嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

我想問大家第一次餵bb食糊仔情況

如題,仲有大家給bb食那隻糊仔,咁邊隻好d 呢

子爵府

好媽媽勳章

Re: 我想問大家第一次餵bb食糊仔情況

It's so trouble and funny!!!She was so dirty when she ate 糊仔 at the frist time.
My baby eat Nestle(Rice) for 4 month

不要五十步笑一百步;不要看見人地眼中既刺而忘記了自己眼中的樑木;做人要對得住自己~

水晶宮

2019新春慶豚圓

我剛開始比bb食糊仔. 佢每次都食得唔多, 而且仲食食o下擺隻手入口, 攪到個面仔同D衫褲污糟晒. 都覺得幾頭痛, 寧願阿b淨係食奶, 方便得多.

我bb食 Gerber, Heinz 蕃茄煮魚, 美樂寶的糊仔. 我有時會加果汁或者果蓉落d糊仔度.
該用戶已被刪除

禁止訪問

別墅

我想請問下, 我仔仔剛開始食糊仔, 通常食頭10-15tea spoons時好似好中意食仲"琴琴青"追住食!! 但係一過左呢幾spoons後, 餵到唇邊已經喊到收唔到聲! 噤我試多一兩次都係噤, so 咪收手囉. 點知過左半-1個鐘後仔仔又喊住要食奶!! 點解會噤既?? 噤我應該點比佢食好呀?? Thanks!

別墅

我個女3個多月時我已經開始嘗試比糊仔佢食, 但佢好似唔係好接受, 但因為佢好大食(食8安奶)都好似唔係好飽咁, 所以我先至咁早想比糊仔佢食, 但後來去健康院問姑娘究竟幾時先至係好時機給糊仔bb食, 佢話根據世界衛生組織表示bb在出生後6個月內都不適宜食糊仔, 因為佢地消化系統未成熟, 加上我個女的磅數己經去到頂點 (9.15kg), 所以更加不適宜太早比糊仔佢食, 我個女同你bb差不多大(31Dec03年出世), 大家多d交換下湊bb的經驗, 你可以直接e-mail比我, 大家做個網上朋友, 好嗎? 我的e-mail address: [email protected]

水晶宮

2019新春慶豚圓

Memi,

BB初頭食糊仔, 唔係食得咁多架, 佢肚餓, 就補番奶比佢食.
每日將糊仔o既份量加d. 慢慢, 就可以當一餐奶架la.
我個仔都係咁, 食o左糊仔一個月, 而家自叫做食得好d,可以當一餐奶.

別墅

皮亞莉,
我地有個forum (2003年12月聖誕媽媽及bb會 (part 2) - pizza), 果度有好多12月bb既媽咪, 係得閑黎一斉傾呀!!!

男爵府

我bb今日第7日啦..都係唔食呀~.~"
都唔知點算..奶又食得小左..1餐先4-5安.
夜晚12點到9點都唔食奶 訓覺啦..
唉...瘦哂呀...點先可以食糊食得好d呀?

別墅

Birdbird,
好等我試下先, thanks!
另外, 食完糊仔駛唔駛比水bb飲架?? or可唔可以加d 香蕉泥落d糊仔度, cause仔仔好中意食banana, 唔知噤會唔會增加佢食慾呢??

子爵府

Memi 寫道:
我想請問下, 我仔仔剛開始食糊仔, 通常食頭10-15tea spoons時好似好中意食仲"琴琴青"追住食!! 但係一過左呢幾spoons後, 餵到唇邊已經喊到收唔到聲! 噤我試多一兩次都係噤, so 咪收手囉. 點知過左半-1個鐘後仔仔又喊住要食奶!! 點解會噤既?? 噤我應該點比佢食好呀?? Thanks!

我個女同妳囝囝情況一樣,初頭係威係勢,跟住就合埋個口,又係見到隻匙就喊定先........
後來我地用匙畢少少水佢飲之後,又肯"mak"開口喇
跟住我地響畢糊仔時又畢少少水,佢就好肯食,
所以我地而家會用另一隻碗裝定 d 水,
到佢喊時就畢埋水,連水帶糊咁比佢食就無事。
妳可以試下。

複式洋房

請問點樣磨碎紅蘿白,蕃薯蓉 or 粟米蓉?
my baby eats 雀巢rice, she loves it.
Now starting give her apple for snack.
囡囡現在6個月大了.

大宅

請問第一次餵糊仔,我想比小小佢試吓,應該點開???

首頁

尾頁

跳至