夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

分居既定義??

如果住同1間屋, 訓同1張床, 冇sexy, 互相當透明, 算唔算分居, 洗唔洗去lawyer簽左名先算ga??

分居幾多年先, 可以正式離婚呀??

大宅

Re: 分居既定義??

根據律師講, 係算架.

可以唔駛去律師度b&w, 可以自行寫聲明.

分居一年可以bye bye咯..

別墅

如果雙方同意,分居一年便可以,但如果只是單方提出離婚,就必須分居兩年呢!

複式洋房

如果有第三者肯證明你們已分居一年,簽個名就OK,唔洗等.

子爵府

小白,

可以自行寫聲明? 寫d乜呀?? 有冇sample?? 如果今日寫, 咁之前果d計唔計ga??

大宅

kid.. 類似
咪寫,

本人xxx同xxx巳於xxxx年xx月xx日起分居, 特此記下以作證明.

咁日子果d.. 自己作既
可以dated一年前都得架

子爵府

小白,

唔該晒!

Pochacco^o^,

間屋得我地2個人住, 點會有第三者肯證明已分居呀??
sorry!! 咁多問題!! :-P

別墅

如果住同1間屋, 訓同1張床, 冇sexy, 互相當透明, 算唔算分居, 洗唔洗去lawyer簽左名先算ga??
分居幾多年先, 可以正式離婚呀??
小白427 寫道:
根據律師講, 係算架.
可以唔駛去律師度b&w, 可以自行寫聲明.
分居一年可以bye bye咯..

I so curious that which 律師 say that.

[..訓同1張床..]<<<< It cannot say 分居. My friend has a similar case, she needs to sleep alone in the bathroom because her husband sleep in master-room and their baby with domestic helper sleep in others room. The baby's bedroom so small and cannot sleep with 3 persons. If [..訓同1張床..] can [係算架], her 律師 is not in qualified or tell lies to her.

[Only my personal comment]

子爵府

KKParent,

ha!!!!!! 咁定義姐係 , 唔可以訓同1張床啦! right!!???

別墅

正如你所講,間屋得兩個人,任你講姐,你話瞓係邊都得la,只要雙方同意就唔會踢爆la,如果係唔放心既,索性搵個律師問下lor

首頁

尾頁

跳至