論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

收數公司追欠手提電話費

最近發現有收數公司的信, 原來印印欠新地手提電話費($1800), 佢8月完約會返印尼, 我應該點做好.

可否每月出糧幫佢扣起部分, 用作還款.

各位媽咪, 你們會如何處理?

大宅

Re: 收數公司追欠手提電話費

如果我係妳我會出糧時,一齊帶埋佢去還錢.扣糧係犯法.捉埋佢一齊去就冇問題.
妳都好啦,個工人未走就發現佢欠錢.我炒左個工人,先發現佢欠成13xx.

伯爵府

2019勳章 畀面勳章

meimeicheung:

我的印印都試過,第一次收到的時候,佢話係佢朋友
的,而且已經全部還清,但收據已掉,我信佢,叫佢
放假時去橙台check,告訴他們已繳清所有欠款。

之後我忘記了,直至個多月後又收到收數公司的信,
我要佢在我面前拆,今次又係欠仟多元,但與上次的
數目不同,我同老公講,佢好嬲,即刻上網check佢
a/c,print 埋近兩個月statement 出來,三口六面同佢
講清楚,佢仲不停講大話,話已繳清,我同佢講,人
地大公司唔會呃你,張statement 寫得好清楚,你唔
好唸住出完個電話,又打到要俾仟幾元,就走去cut左
張sim card,咁就可以唔俾錢,上次追你,你就走去
還300,唔追就唔還,如果佢放火燒我屋企咁點算,
然後不停嚇佢(剛巧電視做緊陀槍師姐生記俾人放蛇
個幕),又話我而家好驚。

跟住叫佢同我一齊去"屈人寺",當住佢面前還清全
數,正式收據我keep,影個copy俾佢,下次出糧一次
過扣晒,最多佢唔夠錢使,就借幾百元俾佢,(老公話
一定要一次過扣晒,以示警告。)仲有,check佢個電
話,睇下佢用什麼sim card,佢剛轉了用印尼出的儲
值卡,算數。如果唔係,叫佢取消,改用儲值卡,不
得再用我個地址。

回家後,再三警告佢,除家書外,不得再用我個地
址,我一路都唔俾佢用,但佢就用完一次又一次,
激死我,所以每次一見到用電腦print 信封的信,都
要佢在我面前拆,小心d好。

meimeicheung, 你千祈唔好信佢呀,佢地係大話精,
講大話都唔貶眼。幫佢還左,再一次過扣晒。

steffany
生從何來?死往何去?
萬般帶不走,唯有業隨身。

別墅

唔只要同佢去還錢, 重要佢即場取消個電話. 為免日後麻煩.

複式洋房

如果唔扣糧,當我先借錢比佢還款,但要佢簽借據,等出糧時要佢還。可唔可行呀?

首頁

尾頁

跳至