懷孕前後

跳至

首頁
12345...24

尾頁

伯爵府

我上星期開刀生左阿B啦
分享少少過程(雖然我知道之前好多jm都分享過)

我係睇呢到的post知道好多媽媽推介張國良醫生的
張醫生只向法國醫院掛單
我由一開始11w定期產檢已開始睇張醫生,
打電話去book時產檢可能會比個好後的期你
要問清楚如搵張醫生開刀生的話會唔會有快期.
除了book私家醫生,
最好都去政府登記,
因為萬一早左要出世,
法國醫院未必收,
就要去政府生, 好record會好d

張醫生產檢大約安排每一個月一次
每次$280, (有一次我咳, 張醫生比咳水我, 果次就$320)
到要照結構時可能會skip一次 (因為反正都去照結構)
到3x週左右會大約2星期一次,
臨生前最後就1星期
不過每次去都預左要等好耐
至少2小時
最耐我試過等3.5小時, 照埋要4小時先走得
所以如果你打算搵張醫生,
要接受到漫長的等待先好
最好空肚去,
去到登記完(每次都要拎試紙入廁所驗尿同磅重)
之後同姑娘講聲就可以去食野消磨下時間
到咁上下返上去坐
或者等姑娘call先返去都得

我係因為怕順產的痛所以選擇開刀
順便擇日,
我一早就預先同張醫生講定
張醫生比段日子我揀 (37w5d至39w1d以內)
佢寫埋可以比我開刀的時段
我就將呢d日子同時間交比師傅擇日
擇好日, 到下一次產檢見張醫生時就book定佢日子時間
張醫生會寫低,
到24週前做左結構, 無問題就去法國醫院交$6000 deposit
然後打返電話通知診所,
醫生就會幫我book手術室.

由於我無去政府做產檢 (我只係登記左)
我唐氏同結構都另外搵私家醫生做之外
連飲糖水同驗B鏈我都無去政府
28週時張醫生安排我去同一棟大廈的化驗室去飲糖水 ($160)
到35週時向張醫生診所做埋驗B鏈 (好似$250左右)
張醫生會攞D陰道分泌 (但無攞肛門分泌, 政府驗就會前後分泌都攞)

由於我係早上開刀
張醫生吩咐前一晚11:30pm左右到醫院
當12:00am check in (如果早check in, 會當提早一日入院)
total住4日3夜
因為入院後要空腹唔可以再食野, 直到手術後都只能飲水同粥水
所以我10pm先去到九龍城食個勁豐富的late dinner
然後11:30pm左右到醫院3樓報到
姑娘會搞入院手續,
包括:
比醫生交代落要比醫院的report同入院信(最後一次產檢醫生交比我)
我揀3人房, 問有無窗口位的床(A床,貴$50一晚)
填下d資料,
揀定要餵邊個牌子奶粉
比d入院用品我
要入一間房仔量體重,量血壓, 剃毛,聽bb心跳等等
呢個時候姑娘就叫老公落去比$7000 deposit.
姑娘交帶落產婦同爸爸要手術前幾點向外面stand by 等候

好彩我可以攞到當晚最後一張窗口位的床
當晚間房仲要得我一個人, 無其他媽媽
醫院的姐姐帶我去病房
講解一次D設備,
同再一次交帶我幾點要換好手術衫向病房等候
房內得一部大牛龜電視
但其實無人會開黎睇, 因為係對正中間張床.

伯爵府

回覆:elong 的帖子

3人房, 房內有一個浴室/洗手間

複式洋房

我4月都是準備張國良開刀😁😁

大宅

引用:+本帖最後由+elong+於+15-3-30+18:08+編輯+

原帖由 elong 於 15-03-30 發表

我上星期開刀生左阿B啦
可以分享下法國姑娘好唔好同埋支唔支持餵母乳,^_^

複式洋房

引用:Quote:原帖由+elong+於+15-03-30+發表本帖

原帖由 森蝶 於 15-03-30 發表
可以分享下法國姑娘好唔好同埋支唔支持餵母乳,^_^
我都想知

複式洋房

回覆:分享法國醫院開刀生bb的經歷比新手媽媽 (張國良醫生) +走佬

我都想知法國餵母乳嘅情形

別墅

回覆:分享法國醫院開刀生bb的經歷比新手媽媽 (張國良醫生) +走佬

Thx for sharing

大宅

回覆:Meow18 的帖子

成個package幾多$?

