論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇請到好工人的分享呢?

我第一次請工人, 7~8月到, 在bk見到咁多bad comment on 工人, 都好得人驚, 況且我仲係喺得成請tim, 在bk又見到話呢間agent好差, 有冇d positive d 既sharing 呢? 我有d唔安心呀.

複式洋房

Re: 有冇請到好工人的分享呢?

我請工人都算好彩,雖然她們有些缺點,但都算OK。可能我有要求不算高。
第一個印印工人 - 她對我的囡囡很有愛心,但非常懶惰。當時囡囡是初生BB,我需要的是有愛心的工人,所以容忍了兩年。
第二個賓賓工人 - 她對囡囡有愛心外,家居非常整潔,但她非常粗魯。約滿後她要回鄉結婚生仔,所以沒有續約。但她介紹了朋友來工作。
第三個賓賓工人 – 她是舊的賓賓介紹,她很斯文而且學歷高(有護士證),更自動為囡囡

男爵府

我都係得 x 請的,不過就好好彩,我個工人 so far 我都好滿意。

1) 佢好比心機湊我個女,囡囡跟佢多過跟我。
2) 我第一次請工人,完全冇比過乜野 guide line 佢,樣樣都識行自動波。日日張床舖到好似酒店咁,個個星期六自動自覺換洗床單。D 衫洗完熨到直一直,我話過佢知睡衣唔使熨,佢都就熨唔偷懶。天氣熱,佢日日幫我囡囡沖兩次涼,換 3、4次衫 (bb 衫我要佢用手洗,如果佢懶 d 就會換少 d。係咪?)
3) 煮餸好過我,起碼老公少咗投訴。吃完飯唔駛叫會切生菓。仲有,佢煮餸都係自動波,我叫佢識煮乜就煮乜,佢唔食豬肉都會煮比我地食。
3) 錢銀比佢,數目會清清楚楚交返來。我老公冇手尾,乜都周圍放 (包括錢包),從來冇話少咗 d 。
4) 好識幫我慳錢。中午食隔夜飯餸,如果冇飯餸剩,佢就食面包或即食面。初初來仲"客"死,一斤菜佢可以同我分4餐食,話過佢而家先叫做煮多 d,但食剩兩條菜佢都唔捨得丟,都要留返。有次去買 bb 野,我比個 sales 講到心旭旭,想比錢,佢響後面猛拉我衫尾,吼 sales 行開同我講,mum 唔使晒錢,同我分析點解 bb 用唔著。

如果要講佢唔好的地方,就係佢永遠搞唔清邊種魚同邊種魚,買條 wu 頭當係鯪魚,紅衫同大眼魚永遠唔識分。仲有,煲湯都係亂晒龍,我老公話鍾意番茄薯仔,佢就唔理三七二十一,乜湯都落番茄薯仔 (包括藥材湯),話完佢都唔記得,下次又再落過。

至於佢間 agent "得 x" ,唔好提,正一垃圾!

男爵府

2019新春慶豚圓

咕怪媽媽,
你真係好好彩,請了個好工人.既然個agent幫你請了個好工人,點解你會話個agent"得x"係垃圾呢?係咪佢地有什麼地方做得唔會呀?

男爵府

我除左好彩之外,真係唔覺得佢地有乜幫到我喎。工人好唔好,絕對講彩數,根本就唔關間 agent 事。我比左錢之後,sell 我果個就冇做,我就變左做孤兒仔,冇人理。後來,工人簽證出左 d 問題,我走上去嘈,先叫做有個高級d o既來招呼我,有人跟我的 case 。

工人預定到港果幾日,我日日收到通知,話工人聽日到啦,結果聽日有 xxxxx~~~~~總之就有諸如此類的理由來唔到。

工人到左啦,問佢地羅返份驗身報告,等到我發火,問係咪有野唔比得我知,先至羅得到。

之後一次都未聯絡過我,問過我個工人表現點呀~~~等等 (我 d 朋友幫襯其他 agent ,人地都有問)。只係個個月打比我工人,你估為乜,提佢記得入錢還債呀!

仲有我搬屋,問佢有冇乜手續要搞,佢叫我自己寫信通知移民局,sample letter 又話冇。我主動問埋佢保險使唔使通知呀,佢先話要,又係我自己寫信去喎。原來移民局係要我填張 form,我同個工人都要簽名架。

你話呢間 agent有乜野服務呢?

子爵府

咕怪媽媽,

我都係得成請賓既, 佢地收左錢就音訊全無, 要三催四催, 我覺得佢地欺善怕惡 :-(

我初時都以為好彩請到好工人, 但佢半年後已識駁咀, 黑面, 假如係第間Agent我早就要佢地follow, 教訓佢了, 但依間, 費事教工人博炒

工人最最大問題係[size=xx-large]黑面, 返屋企見到佢我唔happy. 從來無鬧過佢, 都唔知佢想點 good morning/good evening好耐無講la. 今日叫佢開始同囡囡介片, 佢又話要成日抹地/洗褲wor.... 唔使做咩 又話發夢我再生個BB, 跟住醒左wor

我都唔知忍唔忍到佢完約呀 :-(

複式洋房

我同咕怪媽媽一樣都好彩請左過好印印:
(1)由第1日係我屋企就係全自動波,連今睌食嘜都係佢唸。
(2)每個月放1日假,從來冇扭計。
(3)煮D好野食時,永遠唔會爭住食。(e.g. 大虎蝦)
(4)我常有朋友來食飯,佢會好似酒樓上菜,每碟有裝飾。
(5)每朝7:00就起床,從無間斷;夜晚食完飯會自動掃地同抹地(全屋)。
(6)病左識自動自覺帶mask,唔想傳染我一家。

大宅

我都想講自己請了個好好的印傭.
1. 做野專心,快手,企理.
2. 煮飯全自動.唔駛煩煮乜菜.而且好有心機煮飯.周時諗新鮮菜式.
3. 廣東話和國語一流,同老人家溝通冇問題.曉英文,看得懂電器說明書.
4. 每星期放假一天,但她經常唔放假,怕花費,寧願留在家中.反而我鼓勵佢到樓下走走.
5. 最重要係愛錫我BB,又識得同BB玩,又識教BB.

