自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:pyjess 的帖子

係嘅,唔得閒見面,傾吓計whatsapp吓都好。

pyjess    發表於 15-3-30 23:55

子爵府

陪月勳章

引用:+本帖最後由+pyjess+於+15-3-29+23:36+編輯

原帖由 pyjess 於 15-03-29 發表

有很多人說, 結了婚, 便少與朋友來往, 生了孩子更是斷六親
Agree 失去自己,個人冇哂信心。
所以要好好安排時間,分配比家人,父母,子女,朋友,事業,興趣,運動。。。

大宅

回覆:結了婚, 生了孩子, 也要有朋友

非常同意樓主。 我反而結婚生子後多咗同朋友聚會。有已婚有單身嘅。 近呢10 年我哋日日IM/wts乜都噏。 每兩星期就聚會。 我哋d老公仔女又一齊玩。 每次都20 幾人。 真係好開心。呢班朋友真係好珍貴。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 pyjess 於 15-03-30 發表本帖

原帖由 Sumyeema1 於 15-03-30 發表
我相信君子之交淡如水……講到托孤……又好似太沉重,對朋友來講,太大壓力……

這只是我個人處事態度可能 ...
呢d一時得下一時未必得,今日好朋友聽日反目都有。老公有幾個好朋友,好到同佢地講電話多過同我,人家有雞毛蒜皮時都上心,朋友失業,老公日日上網幫佢揾工,帶佢全家出去食飯俾晒錢,佢地以前差不多個個星期上我地屋企食飯,朋友仲話佢有咩事就托孤,我老公真係當兩個小朋友係自己仔女咁,有嘢預埋佢地一份。。。可惜係我地真心待人,人地無端端疏遠我地,仲喺電話話我老公煩住佢,我問老公做過咩,老公話冇特別,同以前一樣得閒打俾朋友傾計問d it嘢(朋友失業前做it), 唔知佢係唔係有咩忙緊,所以發爛渣,但一定唔係老公有問題,一直唔知咩事,後來老公另一朋友話可能係覺得大家有距離,我地兩公婆有工做,佢兩公婆都當時失業。。。呢單真無辜

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

回覆 史科菲 的帖子

我看著我奶奶, 一向有自己生活, 以前我老公年幼, 也會跟老爺拍拖去旅行現在老爺已去世, 她也退休, 仍然有自己朋友, 喜好, 返學(一人一大學)

所以她不會覺得我搶了她兒子...原來這樣對一家都好, 每人只有24小時, 很公平的, 只在於自己怎樣分配
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 ling00 的帖子

為你有一班朋友而開心!我真係好想多D人明白呢種幸福!
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

畀面勳章

當然有這樣的朋友,是一生的福氣。但不是每一個朋友也如此貼心。帶著兩個小朋友,一個3歲半,一個歲半,每次都要你搭一個鐘以上車程去聚會,去到食飯叫你落大排檔食。去你屋企話無位泊車,話車你又最後臨時唔車。從來唔抱亦唔識同小朋友玩,靜係識整喊佢地。講自己難處出黎,結果話你產後抑鬱,依d朋友唔絕交仲可以點。

唔好意思,一時感慨。

珍珠宮

引用:有時唔係唔想同朋友來往,+而係有d人仲未有

原帖由 KEMOSABI 於 15-03-30 發表
有時唔係唔想同朋友來往, 而係有d人仲未有家庭同小朋友, 佢地跟本同你已經係2個階段既人, 好多時你講野佢都 ...
呢個問題我16年前已面對,我揍兩件bb, 兩歲開始又學野忙到傻。

到依家我上哂中學甩身,朋友們遲婚,仍是小一派位、揍游泳踢波,我現在已經不須再揍。話題都很不同。我們已經係DSE選科將來就業等等,無奈!

