母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我b6星期大,係全埋身人奶b.

到依家為止我仲係不見天日,日日在房餵奶,

當然依家我仲想休食下,所以未出街。不過,好疑惑不久之後點出街?

我想去下朋友家,想返教會,但阿b 2-3小時要埋身飲奶,我應該點呢?

我無可能半年都唔出街吧?

媽媽們可指教一下嗎?謝謝

大宅

回覆:海綿仔 的帖子

bb出世後要去醫院做腳指物理治療一星期去一兩天。個時bb三個鐘一餐都可以出街。只要計好bb飲奶時間就搵定地方餵奶。bb長大會慢慢轉四個鐘一餐。如妳返教會、去朋友屋企咁就實有地方餵奶啦!只要有條餵奶巾走天涯。

別墅

引用:我b6星期大,係全埋身人奶b. 到依家為止我

原帖由 海綿仔 於 15-04-04 發表

埋身出街仲方便,一條巾搞點,開頭唔習慣,之後就會發覺埋身好方便!

別墅

回覆:全埋身媽媽點社交?

係呀,餵奶巾以後係你的好朋友~

大宅

引用:bb出世後要去醫院做腳指物理治療一星期去一

原帖由 matse 於 15-04-04 發表
bb出世後要去醫院做腳指物理治療一星期去一兩天。個時bb三個鐘一餐都可以出街。只要計好bb飲奶時間就搵定地 ...
係咪人前餵奶?我無概念。可share 多d實際點做嘛?thanjs

複式洋房

先喺屋企練習下用餵奶巾,之後可以先去下有餵奶室嘅商場先!慢慢試下同屋企人飲茶時餵
衝破到心理關口,就去邊都好方便!!

大宅

我會盡量搵母乳房餵,但如果冇就搵公園或有位座嘅地方餵。我試過飲緊茶餵,同大囡係公園玩時餵。只要帶條餵奶巾就邊到都餵得。只要過到自己心理關口就得。我心想bb肚餓唔等得就可以過心理關口。怕走光就帶多件外套著。前面用餵奶巾遮、後面用外套遮。

大宅

喂奶巾真是好用,用過第一次你就習慣了。

大宅

引用:先喺屋企練習下用餵奶巾,之後可以先去下有

原帖由 Puie0811 於 15-04-04 發表
先喺屋企練習下用餵奶巾,之後可以先去下有餵奶室嘅商場先!慢慢試下同屋企人飲茶時餵
衝破到心理關口,就 ...
謝謝,我會試下

大宅

引用:我會盡量搵母乳房餵,但如果冇就搵公園或有

原帖由 matse 於 15-04-04 發表
我會盡量搵母乳房餵,但如果冇就搵公園或有位座嘅地方餵。我試過飲緊茶餵,同大囡係公園玩時餵。只要帶條餵 ...
請問這些天氣蓋住佢,會否熱親bb?謝謝

大宅

引用:Quote:原帖由 海綿仔 於 15-04-04 發表我b6

原帖由 miaomiaomiao 於 15-04-04 發表
埋身出街仲方便,一條巾搞點,開頭唔習慣,之後就會發覺埋身好方便!
請問係咪要配合餵奶bra 和餵奶衫架?謝謝

大宅

唔會!妳可以買條頸位有得睇到亞b嘅餵奶巾。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 miaomiaomiao 於 15-04-04 發

原帖由 海綿仔 於 15-04-04 發表
請問係咪要配合餵奶bra 和餵奶衫架?謝謝
都需要架!

大宅

我餵奶bra餵奶衫加餵奶巾,超方便

水晶宮

海綿仔 發表於 15-4-4 08:24

我B差唔多大,都係人奶,未滿月我同阿B已出街。去屋企附近食個飯飲杯嘢買啲嘢的話夾好時間可唔洗餵。出遠街的話可以搵有育嬰設施嘅地方-依家新商場啲育嬰間好正。有餵奶巾則可坐低就餵,我用普通披肩打個結當餵奶巾。我試過喺餐廳餵,咁就可以坐耐啲。你可以喺屋企試下用餵奶巾,有信心先出街用。

咁耐唔出街個人會唔健康,就算你真係唔想出街餵,落街一陣間行下買啲嘢都好。

大宅

我冇著餵奶衫和餵奶bra。照用餵奶巾餵,冇問題。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

複式洋房

又可以泵定出嚟。但我多數都用餵奶巾,我試過崇拜唱詩同開組用巾餵,好方便😊

別墅

回覆:Chingyi924 的帖子

我都係用披肩打結做餵奶巾,在家實習多次才出街用,最初在隱密地方,然後突破心理,試過坐巴士餵,BB1個月大已返教會,在教會有弟兄在旁照餵,崇拜、開組⋯無問題,D人行過打招呼,成日以為BB訓咗,我話食緊他們才行開。

「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