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

Thankyou for sharing

禁止訪問

複式洋房

太好啦。。好詳細。。我4 月20 日開刀。。都係張醫生。。好緊張

伯爵府

回覆 elong 的帖子

我早上7:30開刀,
要6:45換好手術衫向病房等候
同埋要陪產爸爸6:45向外面lift口等候
於是我較定鬧鐘提早一小時起身沖涼洗頭
可以出去counter問姑娘借風筒
不過浴室無風筒3腳插頭
我係向自己床旁邊吹(無鏡照),
我沖完涼洗完頭還返風筒, 換好衫就等人來
差不多時間就有姐姐推住床過來,
自己訓上床,
比人推出去counter會停一停,
有姑娘比一小杯透明的胃藥我飲
杯胃藥超級勁甜同小小杰,
好彩係雪到好冰凍先至唔算難飲

飲完之後繼續推我出去lift口
見到我老公向到等緊,
一齊搭lift去手術室果層
入左一個等候手術的大區就唔見我老公
唔知叫左我老公去邊到等候
將我張床泊向某處等候
訓向到都等左好一陣子(我估10-15分鐘啦)
之後就推入手術室
手術室比外面明顯凍

入手術室都有d驚
因為咁大個女第一次入手術室
有人幫我過床,
跟住見到麻醉師,
對麻醉師感覺幾好, 佢安撫我
首先手背上要吉針(好似叫種豆?)
原本以為好痛, 但其實唔痛,
同平時抽血差不多, 我覺得似比蚊針
之後麻醉師指示我側訓同儘量屈曲自己, 唔好郁
佢話會先麻醉落藥個位, 所以打麻醉針唔會痛
感覺到麻醉師向背上某個位置附近圍住打幾針(唔算痛, 可以接受)
之後就feel到麻醉師打麻醉針,
feel到都要用力打落去
覺得好冤冤地, 雖然唔算痛,
但我自己覺得唔係幾舒服 (感覺好冤).
開始feel到腳麻
麻醉師話我應該郁唔到自己對腳
我真係嘗試好出力想郁自己對腳, 不過係唔得
麻醉藥力到之後
成個人勁震, 口都震曬, 麻醉師話係正常.
跟住有姑娘放一條暖風管入被內

之後見到張醫生入來,
幫我插尿喉
張醫生話麻醉後插尿喉就會好D,
我覺得feel到插d野入去, 唔痛,
不過我覺得都有少少想縮 (我稔係覺得驚)

因為我有咳, 我就同張醫生講我有咳做手術怕唔怕?
張醫生話放心,
落左麻醉藥之後, 唔會有力咳
(之後做手術真係完全唔會想咳)

之後向我心口前拉起一幅布擋住
然後有人放我老公入來手術室
我老公事後話入來時手術已開始
由我腳邊經過時見到我已開左肚, 見到血
(我以為會叫老公入來坐定定才開始手術添)
老公坐向我頭旁.
老公見到我成個人勁震, 以為我好凍
我可以一路同老公講野
不過左手伸出去keep住量血壓
右手伸出去種左豆, 所以老公都無得拖住我

隔左一陣, 麻醉師企向我頭上面,
伸手去我肚到推幾下
跟住聽到BB喊聲, BB咁就出左世,
聽到有人報BB出時時間

跟住應該清潔緊個BB
包好抱過來比我一家三口影相
一見到BB嚇一嚇, 咁腫咁肉酸o既成舊飯咁?!
不過都好開心BB終於出世
影完之後老公同BB出左去
之後就聯針封肚,
時間耐過開肚,
期間都KEEP住口震
但有時唔知點解唔震,
個心就會好驚, 驚麻醉藥無力
隔一震就會震返.

到聯好曬, 推我出返去頭先等候做手術果到,
有姑娘同我對下D資料
隔一陣張醫生過來同我交代幾句
我順便再同醫生講我咳
張醫生話開咳藥比我
之後就有人推返我返病房

複式洋房

謝謝分享!我都係book佐張醫生!

男爵府

恭喜你啊!不過睇到開肚咁驚,咁我老公實唔敢陪產,係呢,請問陪產影相要加幾錢嘎?謝謝~
My Loving Baby, Love you

伯爵府

返病房之後,
老公過來睇我
原來手術爸爸同BB出去後向外面會可以再影相,
爸爸除左手術袍, BB訓向個膠箱到
爸爸呢個時候可以用自己相機影 (向手術室時就唔可以)
同埋每日有好多個時段可以去睇BB (隔住大玻璃)
只要指定時段親友家人拎住個床號牌
向大玻璃前show比姑娘睇,
姑娘就會推BB出來放向玻璃前比人睇.
大玻璃前大約可以排到6-7個BB出來
如果太多人要睇,
大玻璃唔夠位排咁多個BB,
姑娘就會示意遲來的要等(15分鐘左右)

個床號牌係入院登記時姑娘比的
建議可以用手機影低
然後有親友來的時候將呢張床號牌相send比親友
夠鐘要睇BB時叫親友自己去打玻璃前show張相都得

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章

我25/4都係搵張醫生開刀

伯爵府

張床號牌就咁
我啲朋友嚟到想睇BB
我就whatsapp張相比佢
(或者比張卡佢都得,不過我就係比左張卡阿媽去睇BB,我阿媽袋走返屋企唔記得比返我)

洋房

多謝你既分享,我幾日後都係法國醫院開刀喇!!資料好詳細,勁有用。

請問麻醉藥過後,第二日落床痛嗎?

伯爵府

呢張係入院登記時影
我連埋床號卡一齊影
send比想來醫院的朋友比佢知道我床號同有得睇BB的時段(右邊果排時間)

左邊係餵奶時間

大宅

回覆:分享法國醫院開刀生B經歷比新手媽媽(張國良醫生)+ 走佬袋

多謝分享!真係好有用,我7月都係張醫生開刀

首頁
12345...24

尾頁

跳至