0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:奶粉b真的會多病痛?

以前年代冇人奶食咪又係咁大,唔見我地話多病痛

大宅

引用:我上胎都好執著餵人奶,餵唔到就喊,個女食

原帖由 liliankaykay 於 15-04-01 發表
我上胎都好執著餵人奶,餵唔到就喊,個女食人奶但一兩歲時都成日病。今胎無咁執一著了,盡力而為吧。响醫院 ...
你個方法幾好喎,可惜我係第一胎無經驗唔識咁做,喺醫院一味攬住個仔餵人奶,但餵極都唔夠飽,一放低就喊,坐住連續餵兩三個鐘都係咁餵,由半夜餵到天光,坐到腰又痛patpat又痛,依家腰都未好返哂(阿仔依家四個月大),但始終都食唔夠阿仔跌磅唔俾出院要住多日而條腰亦因為咁傷咗太痛出院後無耐放棄人奶,所以我覺得如果醫院唔係鼓吹得人奶咁緊要,可以適時補粉,媽媽們嘅人奶路可以更輕鬆更持久

公爵府

回覆 winnielau85415 的帖子

都有聽講過,不過都唔夠人奶,唔通唔補奶粉個B食乜

禁止訪問

複式洋房

引用:Quote:原帖由+秘密蕃茄+於+15-03-30+發表我

原帖由 makkielau 於 15-03-30 發表
非常同意,我覺得政府跟外面好似太過宣傳著重人奶的好,但真係有啲過咗龍,我之前喺健康院話俾姑娘聽一日一 ...
我都覺健康院啲姑娘好x煩,係咁迫人餵人奶,同佢講我女4個女有食糊仔又比佢鬧,都痴線,衛生署建議餵人地餵人奶,但香港支持餵人奶既設施好差囉!佢做到好似外國咁每間食市都有母乳餵哺房先講啦

複式洋房

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+15-04-01+發

原帖由 connie.chungkp 於 15-04-02 發表
你個方法幾好喎,可惜我係第一胎無經驗唔識咁做,喺醫院一味攬住個仔餵人奶,但餵極都唔夠飽,一放低就喊, ...
我係醫院個時同姑娘講我女唔夠食叫佢比奶粉我佢唔比囉,仲話呀b有啜姐係食到,點知出院後呀女太黃要入院照雙燈呀呀女三日係醫院真正食過得兩支奶咋,我又第一胎咩都唔識,淨係聽姑娘講,啜到損晒流晒血都仲唔比奶我,真係諗返都嬲

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 connie.chungkp 於 15-04-02

原帖由 Edithshum 於 15-04-04 發表
我係醫院個時同姑娘講我女唔夠食叫佢比奶粉我佢唔比囉,仲話呀b有啜姐係食到,點知出院後呀女太黃要入院照 ...
同你差唔多,擺明唔夠食都唔比補粉!!!又係黃要照燈!!!補親粉都比人話!!!出左院我全人奶,但長期擺定奶粉係度,出街帶奶粉會方便d!我都支持母乳,但無必要逼到自己咁緊!

禁止訪問

公爵府

雖然喂得人奶可能比較,不過條件唔允許都無法既

公爵府

回覆:winnielau85415 的帖子

我覺得唔會⋯只要食得好,訓得好就身體好

禁止訪問

別墅

記住,奶粉不是毒藥,唔駛比自己咁大壓力

大宅

BK Milk勳章

我都係食人奶大。真心講我係冇身體好D。都係成日病。細個食藥多過飲奶。

首頁

尾頁

跳至