我第一次請人,仲要照顧初生BB的,就請到這個好工人.
起初我都以為係間Agent好,但我久不久就聽到工人講同佢同一間的training centre的人不少都被炒魷了.我就知唔多關間Agent事.

大宅

都是运气!!!!!!

男爵府

ingrid-mama 寫道:
我同咕怪媽媽一樣都好彩請左過好印印:
(1)由第1日係我屋企就係全自動波,連今睌食嘜都係佢唸。
(2)每個月放1日假,從來冇扭計。
(3)煮D好野食時,永遠唔會爭住食。(e.g. 大虎蝦)
(4)我常有朋友來食飯,佢會好似酒樓上菜,每碟有裝飾。
(5)每朝7:00就起床,從無間斷;夜晚食完飯會自動掃地同抹地(全屋)。
(6)病左識自動自覺帶mask,唔想傳染我一家。
[size=medium]咁?我想問下D好工人係咪第一次來港呢?
點解佢地又咁識自動波kei?
我要請工人,但在港見幾個都‥‥!
我諗都係要請在外nga!:-(
但點擇呢?!
:-(

男爵府

Thanks all for the sharing. My first maid will be from Indonesia and is referred by TxxSxxx. She is 30 and had 12 years experience in Singapore and Malaysia, both worked 6 years with same employer, she has newborn experience and has her own son at 8 - if all the details are true I felt excited when TS called me for having such a maid available, everything seems great. Hope it turns out really great.

This is my first maid and I will have my first kid, hope I can handle both of them sucessfully. Any tips for me?

男爵府

我同你一樣,第一個工人同第一個bb。雖然之前好多朋友都有d 唔好的經驗,有人教我未入門就要比定 d 家規佢,先緊後鬆.......諸如此類。

但我總相信將心比心。我就從來有將佢當下人,乜都同佢有商有量。

佢到我屋企第一日,我就同佢講,I really appreciate you're here. You have your own family & your own kids but you're still here to taking care of mine. It's not about money. I'll take you as my family & I hope you too. If you have any problem, no matter what & why, I hope I'll be the first to know and I promise I 'll do all I can.

我一直做得到我講的野-雖然到而家,佢並無野要我幫過。我買野比囡囡,見到岩佢個仔的我會埋多份,佢個仔生日我提佢要預時間寄生日禮物返去。佢面色有少少唔妥我會主動問佢邊度唔舒服。我永遠讓佢沖涼先,因為佢半夜要起身餵奶。我地到而家都相處得好好。我年紀大過佢,但湊b 佢叻過我。我簡直覺得多左個家姐。

我好希望個天比我一直幸運落去。

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

男爵府

年齡: 25
婚姻情況: Married
子女年齡: 1子 - 1.5 yr. old
工作經驗: 3 yrs. in Singapore

大宅

niklaus903 寫道:
Thanks all for the sharing. My first maid will be from Indonesia and is referred by TxxSxxx. She is 30 and had 12 years experience in Singapore and Malaysia, both worked 6 years with same employer, she has newborn experience and has her own son at 8 - if all the details are true I felt excited when TS called me for having such a maid available, everything seems great. Hope it turns out really great.

This is my first maid and I will have my first kid, hope I can handle both of them sucessfully. Any tips for me?

Please be warned that TS always make up background of the maid, I have experienced two maids from them, one orginal one and one replacement, I found the maids are not the background they mentoned, I ended up sack both of them and cost me a future for the pay for in lieu notice.

Hope you will not have the thing I experienced

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

大宅

名:Sandra
年齡: 24
婚姻情況: married
子女年齡: 18 months
工作經驗:4 yrs in Singapore
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

男爵府

mamami,

我初時都有少少擔心佢 home sick 架,所以儘量避免係佢面前提佢屋企。後來傾傾下計,慢慢就講返佢以前係新加坡做野、係印尼湊仔的野,佢又冇乜唔開心喎。有時囡囡有的小毛病,佢仲同我講,唔使驚,佢果仔都試過,佢以前響新加坡湊果個 newborn 又試過。

佢屋企時不時會寄佢老公同仔仔的相過來,我買左本相簿同相框,比佢可以放係自己房。我地成日都同 bb 影相,實會影埋佢,晒埋比佢寄返去。

至於 agent ~~~~~~ 佢根本就冇比過 advice 我要點擇,我係自己根據朋友的意見訂定條件去搵架咋!佢唯一比過的意見就係"呢個工人個樣幾純品!"~~~所以話果間 agent 係垃圾!

民房

我都想同各位分享

大宅

Helen婆婆,
我個印傭曾經來過香港.以前都聽過人講唔好請曾經來港工作的工人,因為會好精.
請人時我都唔係諗得咁清楚,係個agent讚佢好能幹,我先請佢.果然真係好掂!

我工人25歲,已婚,未有孩子.
曾於星加坡和香港工作各兩年.
佢適逢去年沙士期間入training centre,留在那裏大半年,所以學到好多野,加上佢英文,國語和廣東話都好好,所以centre搵佢幫手interviewD新人.
佢話好多傭工都聲稱在星加坡或香港工作兩年,其實只做了幾個月.所以最好查問清楚.
佢又話香港某間大agent請的人好唔掂.因為要的人多,所以乜人都要.良莠不齊.

首頁

尾頁

跳至