自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我先生因早前經常要在地盤著好重的安全鞋工作,後來發現膝蓋勞損,腳痛得很厲害。
雖然有做物理治療同看專科,但痛楚沒有減輕。
他現在走5至10分鐘路就已經很痛,他還算年輕,如果病一直不好真不知怎辦
請問各位JM可否如我些意見?

男爵府

回覆:懶鬼23 的帖子

食葡萄糖胺,做運動練四頭肌

水晶宮

回覆:膝蓋勞損-麻煩各位JM給我意見

不如去照下菠蘿蓋有冇蝕到。

男爵府

食葡萄糖胺,呢個我試過 都有效

大宅

引用:不如去照下菠蘿蓋有冇蝕到。

原帖由 petitsomeone 於 15-03-29 發表
不如去照下菠蘿蓋有冇蝕到。
照咗了,話沒事

男爵府

我膝蓋都痛,而家食葡萄糖侒同做針灸。

伯爵府

之前睇电視,見到有D病人因為磨損咗个膝頭,痛到坐輪椅,後來需要做手術安个假既膝頭蓋,配合物理治療,约2~3星期已话動自如

你有冇問清楚医生,你先生究竟係咩原因?

大宅

引用:食葡萄糖胺,做運動練四頭肌

原帖由 東東媽咪 於 15-03-29 發表
食葡萄糖胺,做運動練四頭肌
謝謝!請問葡萄糖胺係咪普通藥有得賣?
其實之前我先生也有問過醫生,但醫生話其實食藥沒有多大意思。
他會練四頭肌的

大宅

引用:之前睇电視,見到有D病人因為磨損咗个膝頭

原帖由 judychungpuiyan 於 15-03-29 發表
之前睇电視,見到有D病人因為磨損咗个膝頭,痛到坐輪椅,後來需要做手術安个假既膝頭蓋,配合物理治療,约2 ...
醫生話無什麼問題。但物理治療師就ee er er

大宅

回覆:rrage0203045 的帖子

謝!我會買比佢,咩都要試下先,見到佢好辛苦

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+東東媽咪+於+15-03-29+發表食

原帖由 懶鬼23 於 15-03-29 發表
謝謝!請問葡萄糖胺係咪普通藥有得賣?
其實之前我先生也有問過醫生,但醫生話其實食藥沒有多大意思。
他會練 ...
食藥幫助不大

減磅,練核心肌群,四頭,改善重心(睇下平時係唔係慣性前傾)
其中減磅通常最易,如果 bmi 超過 23

簡單講,肌力,阻力訓練,唔好做有氧,怕衝擊

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

大宅

引用:Quote:原帖由 懶鬼23 於 15-03-29 發表謝謝

原帖由 goddamnit 於 15-03-29 發表
食藥幫助不大

減磅,練核心肌群,四頭,改善重心(睇下平時係唔係慣性前傾)
謝! 但他個子廋的。。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+judychungpuiyan+於+15-03-29

醫生話無什麼問題。但物理治療師就ee er er
物理治療鬼殺咁嘈好合理,我相信問題出於姿勢而唔係生理上

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

大宅

回覆:goddamnit 的帖子

妳講得啱,他真的重心向前傾,有些寒背

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

最緊要檢查清楚啲問題所在,
日常作息多加注意,
動作,鞋,步姿等配合。

上年已有報導!
口服葡萄糖胺 無助治關節痛
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140408/18683006

公爵府

如果你認為膝痛係因膝蓋勞損,應該唔關對鞋事.應該關佢上身太重或者成日拎重野而唔用工具輔助/行太多/成日落斜而令膝蓋勞損

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

引用:妳講得啱,他真的重心向前傾,有些寒背

妳講得啱,他真的重心向前傾,有些寒背
重心前傾會好易將落地既力放左響膝頭度,變左唔係肌肉受力,而係骨頭受力,引致發炎
我相信佢係小腿骨位痛,而且伸直腳會更加痛,踢腿會直接想死

做多啲拉筋,平衡性訓練(yoga ,Pilates)
同埋核心肌群既訓練,尤其係深蹲/半蹲
慢慢將重心拎番去正確位置
咁相信會改善好多
另外都要重新學點用 abs/四頭帶動個人行路 ..

以上係個人意見,因為我都有前傾 .. 一唔留意就中獎
詳細啲真係要問物理治療師

成日亂UP 28 ..

男爵府

回覆:媽咪一族 的帖子

我食緊呢隻,屈人寺有時有特價,最重要係我食咩牌子都腸胃敏感,係醫務所姑娘介紹呢隻,話醫生護士都系食呢隻牌子

男爵府

膝蓋勞損,照咗了,話沒事 ......

腳痛 ....咁究竟 邊個位痛 ?

膝蓋痛 / 腳底痛 / 小腿痛 ?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+東東媽咪+於+15-03-29+發表食

首頁
12345...9

尾頁

跳至