論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔該!!唔該!!有無媽媽要番工屋企有1歲以下bb只有工人湊架??THX!!

唔該!!唔該!!因本人想番工,又末請過工人,
屋企有一個5個多月bb要湊,
聽到好多人話請一個工人,屋企又無人睇住,
比個bb佢湊,好危險wo....有無媽媽要番工,
又係只有1個工人單獨湊bb架???安全ma??
Thx!!!

民房

Re: 唔該!!唔該!!有無媽媽要番工屋企有1歲以下bb只有工人湊架??THX!!

BB依家6個月,日頭由工人照顧,so far 都好好.最好找experienced及鍾意湊BB的.

複式洋房

Re: 唔該!!唔該!!有無媽媽要番工屋企有1歲以下bb只有工人湊架??THX!!

菜菜子:

我個女細妳個仔3日咋. 我要返工, 日頭都係工人一個睇住bb, 我覺得都ok. 總之一定要揾個有愛心, 有耐性和鍾意湊BB. 不過都係嗰句, 請工人都係要有啲運氣才請到好的.

別墅

monkeybb:
你有無裝眼仔呀??
點先知佢有experienced及鍾意湊BB呀??
如果請個新好定請個約滿好呢??
Big Thx!!!

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係上個月先第一次請工人, bb當時1歲, 只有阿媽間中上去突擊下佢, 平時我就裝針孔, 放工返去睇, so far 都ok, bb都幾跟佢, 我自己prefer個工人要有小朋友, 但起碼要幾歲, 太細佢會好掛住, 有家庭負擔會較努力, 我果個未來過香港, 之前係台灣做工廠, 36歲, 不過工人好唔好真係講彩數.

catnapper

別墅

catnapper / Jkwan:
咁你地申請左幾耐架??你搵邊間公司呢??
一開始Total要預幾多錢呢??

catnapper:
你bb當時1歲,開始識講小小野未??
因為其實我諗係咪湊到bb一歳會好d..
因為bb應識表達工人有無打佢....
呢d都係我估有無錯呢???
Thx!!!

quote]
catnapper 寫道:
我都係上個月先第一次請工人, bb當時1歲, 只有阿媽間中上去突擊下佢, 平時我就裝針孔, 放工返去睇, so far 都ok, bb都幾跟佢, 我自己prefer個工人要有小朋友, 但起碼要幾歲, 太細佢會好掛住, 有家庭負擔會較努力, 我果個未來過香港, 之前係台灣做工廠, 36歲, 不過工人好唔好真係講彩數.

catnapper[/quote]

別墅

hi catnapper,
想問吓你針孔那裡可以買到 & how much ? thank you
孖寶

別墅

catnapper:

我都想知你針孔那裡可以買到 & how much ?
咁你番左工一日咁多個鐘,點樣錄架???
可以錄到咁長時間呢?????Thx!!!

大宅

畀面勳章

菜菜子 :

我印印已經係香港做咗6年,係我待產嗰時到我屋企,咁我就由生bb到坐完月,都係屋企教佢做嘢同觀察佢,咁我先至放心,我覺得如果你有啲家人可以睇下工人做嘢同湊bb的情況,咁會好啲,因為淨係講未見過佢做,得唔得真係唔知?

大宅

如果想買針孔,可以去鴨遼街打個轉.

公爵府

鏡頭在鴨寮街買, 好似3百定3百幾(價錢我要問老公, 如果唔係我明天更正), 我地一早諗住裝個鏡頭係個喇叭入面就帶埋個喇叭去, 佢會幫你整入去, 其實你想將個鏡頭裝係咩東西入面都ok, 佢會幫你整, 另佢又有現成的如公仔呀(公仔個口有鏡頭), 鞋盒呀可俾你揀. 有一個接收器擺房, 喇叭擺廳,

市面最長的錄影帶240分鐘, 你用LP可錄8個鐘, 中間係會有D空檔期, 一係你買多個錄影機, 錄唔同時段, 一係你每日錄唔同時報抽check佢.

另如果係想攝2個地方, 可買多個鏡頭+分割器, 分割器要6百幾, 晚上可一個畫面睇晒2個鏡頭錄的東西.

*以上資料由我hubby提供, 我都唔識o家.

catnapper

公爵府

我好似用o左6-8個星期, 唔係好記得, 產後失憶, hehe, 至於agent, 係朋友介紹, 我係請泰傭的.
當時都係上個月咋, 1歲bb識得咩丫, 不過人地話睇下bb跟唔跟佢就知lu, 我都有同對面屋單聲, 留意下工人有無帶人返屋企, bb喊好耐都唔收聲咁law, 我都係第一次請工人, 好多野都要學, 尤其係同工人相處之道.

catnapper

菜菜子 寫道:
catnapper / Jkwan:
咁你地申請左幾耐架??你搵邊間公司呢??
一開始Total要預幾多錢呢??

catnapper:
Thx!!!

