親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

明天出發,近排太忙
想請教以下可行嗎?
台北 一 猴桐。0925/1029 (時間)
猴桐 一 十分 1313/1332
十分 一 瑞芳 (轉車台北)。1548/1615
瑞芳 一 台北 1624/1714
1700/1742

以上是否可用優遊卡?是否能上到車呢?
是否不同月台上車?
我未坐過台鐵。
請達人解答
謝謝

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

子爵府

回覆:Betty媽咪 的帖子

吳想太辛苦,所以放棄平溪,菁桐
我台中去過2次集集,感覺是否差不多?

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

珊瑚宮

引用:明天出發,近排太忙想請教以下可行嗎?台北

原帖由 Betty媽咪 於 15-04-01 發表
明天出發,近排太忙
想請教以下可行嗎?
台北 一 猴桐。0925/1029 (時間)
拍卡無位座(區間車)

子爵府

回覆:12312 的帖子

12312 謝謝,咁買飛就有坐位嗎?

珊瑚宮

Betty媽咪 發表於 15-4-1 20:17
12312 謝謝,咁買飛就有坐位嗎?
你要買自強號,復興號,莒光號果些才有指定座位。
區間車先到先得

子爵府

回覆:12312 的帖子

謝謝回覆,但時間未必一定就到對号車。
到時睇下。希望順利

公爵府

回覆:台北 - 猴桐 - 十分 - 台鉄交通請教

平溪線小火車一小時一班,一係上網睇定時刻表,或到台北機場旅遊服務中心,問取台北至瑞芳火車表及平溪線時刻表,好有用。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

引用:平溪線小火車一小時一班,一係上網睇定時刻

原帖由 Honey 於 15-04-02 發表
平溪線小火車一小時一班,一係上網睇定時刻表,或到台北機場旅遊服務中心,問取台北至瑞芳火車表及平溪線時 ...
謝謝,時間表我有
但明天是台灣假期
我怕人太多,班次又疏,所以未必坐小火車。

禁止訪問

子爵府

引用:十分返台北 睇時間 上車. 一個鐘一班.http

原帖由 chuenwan 於 15-04-02 發表
十分返台北 睇時間 上車. 一個鐘一班.

http://e-bus.ntpc.gov.tw/SingleRoute/Tw/Map?rid=126&sec=0
謝謝

子爵府

回覆:台北 - 猴桐 - 十分 - 台鉄交通請教

今日按計劃去侯桐及十分
冇買票,使用優遊卡。
第一程去猴桐企足一小時,好在早到 坐8點車,玩得好舒服。
走時開始人多,等區間車去十分,奧。。。人多到爭些攝唔入,我兩人好在有個台灣姨姨讓一讓
全程20分冇得郁,企門邊,我後面好多人上唔到,要等一小時。總算平安去十分,但是人多到爆,本土人連假都愛旅遊,我以後唔會再向台灣假期過去
回程改早,怕迫車,又熱,結果瀑布都冇去,繼後區間回程瑞芳,瑞芳回程都有位坐。
提醒各位 jm 我相信都會好多人。
以下攝於十分

首頁

尾頁

跳至