自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家做緊mnc junior accountant full set, 16.5k, 唔洗ot, 13個月糧,考緊qp, 公司有as簽名,差半年簽夠三年,未打算結婚生小朋友

而家有朋友話可以refer 入sec tier 好唔好去試下,未做過audit 所以要由低做起,人工會discount 好多,會好辛苦(如果辛苦幾年之後會舒服d,我ok 架)

但我諗緊如果做幾年audit 既話,之後條path(有comm 加audit)會唔會行得好d? 因為我見好多mgr 位都話要big4 ar , audit ar . 只係得comm exp 會唔會上得唔高?

一路做comm 加考牌好?
定轉下做audit 再考牌?做完audit 出黎會比人discount 好多,但會唔會比只係做comm 有優勢?

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

有audit experience先, 捱3-5年, 之後條路好行D.
很想知道,追夢的人是如何踏出第一步?

伯爵府

回覆 koeykoe 的帖子

如果可以等就等半年後再入。

大宅

回覆:真心問,轉做audit 好唔好?

朋友老公都係由account 轉 audit ,現在做公司管理層了

禁止訪問

男爵府

引用:有audit+experience先,+捱3-5年,+之後條路

原帖由 22May 於 15-03-27 發表
有audit experience先, 捱3-5年, 之後條路好行D.
我諗緊值唔值得投資幾年,我同呀姐傾過,佢唔建議我去,話會好辛苦,出到黎會比人discount 好多,不如我一路做一路考牌,都會去到果d位。我唔知係咪佢因為唔想我走先咁講

男爵府

引用:回覆+koeykoe+的帖子如果可以等就等半年後

原帖由 sumbaby2011 於 15-03-27 發表
回覆 koeykoe 的帖子

如果可以等就等半年後再入。
即係點都係做過會值錢d?

珍珠宮

人工少左,又多 OT,我係你唔會轉Audit,你做得好 comm都有好發展!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

引用:朋友老公都係由account+轉+audit+,現在做

原帖由 kathysmk 於 15-03-27 發表
朋友老公都係由account 轉 audit ,現在做公司管理層了
可以share 下detail嗎?做左幾年轉做audit? audit 做左幾多年先轉到做管理層?身邊人完全無呢個例子參考

禁止訪問

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

小朋友, 工作除了經驗, 還要講際遇的.

我朋友一樣無AUDIT經驗, 只做一年會計師樓(仲要係CORPORATE SERVICE, 雖然都係BIG 4, 但不是AUDIT).

只要你做大FIRM, 如LISTED, MULTI-NATIONAL FIRM等, 都可以升到高位.

她現在是部門主管了. 但真係有少少講運.

當然經驗同學歷都重要.

tkkmama    發表於 15-3-27 11:58
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

象牙宮

2024年龍年勳章

朋友 big 4 出來,入美資銀行……幾年後被炒……兩年後做番 audit...晚晚 11 點收工……辛苦錢

男爵府

引用:其實sec+tier長期請人,唔駛ref都入得但你

原帖由 dirtyconi 於 15-03-27 發表
其實sec tier長期請人,唔駛ref都入得

但你呢個16.5k, 做audit, 真係會discount好多!
我有心理準備既,如果做左出番黎真係會好d,我都ok 既,做comm 人工升得太慢

公爵府

你係吾係想去Audit 發展先? 有返工無收工的生活, 真係留在原本工作好過了
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

要去到big4經理級,起碼捱4至5年,又要出job又要顧住考試,每日都要做到天昏地暗,肯博肯捱好多都可以跳糟去D客度!最重要你要目標眀確唔怕辛苦先撈得起!

做隻快樂自由豬

水晶宮

打電話問吓Mucci, Flighting 佢地啦...

babychat    發表於 15-3-27 13:30

珍珠宮

4305alice 發表於 15-3-27 11:49
要去到big4經理級,起碼捱4至5年,又要出job又要顧住考試,每日都要做到天昏地暗,肯博肯捱好多都可以跳糟 ...
仲後生, 男仔(唔係性別歧視)可以諗.. 女仔.. 真係好好考慮.. 就算有機會掌權, 女人未必係幸福.

男爵府

我會崖2年(big 4 或大firm audit)始終你做過核數對你入管理層容易d, 因為你唔係睇一個行業既數,各行各業都會接觸得到,到時你睇既野係闊好多

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

後生, 冇小朋友可以轉, 工時較長, 但失業機會低.....
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

引用:小朋友,+工作除了經驗,+還要講際遇的.我朋

原帖由 Manwah 於 15-03-27 發表
小朋友, 工作除了經驗, 還要講際遇的.

我朋友一樣無AUDIT經驗, 只做一年會計師樓(仲要係CORPORATE SERVICE ...
際遇,我都明既。而家份工好安穩,呀姐同事都幾好,只係我諗緊點樣增加自己競爭力囉

首頁

尾頁

跳至