育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實學行車有冇用?

如題,thanks!

別墅

Re: 其實學行車有冇用?

學行車是用來比一的唔可以成日睇實個bb的家庭用的. 因為bb可以在bb車上自由活動又無危險, 但是唔可以長時間坐. 會影響佢的行路姿勢. 只是比佢試下可以自己行路的喜悅, 等佢多的衝動去學行.

大宅

可以自己周圍去,但真係唔好坐太耐。anyway, 佢都會吵唔要坐。 食野都俾佢坐學行車嫁!

子爵府

學行車學唔到行架, 只係練到小腿既力 ,但行路係手大腿同臂部既力 , 坐既時間唔可以太耐 ,因為會令bb懶行~~~

仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

複式洋房

Totally agreed with CutieSo. I read from an article from oversea magazine. 學行車 doesn't help bb to walk, even worse delay BB walking ability.

大宅

最新研究報告指出,BB使用學行車24小時,將延遲學識行路3日!!!

仲有,唔好以為學行車好安全,每年嬰兒因使用學行車而發生o既意外係數以千宗計。所以較早前加拿大亦實施全面禁止使用嬰兒學行車。

所以當你決定比BB用學行車之前,真係要諗清楚呀!!!

男爵府

對我嚟講就非常有用.我呀仔開始爬同扶嘢起身,(極百厭)好似去開大咁,放佢係地下又危險,放係床仔佢又不撞到頭仔紅晒,又圍欄都比佢按低晒,有時仲咬床邊,我去廁所,食飯,同整餸就放佢落行車,起碼無咁危險,我又可以一邊做嘢一邊睇住佢

大宅

健康院都話用學行車會阻慢BB識行,但就方便我要行開做野,唔得閒睇實佢的時候用,另外有時放佢落車仔方便餵佢食野,不過佢大大下都唔願坐定定口係架車困住哂咯。

大宅

健康院都話用學行車會阻慢BB識行,但就方便我要行開做野,唔得閒睇實佢的時候用,另外有時放佢落車仔方便餵佢食野,不過佢大大下都唔願坐定定口係架車困住哂咯。

大宅

多謝各位媽咪o既回應! 因為我正考慮買唔買學行車,而見好多媽咪都話用唔耐。

別墅

http://orientaldaily.com.hk/cgi-bin/nsrch.cgi?seq=385718

睇下幫唔幫到你~~"
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

大宅

ha 我和catcatchong想法和做法一樣,

首頁

尾頁

跳至