母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

今晚忽然間發燒, 唔知點好?

覺得自己酸軟無力, 有d肌肉痛, 探熱之後,有d燒 100.6度, 星期一bb發燒, 有d感冒, 已經好番, 好驚再惹番比佢. 唔知係咪前兩晚為咗照顧bb, 無覺好訓, 令到自己好攰, 再加上今朝飲咗d凍豆漿, 有幾聲咳, 所以病咗.

今晚嗰餐夜(人)奶, 唔知仲餵唔餵好, 因為己經好攰同唔舒服, 咁平時習慣咗每餐都會補奶粉, 但佢呢兩日特別好想食人奶, 而家十五十六!!!

bb平時習慣咗同我地一齊訓, 但我今晚要做廰長 :-(

民房

Re: 今晚忽然間發燒, 唔知點好?

Michelmcy,

I encourage to keep on breastfeed your baby. Since your antibody will pass to your baby through breast milk. Take more rest, drink more water/ juice or soup. Do not do any thing but only to feed your baby. Go to see a doctor and get some medicine if you feel severe sick. You have to tell your doctor you are breastfeeding baby. There are some drugs that are safe for breastfeeding. I hope you will get well soon.

複式洋房

if it's just low grade fever and no other symptoms, check your breast if you have certain area that's red or hard or painful, it might be engorgement / plugged duct

大宅

Michelmcy:
多喝水,你可選擇躺餵的姿勢,這樣你可多休息,又可繼續餵寶寶。
根據許多母乳媽媽的經驗,當媽媽傷風感冒時,很少會感染寶寶的,這期間媽媽的身體會產生抗體,而抗體會透過母乳傳給寶寶,所以,生病時(當然是自己能打敗的病)更要多餵奶啊。

禁止訪問

男爵府

譚媽媽 寫道:
Michelmcy:
多喝水,你可選擇躺餵的姿勢,這樣你可多休息,又可繼續餵寶寶。

係呀,瞓o係度餵啦,叫你先生幫幫手抱bb,睇住你
我都試過感冒,不過,我一有病,小小咳都用mask,無問題啊

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Michelmcy,
情況如何呢? 你有看醫生嗎? 是什麼病呢?
如果是感冒發燒, 中醫是一個幫助人調理身體機能, 將引致發病的元素, 藉著自然的排泄功能趕出人體, 使身體復元.
願你早日康復!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

洋房

若不舒服, 考慮睡前pump奶落雪櫃,到時叫其他人幫你餵奶. 你就可以安心睡覺.

3個星期前, 我太太試過'谷奶'導至發炎! 部分乳房會轉咗紅色, 而該處會發熱. 醫生說要pump奶出來, 減少'谷奶'情況. 他重叫我太太一邊停餵.

謝謝!

CityHunter.
BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

侯爵府

2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

多謝各位的意見和鼓勵!

已看過醫生. 應該係普通感冒有咳, 今日仲有少少燒, 以前多數在1日內必退燒, 唔知點解今次咁耐. 我都想睇中醫, 但我睇開的中醫在灣仔(幾夾我), 離家太遠唔方便. 除咗12/5 晚嗰餐夜奶外, 呢兩日咁多餐都照餵.

如果淨計食奶粉, 我bb每餐要食成6安, 我邊度有咁多奶餵佢.. :-( (我住咗成12日醫院, 我要開刀生bb, 等拆線, 其間bb 面仔好黃, 度數踩界, 差d要照燈, 体重又跌超過10%, 經不起家人的壓力, 最後全餵奶粉, 為求早日出院, 出院後, 多得健康院的姑娘鼓勵, 喺每餐奶粉前都餵人奶比佢, 由初時15分鐘唔係咁密密食, 直至而家30分鐘 bb不停的食, 已經有好大的進步) 不過bb呢排食多咗&密咗, 因為佢仲未戒到夜奶, 有時半夜佢喊醒, 唔理佢係咪肚餓, 都餵佢人奶, 日子有功, 佢而家好肯食我d奶, 不過我知道我都係唔夠奶比佢食, 我就係昨日試過用人手擠奶, 谷咗一晚, 擠晒兩邊手都攰晒都係得50ml, 已經叫做比以前多咗, 喺醫院我都試過用奶泵, 都係好少... 不過我其實都好想借用d奶泵, 睇下有冇幇助或作後備.

我想問下, 如果乳腺發炎, 仲可唔可以繼續餵人奶? 因為我常常覺得乳房或乳頭痛, 但過後, 有時又會發現d奶出得比之前順咗, 多咗 同有d會好以標射出來咁, 點解呢? 乳房痛再加發燒, 乜唔係好可能會乳腺發炎咩?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Michelmcy,

你的努力, 一定會有進步的!

有乳腺閉塞或發炎的跡象時, 更加要努力讓寶寶直接吸吮!

轉貼以下文字, 詳見 母乳餵哺資料庫 的 C. 5. 乳腺管阻塞及乳腺炎

也可以試看看從沒有感染一側開始餵食.等到奶水開始流出時,換到阻塞或感染那一側讓奶水比較容易被吸出來.每餐以不同姿勢餵食.可以吸出乳房不同部份的奶水.調整餵奶的姿勢,讓寶寶的下巴正對著硬塊處,可以幫助阻塞處奶水的排出.

那兒還有許多相關的文章, 好值得參考. 你有看過 E. 1. 如果已經幾個禮拜或是幾個月沒有哺餵母乳了,有可能再讓嬰兒吃母乳嗎? 沒有呢?

加油啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