烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

急,請問有咩湯水可以清熱,解毒同埋去濕呢??

唔該晒!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

Re: 急,請問有咩湯水可以清熱,解毒同埋去濕呢??

蓮子冬瓜豬建湯……清熱利尿,去濕解毒
蓮子一兩(去芯)
冬瓜一斤(連皮切厚片)
陳皮一塊(浸軟)
豬建半斤(出水)
慢火煲兩粒鐘
:-P
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咩係豬建呀??係唔係全家都飲得??
生死有命,富貴由天

大宅

sorry ,打錯字,豬腱呀!
通常用來整"瘦叉"架!
:-P
我煲過俾細路飲,一齊飲無問題喎!
如無記錯,豬腱便是豬的腿部附近吧! :-P

[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

伯爵府

咁豬腱個腱字,係唔係都係讀"健"呀??係唔係行埋去同佢講佢會明架喇???
生死有命,富貴由天

伯爵府

豬腱應該叫豬展。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

首頁

尾頁

跳至