論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有比印傭每星期放假嗎?

勞工處雖定工人每星期放假一天, 但agent話印傭就每月放兩天, 你地會點處理? 怕唔怕印印發起火上來走去告僱主? 唔知係咪印印學壞, 她成日要求放那天, 又問今月26日是否有假放?

複式洋房

Re: 你地有比印傭每星期放假嗎?

我都想知,因為有D 印見工面試時話可以一個月放兩天,有D就企硬話要放足假。如果請了放兩天嗰D,僱主是否違法?但其實私底下大家協議晒你情我願的,定係嗰兩星期要補錢比佢的?

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我請的是泰傭, 但我就跟足法例1個星期放1天, 人工都係出到足, 526不是法定假期, 不用放.

catnapper

大宅

我嗰個係印印,我會放足假畀佢的,就算唔放假都會補錢.

勞工法例:做滿七日就有一天假期,一年有12日勞工假,約滿就有14日有薪年假.5月26日唔係勞工假,啲工人無得放.

不過我就好鬼憎嗰啲,未上工前,就話平人工都做,唔放假都得,但一上工後,就要求多多,又玩嘢嘅工人.

禁止訪問

複式洋房

工人頭三個月放勞工假係無薪的, 我就唔比工人每星期放假,怕佢學壞,情願比番人工佢

大宅

mamami 寫道:
想問下如果工人係4月29日來, 咁佢第一個月係唔係只有3 日假 (4/29 - 28/5) 因為應該要做滿7日先有1日假....?

"做滿七日就有一天假期"

唔係播,應該有4日假,即5月9日,16日,23日,同埋30日.

大宅

me too, 不過我果個係印印!

catnapper 寫道:
我請的是泰傭, 但我就跟足法例1個星期放1天, 人工都係出到足, 526不是法定假期, 不用放.

catnapper

複式洋房

如題急問?

複式洋房

我都想知,因為有D 印見工面試時話可以一個月放兩天,有D就企硬話要放足假。如果請了放兩天嗰D,僱主是否違法?但其實私底下大家協議晒你情我願的,定係嗰兩星期要補錢比佢的?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

私底協議晒你情我願都冇用, 法律上都係氾法.

CCPP 寫道:

複式洋房

其實個印印放假去邊,係冇人可以管的!
我朋友個工人., 都唔肯放假,情願留係屋企,
個工人放假留係屋企, 都冇辦法ka-la !
唔通趕佢出街咩, 后來我個friend 都比返人工佢 

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至