母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好煩∼∼我個女除左人奶,唔肯食其他野

好煩∼∼∼∼我個女已經11個月,但佢除左
飲人奶,就咩都唔鍾意食,點好呀?
請大家幫幫忙,想想辦法
唔該晒

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 好煩∼∼我個女除左人奶,唔肯食其他野

我個仔都係咁上下,健康院姑娘話餅都好喎

大宅

yingkwanmami:
可試試用不同味道的果汁開米糊,如我兒子很喜歡西瓜汁米糊,其實初時吃一、兩口已經很好了,不要給寶寶太大壓力,過兩、三個月自然會吃得很好。
亦可參考Glad放在資料庫的嬰兒副食品食譜,作多種不同嘗試,一定可以找到寶寶喜愛的食物。

嬰兒副食品食譜

民房

yingkwanmami,

You may try to feed your baby some breastmilk first, then cereal, and then the remaining breastmilk. She may find interest to taste new food only if she has some favorite breastmilk first.
Moreover, try to feed her cereal on her most alert time. I have an experience that my son did not eat supplement while he was very tired. One time, he fall to asleep while I fed him. Now, I give him supplement at his alert time and he has good appetite to it.

複式洋房

我個仔都係咁呀, 可能出牙啦, 而家10個月, 佢不嬲
都係鍾意食人奶多過食糊仔, 又唔食粥仔, 後來有段時間
肯食麥皮, 但近呢大半個月完全唔肯食半固體食物,
佢已經輕磅架啦, 而家得番8kg, 真係肉都痛埋....
各位有冇咩好辦法呢?

民房

我個仔都是11個月大,一出世便吃人奶,初時我是給萬X的蕃茄煮魚米糊他食,當他學懂吃固體後我便買一些日本嬰兒餅他食,因為有很多口味及獨立包裝,我仔仔都有吃通粉,烏冬.我用蕃茄,甘荀,薯仔切粒煮通粉他食.你也嘗試搵多一些不同的食物給她品嚐,加油!
[img align=left]http://yip.lui8.com/Q.picture/line359.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