論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

所有衫都叫印印手洗會唔會好過份?

平時我地d衫會拎出街磅洗,若請左印印之後,d衫全部都叫佢手洗會唔會唔係咁好呢?我指所有野,包括床單

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 所有衫都叫印印手洗會唔會好過份?

你屋企有幾多人? 我見你簽名相有1個bb同1個小朋友, 如果係咁佢會唔會無力同無時間湊bb&小朋友?

我每天屋企至少都洗兩機衫o家, 如果洗牛仔褲用手, 扭乾都幾吃力.

我諗都係買返個洗衣機啦.

catnapper

大宅

畀面勳章

如果你有小朋友,佢又要照顧架時侯,你怕唔怕佢睇漏眼呀?? 因bb 衫都好多,成日換,同埋大人個d 衫及家居清潔...佢工作能力可以嗎?

不過係唔係以bb 及小朋友做大前提呢?

大宅

如果屋企衫多洗嘅,就唔好用手洗喇,買返部洗衣機啦,因為工人請返來最主要用途就係照顧小朋友丫馬,如果整天都去左洗衫,咁邊個睇細路呢?

男爵府

2019新春慶豚圓

如你小朋友還細,工人用手洗都衫,你和你老公的番工衫用手洗都OK.但我覺得床單,牛仔褲,粗著的衫,睡衣,大毛巾都係用洗衣機洗好.個工人唔係淨係同你洗衫,佢仲有其他家務要做的.有時我家的小朋友d衫多,我都會開洗衣機洗,因我怕工人無咁多時間洗咁多衫.

侯爵府

我都係甘話, 你估好似我奶奶同姑奶咩! 話個工人得閒wor, 無野做, 部洗衣機壞左不買, 叫佢全部野用手洗, 連床單都係, 卒之有一排換季, d冬天衫要洗左先收埋既? 佢全部拿黎我屋企洗, 我老公丙佢地, 我們都有好多初要洗, 甘樣做咪增加我部洗衣機的負荷&增加我工人的工作量? 佢先拿d衫出街洗!

屋企人多, 買返部洗衣機啦!

大宅

好媽媽勳章

I prefer my maid to spend more time to take care my baby rather than spend the time to wash all the things by hand. She is just a domestic helper but not a superwoman. You have to understand and be good to your maid.
Please buy a washing machine la.

複式洋房

please check pm

ccpp上

子爵府

我就相反,見佢成日用手洗.想佢多d用機洗.我覺得機洗會乾淨d...攪到電費都少左好多.都吾知開心定吾開心.

大宅

除非你個工人好得閒無野做啦.
另外咁多衫包括床單,洗完無得 fing 乾,用手扭極都會係水滴滴啦.你有好大個後花園比佢哂衫同滴水,否則咁多衫點乾呀?
如果佢扭唔乾,係咁在天井滴落樓下,分分鐘比食環署吿你.早前咪有個爸爸收到信 post 過出來囉.
另外扭衫係好"口徙"力的,日日咁洗同扭,萬一佢扭傷隻手,佢工傷坐喺喥,做唔到野,咪重衰.
而且佢哋會駁命同你倒水,交貴水費之外,但 D衫亦未必洗得過得好乾淨.我只係叫個工人手洗 BB衫就知啦.
總之費時失事,對你無好處啦. 佢日日只管花時間洗衫,唔駛做其他野.
你屋企擺唔落洗衣機嗎?
咁你叫佢用手洗所有衫有無一個月?你自己覺得行唔行得通?
最緊你覺得 OK,咪得囉.

首頁

尾頁

跳至