0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔夠人奶已經身心疲累…補奶粉變成罪過咁…
C6安慰我,我地果個年代邊有人食人奶?

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

引用:唔夠人奶已經身心疲累…補奶粉變成罪過咁…

原帖由 winnielau85415 於 15-03-28 發表
唔夠休息先令多病痛⋯⋯⋯補奶粉咪補奶粉,以前啲人無得食先要母乳

大宅

回覆:奶粉b真的會多病痛?

我3姊妹食奶粉大,不知幾健康,相反我4個表妹食人奶,成日病

男爵府

病就要病, 邊有話食奶粉就會多病痛

蛇女    發表於 15-3-29 15:09

大宅

開心吸收勳章

我初時都好執著要餵人奶, 餵唔到好似罪人咁, 最後因返工要轉全奶粉, bb 即刻好湊好多!! 個半月就介埋夜奶!! 所以盡左力就得!!! bb 要病, 食咩都會病!

珍珠宮

聽講人奶可以增強bb抵抗力,人奶唔夠補奶粉都唔會多病痛既。

複式洋房

盡左力比bb最好既就得 病唔病好睇bb本身

男爵府

如果係体質差食咩都差,見有DBB食奶粉都唔知几大隻,肥嘟嘟咁。

大宅

引用:唔夠人奶已經身心疲累…補奶粉變成罪過咁…

原帖由 winnielau85415 於 15-03-28 發表
唔覺喎!我仔一直人奶加奶粉,到3個月全奶粉,不知幾健康,而且小病無可以增加抗體。唔好因為要全人奶而迫到自己咁盡,你情緒唔好,咪仲煩

翡翠宮

你唔好咁自責,可能係你太緊張,放鬆D,煲D湯水飲下

大宅

放鬆D, 病唔病睇bb本身,補奶粉唔會多病痛 .

別墅

我b係全奶粉b, 都無咩病過~唔好比禁大壓力自己啦!

大宅

我覺得而家鼓勵餵母乳,當你餵奶粉,所有人就覺得你有問題,點解要俾咁大壓力媽媽?真的,盡了力就得。

大宅

引用:我覺得而家鼓勵餵母乳,當你餵奶粉,所有人

原帖由 秘密蕃茄 於 15-03-30 發表
我覺得而家鼓勵餵母乳,當你餵奶粉,所有人就覺得你有問題,點解要俾咁大壓力媽媽?真的,盡了力就得。

...
非常同意,我覺得政府跟外面好似太過宣傳著重人奶的好,但真係有啲過咗龍,我之前喺健康院話俾姑娘聽一日一餐人奶,姑娘質問我點解咁懶,有時候新手媽咪對著初生嬰兒已經好緊張,仲要多埋呢個壓力,有時候媽媽情緒更重要。

大宅

winnielau85415 發表於 15-3-28 23:04

我都想餵人奶, 可惜有心冇力, bb 3個月後肚痾, 睇醫生, 而家冇點痾, 但一日都有5次><"
我會覺得始終係飲奶粉冇人奶咁高營養同抵抗力,
醫生叫我轉隻冇乳糖成份奶粉, 而家轉左奶粉, 好好多了, 所以我覺得如果一早飲冇乳糖既成份會不會好d呢~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

比到就比, 比唔到都冇所謂喇....

大宅

我個仔係奶粉B,好健康丫!現在3歲了,佢病係因為返學而被傳染囉。媽媽們唔好俾壓力自己,我們生左個B出來已經好叻喇!

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由 秘密蕃茄 於 15-03-30 發表我

原帖由 makkielau 於 15-03-30 發表
非常同意,我覺得政府跟外面好似太過宣傳著重人奶的好,但真係有啲過咗龍,我之前喺健康院話俾姑娘聽一日一 ...
勁同意

大宅

我上胎都好執著餵人奶,餵唔到就喊,個女食人奶但一兩歲時都成日病。今胎無咁執一著了,盡力而為吧。响醫院為左休息多d,我都係講餵奶粉。姑娘都好落力游說我但我都堅持。我自己鍾意幾時餵人奶就幾時餵,又會有支奶俾我做後備,感覺幾好。唔洗好似上胎一生完就擔驚受怕。

首頁

尾頁

跳至