自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 fbyan 的帖子

我朋友都試過生完坐骨神經痛阿,佢話電療好有用,基本上電完一個療程就斷尾拉.你都去試下拉.

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:唔讓都算啦 仲同大肚婆爭櫈坐

我覺得係d地盤麻甩佬先會讓坐,我見親讓的都係呢d人,唔讓的通常係學生同西裝友

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

腳殘,別怪她

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

我明,所以當年我陀bb時,有位都唔敢行埋去,萬一有人想坐而撞到我肚,我真係試過,俾啲想坐既人推開當時抱一個陀一個既我,真係又火滾又委屈,都冇諗過同你爭都咁,至此我揀做最後上車個個,我有位扶好企就夠。

大宅

我大肚個時依個情況成日出現,人哋讓比我坐,就比人搶咗位,搶親都係D身光頸靚嘅OL,中件女人同西裝友.試過係地鐵企係度比個女人係咁推我(7個月肚),已經同佢講唔好意思,我大肚,唔好推我,點知佢再推過,差D向前仆,好彩扶住條柱,要我發惡先唔推.

試過最經典係個肚8個月個時,上到車通常預要企,所以會企係一邊,有位太太見到我就開聲叫坐係關愛座嘅印印姐姐讓比我坐,佢哋唔肯,仲要話返個太太(不過唔知講咩,佢哋印尼話),個樣仲串串貢.我已經話我唔駛坐啦,企一陣OK嘅.跟住就有另一位男士讓位比我坐,個太太就係咁話個對印印姐姐無家教話到佢哋落車,最後其實對印印姐姐只係坐多兩個站.

反而成日讓比我係地盤亞叔同老人家.係大肚個時係最體會到人性最醜嘅一面.

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:比個後生衣著光鮮女子爭贏左 個大肚婆個肚

原帖由 bkteapot 於 15-03-31 發表
比個後生衣著光鮮女子爭贏左 個大肚婆個肚係唔大 但個女子有正面望個大肚婆
一定見到架喎 好在隔離個男人 ...

某D人會話,可能後生女唔舒服……

珍珠宮

scheong 發表於 15-3-31 10:28
我明!

但無理由,人地最得唔好,我地又跟住做,改唔到人地,最低限度自己唔好做衰人!
呢樣野我就有D體驗.....
平時行過商場都會幫後面既人hold下門,但好多好多次,推住BB車既靚太/拖住個細路既父母,好多都好老馮,唔單只唔該都無句,仲好似當我透明睇唔到我咁.....

唔係在乎佢既感謝,但基本禮貌都無,真係好心灰意冷....

就尋日,有個後生爸爸同個5歲度既女入大廈,佢一個人拖2個喼,細路女又拉一個細喼,佢唔開門仲要個女拉住喼去開,我順路行過見個細路女唔夠力就幫佢開,個女仔無表示都OK,當佢仲細...
佢老豆家係即刻拖住2個喼急急行入去,仲同個女一路行一路講一路笑,眼尾都無望過我,更加唔好講話say thank you.......

當遇得多,仲叫人點主動去做呢D野呢?
唔係想要人多謝,而係唔想做完仲好似俾人當你自己攞嚟做咁......
個社會就係咁愈變愈冷漠

呢D老馮既人,真係教壞下一代.....

節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

珍珠宮

比個後生衣著光鮮女子爭贏左 個大肚婆個肚係唔大 但個女子有正面望個大肚婆
可能人哋都有需要呢!
而我,做好自己就夠了

大宅

引用:以前老師教:唔好計較人家有無做好,最緊要

原帖由 scheong 於 15-03-31 發表
以前老師教:

唔好計較人家有無做好,最緊要做好自己本份。你肯讓坐,人地見到自然有樣學樣!
無論世界變得如何醜惡,都不要改變自己的善良

tomabbit    發表於 15-3-31 12:01

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我只會做好我自己,教我小朋友都要一樣,唔使理人。就算幫左人無多謝我,我自己覺得幫到人已經好開心啦~

珍珠宮

讓坐反而係上年紀的男人多, 後生讀書果些真的較少.

不過我唔會期望有人讓坐, 企吓無問題.

複式洋房

以前大肚時,讓位比我既通常係b6女人, 講普通話的旅客,佢地會迫埋一堆,叫我坐。我吾好意思坐,因為通常一兩個站都落車。
但香港人,逼常會扮訓覺or 扮睇吾到……

侯爵府

好媽媽勳章

我都試過,我9個月肚,俾個阿嬋爭位坐(港鐵),仲要向我批肘(上車前,佢已經望到我,知我大肚)

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:bkteapot 的帖子

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

333s 發表於 15-3-31 09:51
個阿伯.. 老過自己. 長者哩.

还計較???
個阿伯大概5X歲左右, 唔係勁老, 而且佢衝過搶位嘅時候身手敏捷到咩咁, 老唔係大晒
我唔需要坐, 我搭好近, 不過佢咁搶位點都係唔岩 (對方出到聲叫我去坐的, 我都未黎得切講唔駛啦, 個阿伯已經得左落去)

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

jacobkit 發表於 15-3-31 11:06
我覺得係d地盤麻甩佬先會讓坐,我見親讓的都係呢d人,唔讓的通常係學生同西裝友

...
我係一定讓坐......
有一次我在cwb坐巴士返元朗, 點知去到上環有個成8個月肚既大肚婆(外籍人士)拖住一個3嵗既仔仔上車, 當時d人無個讓, 因為一讓成程車都要企足成個鐘....我望左3秒, 既刻起身比佢坐...佢好感激我...佢仔仔仲同我傾左成程車.... 雖然係企, 但我企得好開心...
又有一次, 我同埋仔仔坐火車, 果時大概佢3嵗....當時有好多位, 但我堅持叫呀仔坐我大脾....因為要讓比有需要既人, 有個叔叔走來讚我教得好, 我好開心....

仲有..如搭mtr...我好少坐, 係有位都唔坐....讓比d真係有需要既人

男爵府

早幾日去商場, 推門出去時見到有個大肚婆行緊入嚟, 我hold住對門好耐等佢慢慢行入嚟, 點知佢同個朋友一句唔該都無, 直行直過, 眼尾都唔望吓我囉. 個陣我覺得有無搞錯, 人地特登hold住對門, 一句thank you都無. 但成日喺bk見到d mama話無人讓位/推門/等lift 等等.

其實一句唔該好easy啫. 人地幫你要appreciate囉

大宅

可能嗰個女仔都係有咗,不過未見肚。
初初有咗時都係幾辛苦,又頭暈,又唔會有人讓,其實都好慘。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 choco_soup 於 15-03-31 發表

一早放工既 sales? 呢個理由唔ok 啦
返工前坐定

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

麵包超人^o^ 發表於 15-3-31 11:30
可能人哋都有需要呢!
而我,做好自己就夠了
有需要到同個大肚婆爭? 可能好似你咁講

首頁

尾頁

跳至