烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

點洗白菜仔,先又快又清潔呢?

我每次洗都攪好耐,因為好多泥,要每塊葉沖水,又用多水又用多時間.
有咩方法洗可以快D又清潔呢?

Thank you.

大宅

Re: 點洗白菜仔,先又快又清潔呢?

有冇浸呢
浸下d泥會沉底的呢, 跟住我開盆新水擢下佢就可以煮咯.

等待驗證會員

小白427,

浸呀!無試過,浸幾耐呀?係咪要換好多次水呢?

伯爵府

kilam,
我媽咪教開左盆水加些salt落去,
跟住放D菜落去浸,因菜上會有農藥,
浸一陣才洗會安全些!

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

浸完仲有的泥係葉同幹之間. 結果我都要逐一沖水:-( :-(

小白427 寫道:
有冇浸呢
浸下d泥會沉底的呢, 跟住我開盆新水擢下佢就可以煮咯.
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

大宅

會架
但就少左好多架啦

別墅

農藥-We need to put the whole vege in water for at least 30-60 min. Don't cut it otherwise the vitamin will be gone.

Sand - you could cut the head of the vege. Most of the sand are store on that part.

For cooking vege --> 浸水 ---> then cut the head ---> wash--->cook

男爵府

我都同janetlam一樣落D鹽
一方面去農藥,另外D沙都會容易沉底

如果白菜大少少,最好破開一半至沖洗

等待驗證會員

天天媽咪 ,janetlam,小白427

等我試下你地個方法. 因為次次都洗到我腰骨痛都未洗完.

首頁

尾頁

跳至