論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想係香港請賓賓或唔經Agent續約的你,快D睇內文!好恐佈的真實個案

話說今日我去XXAgent想請印印,撞到一對自稱「黑仔」的夫婦,佢地話係三月,本來同佢地自已賓賓續約,賓賓話自已識攪,唔駛經Agent,「黑仔」夫婦以為慳錢,就俾晒D証件賓賓,一直都無事,賓賓話返菲律賓先,點知到預期都無返HK,去查移民局,先至賓賓Chop左個VISA唔知去左邊。咁佢地鬼咁心急搵人,鄰居個賓賓話有教友可以介紹,佢地話試工個時鬼咁好,就簽左,賓賓又話有自已友可以攪掂,你地估下發生乜事?佢地係蘭桂芳撞到個賓賓係間Bar做,死未?
原來一般Agent收賓賓幾佰蚊手續費,佢地唔俾,原來將來有乜事,僱主或新僱主就會好慘,小心小心,點慘?聽日話你地知,因為現在老公催食宵夜

男爵府

Re: 想係香港請賓賓或唔經Agent續約的你,快D睇內文!好恐佈的真實個案

superfish

衰鬼丫~ 好吊人引既遮, 快d講埋下文黎聽啦, 我已經擔登仔, 坐頭位喇

大宅

Re: 想係香港請賓賓或唔經Agent續約的你,快D睇內文!好恐佈的真實個案

所以我一直都認為請工人一定要搵agent.有乜事,個agent都會幫到自己.因為上次炒件極品都係有agent幫手先咁順利.

別墅

Pinkava :
真係吾好意思,放工先回覆得你!下集就係工人有D乜problem都無人幫,好彩的,工人會返黎上工,唔好彩就唔見在人,重有,個人D資料就無得check,衰個D,將你D身份証,住址証明亂用重死!小心!小心!

複式洋房

Superfish:
其實重好多連帶問題,最嚴重的莫如家傭若發生意外,一切善後工作都由僱主負責,而且,如工人借用Visa不上工,都會擔心他們借用僱主資料借錢,身份証,入息及住址証明都是很重要文件,一借出廄被人影印留底,便很麻煩,其實託Agent代辦都不是很貴呢。
AEC

男爵府

SUPER FISH

嘩! 都好嚇人喎, 發覺D工人質數越來越差 :-( :-( :-(

複式洋房

我想問:
咁如果以上的case,through agent續約/簽約,agent可以點樣幫手而避免以上的情況發生?

子爵府

我個人勸籲:

就算唔經agent續約, 都不要好似這個case咁, 俾晒d資料工人去辦理。

應該係自己親力親為!你冇理由將自己的私隐, 例如入息証明, 身份證... 等等文件交俾個工人架!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

其實經agent續約,咪又要將自己的私隐, 例如入息証明, 身份證... 等等文件交俾個agent! 而agent 同 consulate,咪又係將d文件隨處放,甚至交俾別人做sample!
既然肯同個工人續約,就應該信佢無"problems",否則大可不續約。
但請新印印,就無得選擇,一定要經agent。

男爵府

superfish, 聽完你過案又真係幾恐怖, 原來我係幾好彩一個,
我舊年7月果時經朋友介紹左一個bunbun比我, 佢合約2年滿左後直接過黎我屋企做,佢無返過菲律賓架,因我就黎生得,所以一開始就話比佢聽吾返得去,我都係比哂d資料佢, 重係佢自己黎我公司law tim, 跟住自己去攪, 所有過程我只係填表及比資料佢,我咩都吾使做2個星期到就攪掂la, 我又吾使經agent去攪,續約所有費用都係賓賓自己比哂我一亳子都無出過,我朋友d賓賓都係自己去攪架, 都吾見佢地有問題出面過, 所以有時d野係睇你個賓賓為人架炸,我公司老細用左2個賓賓,2個都做左10 la, 不知幾好, 有交帶d野, 湊細路一流, 平時煮飯同埋佢地有幾十人party攪都係由賓賓攪掂哂架,我都未見過有賓賓禁好架.   

水晶宮

2019新春慶豚圓

我個case 同ivytang02一樣, 我叫個工人(以前係我個friend用開)自己攪掂immigration 的手續.

In fact, 有好多人同個工人續約都唔會thru agent做, 個工人都唔想比人抽佣啦. 況且, 唔信個工人去攪手續, 都唔會同佢續約啦.

複式洋房

Hi,
I suggest if you have any problem, pls call hk immigration domestic helper section (2829 4017)as most of them are very helpful. For 黑仔」夫婦's case,
I really don't understand why they didn't terminate
the contract if the 賓賓 not came back on time, because once emolyor terminate the contract, 賓賓 can only stay in Hongkong within 14days then she must be return to Philippine. For myself, I don't trust agents because they're also always telling lies
as well.
FANDA :lol:

大宅

I also wonder like 黑仔」夫婦's case, can they just give written confirmation to Phil Immigration to terminate the Visa of that 賓賓, then she could only stay in HK for 14 days only. If anything happen to that 賓賓, employer is liable.

子爵府

但是d visa fee 應該係我地比架喎, 如果唔比返佢, 萬一佢幾年彼追討番咪仲大穫![quote]
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

複式洋房

I totally agree jk67jk所講,自已去攪,安全最安全,其實經唔經Agent攪,都係錢作怪,有時人算不如天算,無事咪無事,有起事咪大件事,好似妹妹自殺、偷野、俾大耳隆追數,有Agent,咪有人鬧下發洩下,無Agent,咪上黎BK發表下,right? :-P

子爵府

當然俾d資料agent, agent 都是外人, 一樣可以做「壞」事。等同俾私人資料銀行或求職的個人私隐。 作為一個agent, 一間開門營業的公司, 都受到法例上的監管, 我們亦唯有相信這一點。

但大家一向都有聽聞很多工人, 為求續約表現會很好, 但一獲續約後mug都現晒形!防人之心不可無, 尤其一個這樣近身的外人。(這是我的個人感受)
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

首頁

尾頁

跳至