母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

Semi-solid food

妳們幾時開始俾妳的寶寶食兩餐和三餐半固體食物?我很頭痕呀!阿仔唔食奶瓶,但我還有兩個星期就要工作,點算呀!
我計劃將來工作,阿仔的飲食時間是:
7:30a.m埋身餵
11:30a.m食糊仔
3:30p.m用瓶餵(不過我唔知佢食幾多,我一直埋身餵佢)
7:30p.m埋身餵/食粥仔(到時佢七個月大)
10:00p.m埋身餵
我覺得自己好懶,所以餵人奶好方便,不用洗奶瓶,阿仔瞓著食,我又可一切瞓,不用抱住佢餵.
請大家在職的媽媽多多指教!

別墅

Re: Semi-solid food

副食品一定要到bb滿六個月後才試吧,頭六個月全人奶就足夠了.六個月之後,然後再嘗試吃糊仔,由幾匙開始,但慢慢代替一餐,我的經驗是一歲之前,還是以全人奶為主,糊仔是其次.
我的bb一歲之前,餵奶的時間表如下:
7:00 埋身餵
11:00 樽餵7-8安士人奶
15:00 樽餵7-8安士人奶 (六個月之後+小半碗糊仔)
19:00 埋身餵 (六個月之後+小半碗糊仔或粥仔)
22:00 埋身餵
你在上班前,一定要先讓bb適應奶樽,你將奶泵出,試著餵他,最好要你的家人或賓賓餵,因為你餵他就不吃啦. 先幾次他或者不肯,但你要堅持就可以啦. 你也最好再兩餐之間泵一次,用來儲奶,有待上班時用.
如要上班,如果不方便泵奶,最好能在中午你休息的時候找個地方泵奶,這樣才能保持奶量,而且bb也可以吃到新鮮的人奶.
加油~~~~
在職媽媽餵人奶是很辛苦的,但不要放棄,堅持給bb最好的,
加油~~~~~
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

大宅

winnie30
我想問下你"小半碗糊仔或粥仔"即是多少? 我用bb的茶匙5羹+1.5安人奶, 之後再飲4.5安人奶。我要加到幾多羹先可以代替一餐奶呢? 因為我覺得依家已經唔少了! 佢又要再飲奶。

別墅

我個bb已經食8 tablespoon 的oatmeal,然後我會再餵人奶,佢會食少少,然後瞓教.

大宅

jodiechung:
若你的寶寶吃糊仔吃得很好,又拒絕奶瓶的話,我建議你11:30a.m可以3:30p.m兩餐都用人奶開米糊用匙餵,你則可上班前和下班後邊餵邊泵奶。

gigiso:
大概四湯匙(約兩安士)米糊用四至六安士奶開可代替一餐奶。

別墅

我本來也打算待囡囡滿6個月才餵糊仔,無奈她極度抗拒奶瓶(每次見到都會大哭),有時我的媽媽在無計可施之下會用餵藥用的針筒餵奶.

所以我於兩天前開始用人奶開一餐米糊給她,想不到她十分愛吃(可能是新鮮感的關係).但之後的兩餐她一見到奶瓶又會哭,所以我也打算採取譚媽媽的建議 - 11:00a.m及3:00p.m兩餐都用人奶開米糊用匙餵.
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

大宅

那我confuse了, 因我上星期帶亞仔返健康院, 她們建議我到亞仔9個月時才加多一餐比佢喎! 因為bb現階段都主要要靠奶奶來吸收。但你們個個都比兩餐bb食, 咁我究竟加份量等佢食到一餐先? 還是依家可加多一餐在晚上呢?

男爵府

yes,agree that it is too earlier to give baby 2 meals of cereal or congee, doctor or nurse suggests after 8 months, as milk is the main food for baby before 1 year.

別墅

多謝譚媽媽的回覆!
我個人認為如果寶寶過了六個月,又對其他食物有興趣,食兩餐半固體食物無什麼大不了,無謂掃佢雅興.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