少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下有冇媽咪將個女/仔比公公婆婆湊

我發覺個女月大,我亞爸同亞媽就月寵佢。我個女自然什

大宅

Re: 想問下有冇媽咪將個女/仔比公公婆婆湊

我個仔都係比婆婆湊. 比老人家湊都預咗縱壞,老人家怕煩,咪嘜都就晒個孫,佢地又無抱住講道理,慢慢教口既觀念,吾可以expect 老人家用我地嗰套教小朋友,唯有自己用double口既時間,耐性教番小朋友正確觀念囉,鬼叫自己無可能全職湊個仔咩!不用太自責啦!

男爵府

我囡囡都係亞媽湊. 請問你是否和你父母一起住? 我是和父母一起住的. 公公婆婆

水晶宮

我仔仔3歲多,bb到6個月,同公公、婆婆一齊住/湊,之後我返工佢地湊,到仔仔2歲半,發現佢講野比同齡慢成一年,自己湊返,呢兩個幾月又返返工lu,又跟返佢地,好在之前有大半年跟返我,我訓練佢常規,到跟返婆婆就大條道理用返我教的方法,如每日作息時間規舉等.....,有時返到去食飯佢地會投訴eg唔收玩具,我就同佢地講,叫佢收,你地幫佢收ge佢咪唔收law,佢係我地度會玩一樣收一樣再拎第二樣的,你地唔可以咁ga,咪自己law黎辛苦,so far而家我同媽咪都協調到,有時仲會拎條籐條出黎等佢驚下tim。但始終都有d寵佢,自己孫嗎!不過唔過份就算啦!

水晶宮

有時知道日間仔仔做錯了, 因上斑不能即時看管, 不知道公公婆婆怎教, 放工後件事已過去, 又不知怎樣向仔仔說起, 很無奈, 很激氣, 叫婆婆看緊他一點, 婆婆以為我怪責佢, 她說照顧妳個仔已好辛苦, 係我生得個仔唔乖, 請多10 個人湊都係咁, (我不想嗌交)
連亞公食煙都不能出聲, 請賓妹要比地方佢住及亞爸亞媽無收入!! 妳地會點做?有無同感???
自由太多會令世人失去平衡

大宅

我個囡自3個月大開始已經係公公婆婆湊, 我家距離娘家重好遠, 所以星期五放工後先可接回囡囡, 星期日就湊返佢回娘家。我媽媽都好醒, 其實有時唔需要咁做, 但係為免誤會發生, 每件事佢都會問過我先。

比公公婆婆湊當然"種"佢, 加上老人家教仔o個套同家下有好大分別, 我個囡家下2歲3個月, 我都開始諗請菲傭, 一來個囡始終都有一天會跟番我地, 二來要預備佢番學。再者, 亞媽有一套教仔方法, 而我又另一套, 個囡好難適應。

講真ar, 比公公婆婆湊, 我十萬個放心, 比菲傭湊, 我見過好多時係master面前佢地會對bb好, 但一轉面......

複式洋房

我個囡由個兩月開始就由婆婆湊, 我家距離娘家好遠, 所以要逄星期五放工後先可接回囡囡, 星期日就湊返佢回去。平日就自己辛苦d晚晚過去睇下佢,晚上有時會留在娘家自己湊。
我媽有經驗,應該不會太寵佢, 等到個女大個先接返來。

複式洋房

囡囡亦係2個月便交給我媽湊, 縱就在所難免, 最常見係買玩具和訓練照顧自己, 因為佢無精力同小朋友鬥智鬥力鬥耐性, 呢樣我都預左. 有人同我講比開老人家湊, 到你第時湊返會好煩, 好難教; 但見到我媽勞心勞力照顧呢粒孫, 唔信佢, 唔通信工人咩.

子爵府

Bell 寫道:
但見到我媽勞心勞力照顧呢粒孫, 唔信佢, 唔通信工人咩.

非常同意!!比公公婆婆縱總好過日日提心吊膽驚個工人虐待佢 :-x

水晶宮

我同公公婆婆因湊亞仔好多拗蹻!! 如請工人唔好可以話佢!!

