跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 有沒有2005年1月的準媽媽?

小斑 寫道:
[quote]
siusiuding 寫道:
生完BB都三個月 個尾龍骨仲係好痛><"點算好!!!!!

你可試下煲"杜仲"湯水,較好d.[/quote]

想問你點煲架?

大宅

我個囡都係呀 頭先我同佢沖涼 我洗緊佢pat pat時佢申隻泡泡手落口~嚇死我~_~"即係搵乾毛巾同佢抹口`

siusiuding:

我會在浴盆中拿回大部份的泡泡上來才幫 bb 沖涼的. 等佢唔會甘易食倒, 同埋我唔會過水的.

我屋企正正樓下勁嘈 (大裝修), 每天 9:00 am 開始. 連我阿媽家樓下 (架三層) 也裝修. 我想 C 呀!

Joycelyn

大宅

施晴媽咪:

我阿女的網頁有新相睇呀! 重有 baby 出世張相及爸爸媽媽小時候的相 (你睇下佢似邊個?)

Joycelyn

大宅

樹熊媽媽,
why大碼b唔好用米水呀

[quote]
樹熊媽媽 寫道:
siusiuding :
我放學la!剛剛食完野,睇見你又整o左新野呀!
etyan:
siusiuding 講得對呀,米水係可以清熱氣,不過大碼bb就唔好飲,只適合d細中碼同食奶唔開胃既bb食。所以我個b唔飲得,惟有煲開奶茶啦![quote]

大宅

細露 寫道:
樹熊媽媽,
why大碼b唔好用米水呀
[quote]
樹熊媽媽 寫道:
siusiuding :
我放學la!剛剛食完野,睇見你又整o左新野呀!
etyan:
siusiuding 講得對呀,米水係可以清熱氣,不過大碼bb就唔好飲,只適合d細中碼同食奶唔開胃既bb食。所以我個b唔飲得,惟有煲開奶茶啦!

細露:

係咪米水適宜比唔開胃的 bb (等佢地食多 d). 如比大碼bb 咪肥上加肥.

Joycelyn

大宅

虎到金來勳章

好辛苦呀,我個女每次睡覺前必定大哭,有時可以哭成個鐘,點算好 ???每日我都很累,請問各位有何意見 ? :-( :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章

Joycelyn 寫道:
[quote]
我個囡都係呀 頭先我同佢沖涼 我洗緊佢pat pat時佢申隻泡泡手落口~嚇死我~_~"即係搵乾毛巾同佢抹口`

siusiuding:

我會在浴盆中拿回大部份的泡泡上來才幫 bb 沖涼的. 等佢唔會甘易食倒, 同埋我唔會過水的.

我屋企正正樓下勁嘈 (大裝修), 每天 9:00 am 開始. 連我阿媽家樓下 (架三層) 也裝修. 我想 C 呀!

Joycelyn [/quote]

haha~我都唔過水架 我老公話佢成身泡咁都得咩~haha
但BB好鍾意多泡泡狂踢水~haha
冇泡泡佢唔踢架~~~
你樓下裝修咁不如出街行下啦`hahaa
嘈到人到痴架~~~~~

禁止訪問

大宅

siusiuding
sorry~我不太懂,只是老人家話好~
不如你問中醫師呀!
請參觀"小斑"相片簿 小斑 : 04年12月31日出世 - 3.505kg -55cm 07年01月09日 - 10.4kg -87.5cm

大宅

你樓下裝修咁不如出街行下啦`hahaa
嘈到人到痴架~~~~~

siusiuding:

弊在佢由 9:00 am (好中時) 嘈到 6:00 pm 呢! :tongue: 甘多時間好難全部係街度 . 阿姪女今日唔洗番學, 我帶了佢去市中心行街街買野 . 中午重撞倒我老公同同事食完番添.

Joycelyn

男爵府

好媽媽勳章

Joycelyn
我今日都有去巿中心喎~hahaa

樹熊媽媽
你就好啦 我都想我囡隻大比勁勁勁呀
夏天露出一對肉比 肯定好誘人~~

大宅

Joycelyn
我今日都有去巿中心喎~hahaa

siusiuding:

係呀, 撞唔倒你添! 你今日有無帶 bb 呀?

Joycelyn

男爵府

好媽媽勳章

Joycelyn
我下午去冇拎BB 晚上去就有拎BB囉~hahaa

大宅

Joycelyn
我下午去冇拎BB 晚上去就有拎BB囉~hahaa

siusiuding:

我下午都冇帶 BB 去呀!

Joycelyn

男爵府

好媽媽勳章

sumyee:

um...我都唔係好知你情況...我諗你應該check晒佢唔係要食奶, 唔係扭換片...咁, 你會否帶佢入房訓時, 間房係黑麻麻/比較暗?!...同埋臨訓前會否同小b傾咁玩?!...

你可留意:
1)小b係咪熱/凍?!
2)有無肚仔餓/要換片
3)入房時要同佢講我地而家入房房預備訓, 要預佢半個鐘至一個鐘度帶入房(等佢適應環境先, 有安全感先), 你地要陪住向佢身邊...一路同佢細細聲講野(比日頭細聲d, 溫柔d), 唔係傾計喎, 係同佢講 "bb, 而家夜晚啦...la, 你食飽奶奶, 又換左片片...而家要訓架勒!daddy媽咪向你身邊, 個個都要訓覺勒, 要一覺訓大天光..."(記住初初比佢望到你的面孔)...慢慢離開佢視線範圍, 然後尤佢...你盡量唔理佢(因為你越撩佢, 佢越唔訓!!)...你向佢身邊(等佢聞到你的味度, 有安全感)睇下佢做乜?!佢可能會自己傾計/玩/食手仔...尤得佢, 就算佢向度"ur"一兩聲, 你都唔好即抱...你可向佢身邊...你又重覆講 "bb, 夜晚......."(等佢知道你地向佢身邊咁).., 如佢開始喊得勁唔收聲, 你先抱佢安撫佢 (有時要忍心, 因為佢習慣左一喊有人理係唔得既)...同時都要重覆講 "夜晚要...."), 盡量收左聲又放落床, 如再喊得勁先抱...唔駛刻意呵佢訓(費事佢慣左)...當然, 第1日佢可能真係要呵的, ok, 可以...第2日, 第3日慢慢要訓練佢...
如小b未戒夜奶(因為有的父母唔想小b戒的...但, 如果你又要返工, 咁夜晚仲要起身係好
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

虎到金來勳章

施晴媽咪
多謝你的回應,佢唔係要食奶, 唔係扭換片.
我終於忍受不住,帶小b去睇e生,e生話肚風很多俾左些驅風葯我,又話有些三個月的bb會係這樣.
食左葯驅左些風,一樣哭.只好等到佢四個月,可能會好的(阿Q精神)

sumyee

男爵府

好媽媽勳章

sumyee:

有肚風你其實自己可以摸到架, 你輕輕摸佢肚仔, 好實即有風呀。有時如d風多呢, 眼白會有點藍的, 都表示有風。因為小b喊或食奶都會入風, 要耐唔耐敷熱雞蛋的(用毛巾包住, 輕輕打圈圍住肚仔敷), 唔駛要醫生開藥食呢!!如懶唔敷蛋, 可以去萬寧買支"肥仔水", 正名叫"吳德勿次"的野開水比小b飲丫。唔駛下下要去搵醫生呢, side$$$$$$$!!

如你想了解多d, 可以問我。

p.s. 有d小b可能喊一百日呢...
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

首頁

尾頁

跳至