論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔該俾d意見呀!

工人就快到,最主要當然係照顧我個女啦!咁我要返工,自不然一日打幾次電話check吓佢&問吓囡囡情況;之但係我屋企係冇固網電話o既(因為我兩公婆手提都有公司俾成千六分鐘,根本用唔晒),我應唔應該較番個屋企電話?定係出部手提電話俾個工人(用佢個名出定我個名出?)?

但我又好驚佢狂煲粥,可否俾吓意見?
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

別墅

Re: 唔該俾d意見呀!

i suggest you install a telephone line at home and set the houserules like:

she should not use the phone during the days and talk with her friends except urgent calls and with your permission;

and she should not keep mobile phone

For maid, you must set out all houserules to her at the beginning of contract and be strict on it. When times go on, there are 'rooms' for 'deteroriation'!!

大宅

我建議你唔好教固網電話,只出張電話咭畀個工人,即係嗰啲例如畀$100有100分鐘,可用半年,千其唔好出嗰啲畀幾十蚊,就有幾百分鐘嗰啲電話畀佢,都唔使驚個工人狂煲電話粥的,因為你可以每日都check吓張咭就得啦,不過你要同個工人聲明,個電話只係for你同佢聯絡的,唔可以用來打私人電話,仲有唔好畀個新嘅電話佢,最好畀個舊嘅,個外型殘啲都無所謂,用得就得喇.

大宅

出手提電話俾佢我又擔心我check唔到佢係唔係o係屋企,如果佢帶埋我個女出街,我打俾佢佢可以話佢o係屋企,但如果我打返屋企冇人聽,佢就冇得賴. any comments?

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

tuenyima,

如果驚個工人會走左落街,咁我諗裝電話都唔可靠,因為佢都可以有大把借口,例如:做緊嘢,去緊廁所等,聽唔到電話響.

不如你考慮吓裝cam啦,影住個門口,咁個工人知道有cam影住,都唔敢亂來.

係呢,你個女幾大呀?

大宅

ballpen,

唉!我第一次請工人乜都唔識,真係又多野煩又多野擔心,原本我老豆湊開女女o既,但老人家突然有重病,好長手尾,所以拿拿臨請個賓賓囉! 我個女o岩o岩一歲大,你o個個呢?

侯爵府

tuenyima

你可以叫你大廈的看更幫手留意佢有無帶bb出街, 就算你安裝固網電話, 佢都可以走出街, 不通你返工成日打返去咩??

我以前個女細時, (8個月大), 又係第一次請bun bun, 我面皮厚到(自從做左阿媽, 不知點解面皮厚得甘快), 走去隔離座, 同層數個單位拍門, 叫佢地留意我屋企的動靜, 因為我屋企個廳對正佢地屋企個廳, 大家都有個差不多歲數的小朋友.

依家做埋friend tim, 不過最近搬左lor.

大宅

tuenyima,

我個女6歲半喇,所以無咁煩囉,我以前都係畀奶奶湊到個女兩歲大先至請工人咋,因為我真係唔信得過啲工人.

你依家就無計啦,一定要靠工人,不過你唔好畀個工人知你係第一次請工人喎,如果唔係,佢哋會蝦你的,一於扮晒有料啦.

由於你係第一次請工人,個女又咁細,你真係應該裝cam喎,當個工人知道左家中有cam後,就唔敢亂來架喇,不過你要出返封信話畀個工人知你已裝cam.

大宅

ballpen & hinhinmummy:

Thanks for your comments. By the way, do you know how to 裝cam? My husband and I are very "白痴" on computer or other electrical applicance. Can you recommend and how much?

Thanks a lot!

大宅

hinhinmummy 寫道:

我以前個女細時, (8個月大), 又係第一次請bun bun, 我面皮厚到(自從做左阿媽, 不知點解面皮厚得甘快), 走去隔離座, 同層數個單位拍門, 叫佢地留意我屋企的動靜, 因為我屋企個廳對正佢地屋企個廳, 大家都有個差不多歲數的小朋友.

依家做埋friend tim, 不過最近搬左lor.

嘩!勁!好! :-P

大宅

tuenyima,

你可以同老公去鴨遼街行吓,可以問吓啲店員,至於用可以搏電腦嗰啲丫,定係用要睇帶嗰隻,咁就要睇吓你公司可唔可以上網睇喇.

大宅

好媽媽勳章

tuenyima,
我同你情形一樣,屋企冇電話,工人就到,但我就打算出張增值card或者有d$68,100分鐘o個d,因固網電話都要成$110/月,我就唔怕佢出街,因佢要一個湊兩個,冇可能出到,我怕萬一屋企有d乜事(例:bb跌親...),佢都可以打到比我,若安cam的話,有起事上黎想打電話求救都唔得。

複式洋房

第一次請工人時囡囡是初生BB,參考了姐姐的建議,沒有鑰匙給她,她可離開但不能回家,保障了BB不會經常流連於街上。

如果家中没有電話,就立即安裝,而且必須有來電顯示和來電待接 (call waiting),便可監察她有没有煲電話粥。

如果不放心便安裝cam

首頁

尾頁

跳至