別墅

ballpen/BB頭maimimi/catnapper:

Big Thx!!!!!!!!!!!

複式洋房

我係用咗大約2個月時間請佢過嚟. 我個工人係朋友的工人的細妹, 所以我都係叫agency幫我攪佢過嚟, 而唔係經agency介紹的. 我比agency的錢大約3千元.

男爵府

菜菜子,
竟然係度見到你呀!

我平時返左工,每日都係得工人同bb係屋企,而且我個工人都黎左一個月。我屋企無裝任何野去錄低佢的行為,因為我希望可以建立一個彼此信任的關係;而且我對佢無任何特別的要求,我只希望佢好好的照顧我bb。所以我只是係佢黎的時候,請左幾日假係屋企睇下佢對bb的態度。暫時我都尚算好彩﹝請工人真係要有運氣的﹞,因為我請左一個幾好的工人,佢對bb好好,好錫佢,晚黑都唔介意bb成日攪到佢無得訓。

我有同佢傾過有開工人虐待小主人的事,佢給予我一個我認為滿意的答案﹝可能我要求低﹞。佢話如果佢希望一直係我屋企打工,先決條件係要對小主人好,因為小主人係我請佢的最大原因。就係這個答案佢令我每日都好放心bb比佢單獨照顧。

係呀!我地11月媽咪會有位"羊媽媽"有個賓賓唔要,佢話好好的,你同佢聯絡下!

水晶宮

2019新春慶豚圓

我個菲傭來了我家7個月, 個b而家就6個月. 我要返工, 日頭只係得個工人同個bb在家. 我個工人係朋友用開的, 在香港已經做o左2個contract, 未結婚. 我見佢好錫我朋友個女 (佢由bb至4歲都係我個工人湊的), 對小朋友幾有耐性, 我就決定用呢個工人.

雖然個工人有時會唔知乜o野原因黑面, 但so far對我個仔都好好, 連半夜三更起幾次身湊阿b都冇炸形(我自己都陪佢一齊起身). 我都好放心佢單獨同bb在屋企.

如要請工人湊bb, 耐性同愛心好重要.

別墅

ivybibi :

Hi hi.........

我就係頭痛緊應請工人好,定放去幼嬰院好law.......
我老公就成日驚工人虐待bb,話比佢呀媽湊最好wo,
但佢媽同我地住得好遠,咁日日番工,放工仲去佢屋企睇仔,
又要番屋企做家務咪好辛苦..你話係咪喇!!
你都真係好好彩呀..我聽好多人都不滿自已個工人,
而我又未請過工人,真係唔知有無你咁好彩呢......
好多bk 媽咪仲會問師傅,咁你有無問呢???
如果我請都諗住問下架,可信其有呀.......

呢度都有個bk媽咪(ireneaoc)啱啱都介紹左個係香港
做過十年,曾教書o既賓賓比我呀...係度都要多謝佢,
但我要等我老公番黎問下佢先 In law...費事唔啱
又搞到人ma....

至於羊媽媽,我都已經聯絡左佢,但未見佢回覆呀,
可能未睇到la...

係呢...你522去ma??我都參加左呀..如果你去,
會唔會帶工人去呢????

Thx!!!!!!!!!!!

別墅

birdbird:

耐性同愛心好重要...我都覺得,
我老公自己有時都湊到打bb個大肶仔la...
無耐性同愛心..都唔知會點對佢tim呀......

男爵府

[quote]
菜菜子 寫道:

------
even when your bb is one year old, he/she can only say baba mama, kai kai etc and would not be able to tell you if your maid treats him or her badly
i think your child can tell you so when he/she reaches 2.5 to 3 years old

男爵府

菜菜子,
我曾經過個4個月比奶奶湊的辛苦日子﹝因為我奶奶真係淨湊,唔會幫bb做任何野,而且一家要晚黑帶走,不能過夜﹞,真係好辛苦,又要返工,又要湊仔、又要做家務,我的辛酸好多11月媽咪都知道。我所過的好日子﹝依家賓賓黎左﹞唔係好耐。 所以我都建議你請返個人會好的。

我所請的果個賓賓今年35歲,未婚﹝我諗佢唔嫁,因為咁大年紀﹞,大學畢業,主修放射學,未黎我屋企之前係香港同一個家庭度做左6年﹝照顧2個成人,1個13歲,1個14歲同一個NEWBORN BABY,而且係半山區豪宅;我見佢一個人可以照顧咁多人同打理咁大間屋,佢應該有一定的能力,雖然我都明白係香港做過的會比較LAZY,但我唔係好介意,因為佢主要責任係湊BB,所以我請左佢。

522我當然會出席啦!!!到時可以見到靚仔卓言真係好開心!
我唔會帶工人去,因為好似好怪相咁!

首頁

尾頁

跳至