別墅

其實我都好似 YUENFAI 一樣有會在娘家留宿自己照顧她星期五帶回家. 星期日回娘家囡囡現在三歲多了也在媽媽家附近上幼稚園. 平時也會與她談電話溝通. 而姐姐的兒子也是由我媽照顧的.所以與媽不會有太大的溝通問題. 主要因囡囡吃飯慢. 她會畏囡囡吃. 其他學習方面問題主要也是自己跟的, 始終媽媽年紀大了. 不可過份倚賴她的. 不過媽媽照顧一定放心. 如請工人則睇妳好唔好彩了. :-P

大宅

I agree with dora830. Besides, grandparents usually are more patient and do more to teach grandchildren, and concern their health as well. Although they have different views of us, we can still talk and discuss. To maid, it's also difficult to request her following your instructions. If she did but maybe she's just 'kick one, do one'. You'll then be annoyed but can't punish her much. It's because your BB is on her hand in day time. Who knows what she'll do on BB. Fortunately, we can set up a cam at home and watch them in office. Certainly, there're good or bad grandparents, and also good or bad maid. It depends on our communications and luck la.

洋房

你地既阿媽淨係照顧你BB一個梗係好啦。我奶奶除左照顧我BB重照顧埋我大姑奶既女(差唔多三歲)但係佢好百厭。成日都蝦我仔。尋日激到我喊啊。佢同我講叫我一起帶BB出去行下,我唔肯,佢就喊住去同我奶奶complaint,好似好慘咁。。。奶奶唔理點解即刻鬧我。我頂唔順頂撞左几句。激到喊。。。
所以我好驚我仔以后也會好百厭,几大可以托Nursery咯?我想送仔仔去

大宅

phoebechc,

Is your 奶奶 loves 大姑奶既女 more? Fortunately, my son is being take care by my mother, not 奶奶.

You may not need to worry so much ge. Try your best to teach your son to be better lah. Have you ever thought about employing a maid?

2 years old BB can go to Nursery. You may check with your preference nursery/kindergarden.

Be happy lah. Good luck to you.

大宅

phoebechc,

Is your 奶奶 loves 大姑奶既女 more? Fortunately, my son is being taken care by my mother, not 奶奶. I think it's usually easier to handle our own mother.

You may not need to worry so much ge. Try your best to teach your son to be better lah. Have you ever thought about employing a maid?

2 years old BB can go to Nursery. You may check with your preference nursery/kindergarden.

Be happy lah. Good luck to you.

洋房

maria_lai,

你真係幸運,有阿媽幫你。我都有想過請工人,但我奶奶唔肯。佢話使乜'sai'錢。
佢都好錫我仔,係個細佬太識acting.咋喊功夫一流。我怀疑佢係飲太多甜野(因佢唔飲白水),所以脾氣大上大落(書上寫),你話有冇影向呢?

大宅

phoebechc,

I also have argument with my mother ah, but it's easiler to flight with her rather than 奶奶.

How old is your son and that girl? My son also loves sweet drinks but I don't think it's the cause. My son's temper is also not good sometimes, but it's because he's similar to me ma. DNA, you know? Besides, he's now 17mths old. I read from book that BB at this age is 脾氣大上大落. Although it's a minor matter, they cry or laugh very much. They can't control themselves wor. It'll be better when they're almost 2years old. Of course, there're other problems when they grow up.

Just keep doing your best lah. As you said, your 奶奶 also loves your son so I think she'll understand.

大宅

我媽幫我揍都好多唔開心發生, 但總好過比奶奶, 始終係自己媽嘛!衰d講句, 唔鍾意都唔使屈o係心, 容易d講出口! 奶奶o既話你都未必好意思話佢, 屈屈埋埋爆出黎肯定嘈交呀!
我地呢代的教仔方法上一輩好難明! 只會覺得我地唔信佢, 我就曾經好多次因為大家觀點唔同而吵過! 我都唔想咁對亞媽, 但我真係想用自己既方法教導自己既囝囝, 但當然佢地都有佢地既一套啦! 個個都話我唔o岩, 覺得我過份緊張, 但我真係唔覺得有咩問題喎! 不過依家都有改善, 起碼亞媽就算唔滿意都會做, 佢有時都會明我既心..............

水晶宮

我爸爸媽媽唔知係未更年期, 少少事都會覺得我係話佢地唔啱(多數圍繞亞仔) !! 昨晚又是:他幫亞仔貼的膠布是布質的吸水後貼得好實好難meet! 我爸爸就話: 咁妳未自己買囖!! 我好激氣!! (但無出聲)
我地距離越來越遠, 溝通唔到!!

民房

我仔仔由newborn至13個月都係由奶奶湊的,但是我地之間在湊bb方面有太多不夾的地方,有問題不能直接對奶奶講,只好透過先生同佢講,時常令大家都不開心,所以現在由我媽媽幫我湊BB.自己媽媽湊,有問題可直接提出

首頁

尾頁

跳至