產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

三星期大BB 食幾多奶 ??

我BB在24/4 出世, 上2個星期食3 安奶, 每隔3小時一次 (BB自己醒 & 哭),基本上食晒, 今週我開4安奶給他, 但他仍是每隔3小時便醒 & 哭要食奶

我看奶粉包裝(A+)上說3-4 星期大的bb應食 4安奶 & 隔4小時一次, 我應點去調節他的食奶次數呢 ? 每次再開多d 奶給他 ? 還是”很”心d 堅持要4 小時先喂他 ? 你地bb 3-4星期大時食奶情況係點呢 ?
No worry be happy

別墅

Re: 三星期大BB 食幾多奶 ??

你就好啦, 呀b咁"拆"得, 我呀b依家都係食到60~80ml, 間中先食到3安奶(佢食僅s-26) 仲要時不時食食下訓著, 搞到餵奶餵到有d忟, 又驚佢食唔夠喎...

個nurse 寫o左條formula比我:
150ml x ?Kg(BB's weight) / 8 feed = 一餐o既分量
*假設一日餵8餐

係呢, 你呀b依家o既大便次數係點o家? 一日一次?

大宅

wing wing,

我呀b依家一日約有1-2 次大便, 之前d 便便好好, 但這2天 無食人奶後好明顯便便硬左, 我諗住俾d水佢飲, 但唔知有無話一日可以飲幾多水呢 ?

kyy

別墅

kyy,
記得我嗎? 我bb最後同妳bb同一日出世, 遲d真係要比佢地見下面先得。我呀b都係好似成日食唔飽咁, 比完人奶佢食(約20-30min, 試過泵出黎都有成2oz)之後再比佢食奶粉120ml, 有時食完佢都會咸, 但我覺得佢已經夠飽, 佢都唔知點解仲要咸, 佢就黎食完之前果罐"能恩低敏", 我諗住同妳一樣比"安嬰兒A+"佢食, 想請問妳bb食"安嬰兒A+"的情況?? 咁妳宜家仲有冇餵人奶呀?? 我都想放棄, 因為搞到d時間亂晒咁, 而且個胸成日都好痛咁, 真係唔知點算!

子爵府

kyy,
我個 b 同你個 b 一樣咁"擦"得呀.... 佢兩三星期o個時食緊 4 安, 滿月前幾日開始食 5 安一餐, 但臨訓o個餐要食 7 安先肯訓架~~ 但佢都係三四個鐘就要食, 多數朝早食得密 d , 下晝就可以四個鐘至五個鐘先食, 多數一日都係食 5 餐, 佢都係食安嬰兒 A+ 架

大宅

sammilala,

係呀, 我bb同妳bb同一日出世, 可能第時會變好朋友唔定
我之前都同你一樣,又食人奶(約20-30min), 又食奶粉, 但因為要喂2樣, 搞到每次喂奶時間好耐, 而且喂人奶又唔可以進補, 咁我本身身體又唔係咁好,想係坐月時調理下, 所以我剛在星期一停了人奶了 :-P 現在bb食安嬰兒A+都ok, 唯一差d係停了人奶後大便變硬, 我諗係人奶多水份, 所以現在我會俾佢飲d水, 等d 便便軟d

shan,
嘩, 你呀b好勁呀, 臨訓o個餐要食 7 安先肯訓架 唔知我呀b滿月後係咪一樣咁勁

別墅

Shan,
妳bb晚上食成7oz, 真係好勁呀 , 咁其實點樣先知道佢夠飽呀? 我成日又驚佢太飽, 又驚佢唔夠飽, 因為我餵人奶+奶粉, 所以份量唔係咁肯定。我見咁多人都係食安嬰兒A+, 所以我尋日開始轉左比佢食, 之前就食能恩, 不過我兩隻奶粉都試過味道, 好似能恩比較淡D (不過其實兩隻都好鬼難食 :-P )

別墅

kyy,
到時4月媽咪有機會攪聚會, 咁佢地咪會見到面囉!! 咁妳停左餵人奶, 咁有冇谷奶痛呀?? 我每日隔幾個鐘唔餵亞b就谷奶谷到個胸好鬼痛, 如果到時唔餵人奶, 有咩方法減痛呀??? 妳亞b轉左全奶粉之後食幾多oz奶呀???

別墅

我個女女都係食A+, 仲有幾日滿月, 呢家佢都食4.5OZ, 不過我覺得呢家唔多夠, 諗住今日開始俾佢食5OZ.
Joyce

別墅

想問下你地個呀b一日食幾多餐?

別墅

wing wing,
A+奶粉罐寫左食4oz就4小時食一次, 一日食6次, 好似我囡囡. 呢家食5oz, 5小時食一次, 一日食5次囉!!
Joyce

大宅

Sammilala
same as me!! :
"我成日又驚佢太飽, 又驚佢唔夠飽, 因為我餵人奶+奶粉, 所以份量唔係咁肯定。"

Besides, 轉奶粉 duck ng duck ga? Other people say that it is not good to change 奶粉!!!

all,
any 轉奶粉 experience for sharing?

sammilala 寫道:
Shan,
妳bb晚上食成7oz, 真係好勁呀 , 咁其實點樣先知道佢夠飽呀? 我成日又驚佢太飽, 又驚佢唔夠飽, 因為我餵人奶+奶粉, 所以份量唔係咁肯定。我見咁多人都係食安嬰兒A+, 所以我尋日開始轉左比佢食, 之前就食能恩, 不過我兩隻奶粉都試過味道, 好似能恩比較淡D (不過其實兩隻都好鬼難食 :-P )

別墅

acatpro,
係呀餵人奶+奶粉真係好鬼煩, 都唔知佢食左幾多, 但又想佢食多d人奶身體好d, 我聽朋友講, 就算每次食得1oz人奶都好, 等佢低抗力好dd。所以我先現在都堅持餵人奶, 不過我諗遲d我返工都會轉全奶粉, 希望lee兩個月盡量餵啦! 我由前日開始轉左比bb食安嬰兒, 但係一時唔記得剛開始要慢慢轉, 亞b佢都肯食, d大便都冇咩問題, 不過第一日就好似食完瞓得唔係幾好咁, 唔知關唔關轉奶粉事。不過今日見佢又好似ok。咩妳都想同bb轉奶粉呀? 妳之前比佢食邊隻呀?

首頁

尾頁

跳至