心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個仔今年五年班,之前成绩都不太好,今年仲差,我兩公婆要返工,只係我老公\'睇佢做功課,叫阿仔補習佢又唔去!真唔知點?我唔要求高,合格已好滿足!

[img]http://img.anycall.com/admin/contents/cms/05/2034259_IMG.gif?[img]

伯爵府

引用:我個仔今年五年班,之前成绩都不太好,今年

原帖由 royce 於 15-03-27 發表
我個仔今年五年班,之前成绩都不太好,今年仲差,我兩公婆要返工,只係我老公'睇佢做功課,叫阿仔補習佢又 ...
唔到佢唔去架喎。。。。

子爵府

回覆:royce 的帖子

如果父母唔得閒要番工又或者唔識教/無耐性,以上都一定要去補習社,同阿仔講小五小六好重要,小五6月份己開始呈分試看成績來派中一,一定要盡快追上,唯有去補習社,我個仔就由小一至小五我都係自己教,我反而好嚴要求好高,他成績好好,一定要打好過底,同阿仔慢慢傾吓計,唔好鬧,加油呀!

子爵府

回覆:阿仔派了成绩表又唔合格!我好唔開心

多謝兩位媽咪!我知應怎樣做!

[img]http://img.anycall.com/admin/contents/cms/05/2034259_IMG.gif?[img]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

明白你的唔開心,我仔6年級,剛考完呈分試。 雖然成績中規中矩,但我認為佢有努力過,所以都冇唔開心。 我覺得有d事係可問小朋友意見,有d就唔到佢地話事。一定要佢去補習,呢個關頭一定要補習。

侯爵府

叫阿仔補習佢又唔去---其實佢唔肯去係咪可以迫下佢?

子爵府

回覆:royce 的帖子

又或者有d小朋友唔喜歡一大班補習而且唔夠細心易學壞,不如貴少少找姐姐上門補又1對1好好多,我好多同學都在家補習,家長為有辛苦d比多少少錢,問吓仔仔邊樣好d。

大宅

嗱嗱聲揾個私補幫小朋友温習(係温習,唔係做功課)等佢追返先前係學校唔識/搞唔通果一部份,否則佢一定冇心機讀落去

大宅

最簡單嘅方法咪係收咗工要陪阿仔温習。

首頁

尾頁

跳至