生ok,不過日間病房就唔係好得。度個頭圍求期圈,我睇住佢圈細左,仲要未focus好就圈,我唔理佢,跟住為左就返個頭圍唔好同個肚圍差太遠,圈左幾十次,被佢圈到肚圍細三週囉,你話係唔係好精彩。我bb足月出世有八磅,肚圍細3週,有無誇張左啲。

男爵府

引用:回覆+TYL71+的帖子妳無嚇親我,好多謝妳的

原帖由 wgmolly 於 15-03-26 發表
回覆 TYL71 的帖子

妳無嚇親我,好多謝妳的分享,其實証府野有時真係好睇妳彩數!我都聽過威院好多野,其實 ...
我都係擇左聯合,由8w睇到22w覺得幾好,醫生護士都好細心同有耐性
照結構都由醫生照,有數手指同腳指,有照有冇兔唇/咀裂,照左三十分鐘有講有笑,真心覺得幾好

大宅

咁恐怖

別墅

好驚呀,我都係威院生,睇完好驚

大宅

引用:傷口開始好起黎…親友間好多人談論我既事情

傷口開始好起黎…親友間好多人談論我既事情, 同埋替我不值. 我 ...
孫医生未開診所前,曾經係威院的顧問医生。佢在職時睇過好多症,亦不齒部份医生的工作態度, 所以佢知道政府咁對你真係好嬲!!早年佢親自寫投訴信比另一間政府医院,因為當時佢有個產婦半夜要急轉介返政府,但當值医生收症冇礼對待,佢睇唔過眼親自出手投訴。

政府成日蝦我地唔係專業就求求其其對症。

大宅

所以你睇完威院一定要政府比返報告副本在手,可以再比孫医生睇下second opinion

別墅

回覆 譚譚珠珠 的帖子

哈哈...唔知我地係咪有共同朋友,呢件事我都知道,但你睇到尾就知...之前問威院拎報告,佢寫張垃圾俾我,如果真係要copy,要逐頁逐塊片計錢,我無拎到.

首頁

尾頁

跳至