想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB?你可以試吓好似我咁,不過唔擔保一定得o架!

我見哩道有好多姐妹都想生BB,所以我講出嚟俾大家試試,但係我唔敢話一定得o架!
我o靚妹o既時候落過BB,到20歲想生BB,就無再避孕嘞,但係一直都無再中過,,其間都睇過好多醫生,但係都無用,量體溫又有排卵喎,跟住家計會寫紙叫我去化驗所檢查,結果話我輸卵管閉塞,再跟住安排我去醫院做試管嬰兒,喺醫院再做多次腹腔鏡檢查,結果都係話我輸卵管閉塞、(捻)連,醫生話通過輸卵管,但係都通唔倒,咁o既情況,如果要生BB就要做試管嬰兒嘞,之後有個老中醫教我煲一種湯飲,好奇怪無幾耐之後我就有咗嘞,我個仔而家已經19個月大喇!
你哋梗係好想知係乜嘢湯啦,
聽住喇 : 材料:海龍、海馬煲豬(月展)

珊瑚宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Re: 想生BB?你可以試吓好似我咁,不過唔擔保一定得o架!

edgarbaby,

請問你飲咗幾耐才成功有BB呀! Thank!

大宅

Re: 想生BB?你可以試吓好似我咁,不過唔擔保一定得o架!

yickly :
我飲咗大約3個月倒啦,之後自己懶無再煲,再過大約3個月就有咗喇!果段時間因為工作忙,一個星期先攪一次嘢咋!但係都中咗!希望幫到你啦,唔好灰心呀,努力呀!

男爵府

edgerbaby,

我想問係你自己飲定同honey一齊飲,份量如何,隔幾日飲一次?此湯是寒是熱?thanks.

dayday

大宅

dayday:
只係我自己飲咋,份量:海龍同海馬各4-5隻,$10豬展,2-3粒蜜棗,再加少少果皮,5碗水煲埋一碗,1星期飲3次,係寒定係熱我就無問呀!

洋房

edgarbaby 寫道:
dayday:
只係我自己飲咋,份量:海龍同海馬各4-5隻,$10豬展,2-3粒蜜棗,再加少少果皮,5碗水煲埋一碗,1星期飲3次,係寒定係熱我就無問呀!

Hello, edgarbaby

請提供老中医的电話和姓名o我己試了一年,都未有o急死人了,事關快將40呢!! help help please

zoomama

別墅

edgarbaby:
我都睇緊中醫,唔知可不可以一起食呢 ? :-P
:-? 8-) :-o ;-)

洋房

edgarbaby & bigsmallbandcow ,
我的經驗可與你們分享:
我同我老公結婚1/2年都無BB,結果在偶然機會下,我媽媽燉了一個月雞泡膠給我吃,我食多,我老公食少,一星期食一次.
同一個月,我自己貪吃,見到街市有老虎魚賣,我於該月煲了三次湯,我與老公一起吃,結果第二個月有喜,我兩個還要不是行埋好多次呢!以供參考.
:

男爵府

zoomama
你放心啦,呢到好多好姊妹,一定幫到你,大家努力,我都將近40啦.心情同你一樣,不過,都係要放鬆心情. :-P

別墅

亞珍小姐:
好多謝你!
:-? 8-) :-o ;-)

大宅

亞珍小姐 寫道:
我同我老公結婚1/2年都無BB,結果在偶然機會下,我媽媽燉了一個月雞泡膠給我吃,我食多,我老公食少,一星期食一次.
同一個月,我自己貪吃,見到街市有老虎魚賣,我於該月煲了三次湯,我與老公一起吃,結果第二個月有喜,我兩個還要不是行埋好多次呢!以供參考.
:

hi 亞珍小姐,
請問你雞泡膠是否"雞泡魚的魚膠"在那裹可買,加上什麽東西一起燉,可否分享多d details.
Namaste

洋房

660203shirley 寫道:
zoomama
你放心啦,呢到好多好姊妹,一定幫到你,大家努力,我都將近40啦.心情同你一樣,不過,都係要放鬆心情. :-P

Dear 660203shirley,

很多謝你的安慰,自己沒聽老人言(有仔趁早生)才攪到而家每個月在等"成績"表.•希望姊妹們幫忙幫忙. Thank you

zoomama

洋房

唔好意思,可否給老中醫個地址和電話給我.
我想知你在那裡照輸卵管,幾錢?你有否問過醫生點解輸卵管閉塞了仍然可以有BB?
[email protected]

洋房

Jod&各姊妹,
雞泡膠是雞泡魚的魚膠,但雞泡魚亦分很多不同類型,我所吃的不是電視上常見受驚後長滿箭那種,在海味店或船家有售,但小心有很多不法商人賣假嘢!價錢$400-$6000/斤不等.
[材料]:數隻膠(浸軟,可用熱水快些),白蓮子(去芯),豬or雞肉,果皮少許(去魚醒味).[做法]將所有材料放在一起燉3-4小時.
此湯對婦科尤其有益,如少女們有經痛,飲用此燉湯數次後會不藥而癒!

洋房

Jod&各姊妹,
另外[老虎魚湯材料]老虎魚(視乎多少人飲,如2人買1/2斤夠了),豬肉,沙參,玉竹,淮山,紅棗(藥材可任意配搭,沙參,玉竹,淮山及紅棗是大路嘢) [ 做法] 洗淨老虎魚,因它沒有鱗,身上會有很多分泌物,煲前可略煎,不要煎熟,只是略略(湯好味d)/洗淨所有材料煲3小時.
**此湯有固本補腎之效,男士飲用尤佳.**
我是出自水上人家庭,這2湯都是以海魚為主,而較早前有姊妹所說的海龍海馬都是海產,你見水上人有很多子女,我相信這與他們的飲食習慣有關,我祖母稱這2湯有調理身體之效,甚為有益,希望可以幫到大家啦!

子爵府

Zoomama,

我 都 係 差 吾 多 40 喇 , 但 係 都 仲 未 有 頭 一 胎 。 我 真 係 好 擔 心 架 。

男爵府

winnieyiu,Zoomama
唔好擔心,又唔開心啦,其實而家好多人為0左一0的原因,所以唔生或遲生,總之大家努力,我都係你0地行列.一齊努力,要開開心心,多嘗試,多聯絡.

洋房

Hi Shirley and Winnie,

My chinese writing pen is broken, so bear with my English la!!
It is lovely to share feeling with others, no matter its good or bad. True that we can't turn back the clock, so now we better to take some positive action.

I personally prefer Chinese medicine. so may start to try out those soups have been suggested in this topic. What about you??

Good luck to us all!!!

Zoomama

男爵府

zoomama
a,我而家都有睇中醫,但其實要配合好多0野,我都冇諗過0甘難有bb,但係自己choice遲婚,又要過二人世界,後其又有突發事,所以上年年底才plan bb,想盡快有,但自己都知有0的野唔可以勉強,惟有順其自然啦,不過我都會盡量爭取,所以都會想辦法. :-P
等大家好消息啦

洋房

shiley,
can you give the name of your doctor to me? Man or women, experience or expensive??

thanks!!!

zoomama

首頁

尾頁

跳至