侯爵府

回覆 rose-mag 的帖子

佢地自悲...甚至怕連累到你地

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

認同,我啲朋友好錫我個仔;感恩

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

侯爵府

回覆 kangaroomama 的帖子

所以更要擴闊朋友圈子
有人唔適合做你朋友, 亦有人非常合適

大宅

畀面勳章

引用:有時唔係唔想同朋友來往,+而係有d人仲未有

原帖由 KEMOSABI 於 15-03-30 發表
有時唔係唔想同朋友來往, 而係有d人仲未有家庭同小朋友, 佢地跟本同你已經係2個階段既人, 好多時你講野佢都 ...
同意到極

侯爵府

回覆 kokobear 的帖子

世界好溫暖!

侯爵府

回覆 bik1229 的帖子

我今日先同我剛懷孩子的親人吃午飯聊天, 她未經歷的, 我早經歷過, 也去了所謂的"另一階段"
也有朋友的孩子已對來工作, 他們跟我們有很多交流, 很多照顧, 傳授很多經歷過的喜笑悲衰

不要著眼於"不同", 才會看到當中的美妙, 幸福

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Sumyeema1+於+15-03-30+發表

原帖由 rose-mag 於 15-03-30 發表
呢d一時得下一時未必得,今日好朋友聽日反目都有。老公有幾個好朋友,好到同佢地講電話多過同我,人家有雞 ...
友情呢種係緣份,緣來緣滅,我會選擇隨緣莫強求,反正這樣會來得自在。

子爵府

熱血金章

同意你標題,但各人命運也不同,不論家人,愛侶,朋友都講緣份,,,,

但我是同意即使做了人妻,媽咪後,自己都要有朋友圈子,私人時間空間。

大宅

畀面勳章

我同老公好好彩,有一班鍚我地既朋友
我仔有兩個契媽,鍚到我仔燶
又教又鍚
好感恩有咁愛我地既朋友

侯爵府

適量的朋友社交圈都是有益的

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pyjess 發表於 15-3-30 08:08
回覆 rose-mag 的帖子

佢地自悲...甚至怕連累到你地
我想未必全然是自卑,可能是忠言逆耳,老公對人真的掏心掏肺的,
為人太直率太老實,朋友兩公婆都有一段時間失業,但孩子讀私校,
還參加體育活動要出外比賽,有時要坐飛機住酒店的,家長要同行。
我住美國的,朋友女兒試過去華盛頓州、伊利諾州等比賽,
那是興趣班校際賽,不過是全國性的,每次去幾天又機票酒店租車伙食。。。
老公曾跟朋友說,家中經濟要多打算,也要讓孩子知道,
可省的都應該省,但他們花慣了,四個人出去吃叫七八個人菜,
雖然吃剩可包走,孩子買東西不理價錢,父母又縱容,平日只愛吃零食,
老公待兩個孩子如同己出,有時真如父親嚴厲。。。朋友呻跟太太溝通問題,
老公又出頭。。。我勸了很多次,他就是個性如此,我想朋友疏遠老公,
一方面或許有點自卑,另方面真的忠言逆耳,覺得我老公麻煩,
就如至親說話多不修飾,總會指出最醜陋的事實。。。
我反而輕鬆了,不會五時三刻就開飯,朋友一個電話,
老公就扑到出去幫佢整呢樣整果樣,之後去到十一二點至返,
我唔怪老公對朋友熱心,只係有時我同仔女反而成為其次,
佢永遠都係幫人第一,可惜唔係個個朋友識得珍惜,
只好叫老公隨緣,其實呢D例子唔只朋友,幾十年一齊長大嘅親戚都有。

王國長老

我唔抗拒識新朋友,不同階段都可能會有新朋友,有D舊朋友保持到係好事,
但新朋友都要識,有時真係未到果個階段,朋友唔明感受。
以前我未結婚,朋友連仔女都有埋,我唔介意佢地帶埋仔女,
但佢地有時賺麻煩,索性唔出現,我都明嘅,好彩我鍾意細路仔,
同朋友仔女可以玩到,果陣小朋友樂意有一個大姐姐EE同佢地玩,
朋友又放心我唔會咩都買俾佢地仔女食同玩。到我結婚生小朋友,
我大部份朋友唔喺我身邊,於是就識番D新朋友,
而家同有D學校家長都做到朋友,但大家都忙,
做唔到好似以前喺香港嘅朋友咁close,但都有感情好好嘅。

首頁

尾頁

跳至