論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我家黑面公主, 來做了8個月又同我一個月通知了,
想當初都係自己心急, 請了她, 佢第一個僱主只做了1個月, 就自己話唔做, 咁啱我工人想續舊工人時才發現舊工人借了我地址2萬財仔, 想續都續唔落, 就比agent 推介我用佢, 唉.....
黑面公主會做到月尾, 機票要我出月尾後的14日後,
當初agent說她斷了一次約, 再斷就要回印尼, 但家下佢又想搵工, 咁係咻agent都講大話, 根本無話斷2次約就必須回印尼呢,
我仲信佢會改黑面態度, 想話比佢完到一次約, 真係對佢仁慈就對自己殘忍.... 我太天真太傻....
呻完...

象牙宮

a. 工人自己說, 还是中介人????

b. 做了8個月, agent 該有保質期. 一年內 換新, 加几千元.

c. 她斷了几次約, 有人請, 可以不用回印尼..
前雇主又沒有 report 入境處.
你又沒报... 依照有人請.

d. 對佢仁慈就對自己殘忍.... 太天真太傻... 人性本善...嘛.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:a. 工人自己說, 还是中介人

原帖由 333s 於 15-04-04 發表
a. 工人自己說, 还是中介人????

b. 做了8個月, agent 該有保質期. 一年內 換新, 加几千元.
中介講工人自己斷約要回家鄉了,我再次問agent説是要回印尼了,
但工人是有權留14日喎,即斷約後在港玩多14日才走,
我不想再經呢間agent找工人,
用了8年工人,今次最唔開心,無禮貌,唔應人,面囗日黑夜黑,好似佢出糧比我咁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 333s 於 15-04-04 發表a. 工

原帖由 chili_phoebe 於 15-04-04 發表
中介講工人自己斷約要回家鄉了,我再次問agent説是要回印尼了,
但工人是有權留14日喎,即斷約後在港玩多14 ...
你用左8 年工人都係同一間agent?

男爵府

回覆:小mama 的帖子

第—間用了6年,呢間第二間用了2年零8個月,

珍珠宮

引用:第—間用了6年,呢間第二間用了2年零8個

原帖由 chili_phoebe 於 15-04-04 發表
第—間用了6年,呢間第二間用了2年零8個月,
點解唔用返第一間?

我見你地大部份工人都肯續約,我個前肥印就唔肯

等我請左先話同我續

我攪到一身蟻呀加陣

男爵府

因為第一間個姨姨係華僑,佢介紹得的姐姐都好有交帶,但3年前,佢話已經做到心灰,D新後生姐姐巳好選工,—唔滿意就炒僱主,所以我焗住轉agent,
好彩係,我最需要工人時遇到好姐姐,而現在D仔巳上哂小學,所以暫時試下無工人先,

男爵府

D工人就係五時花六時變,令我們失預算,我上次都係轉了新agent後,簽了約,個舊agent的姐姐才覆我過來做,

珍珠宮

引用:因為第一間個姨姨係華僑,佢介紹得的姐姐都

因為第一間個姨姨係華僑,佢介紹得的姐姐都好有交帶,但3年前,佢話已經做到心灰,D新後生姐姐巳好選工, ...
你就好彩啦

象牙宮

chili_phoebe 發表於 15-4-4 17:44
但工人是有權留14日喎,即斷約後在港玩多14 ...

有冇可能, 中介人想再轉介多次, 做多生意??

我老媽工人一年過去, 中介人打來說工人想回鄉了.
回鄉, 要待我有 replacement. 中介人 寄 CV 資料, 幫我找代替人物. (不是老, 就是肥胖70-80kgs)
另一面, 至今一个月有多, 工人沒親口說 resign + 信. 态度还好DD.
怪.. 似真似假, 或二人怪異多多. 有什么看法?

反正時下人, 沒誠信而言. 有利益沖突. 真是信不過. 外傭說的更不算數. 她說真話, 家人都當假.
狼來了, 說的多, 搵人信... 難呀.
正如, 一日破產, 不还借貸, 金菅局机制, 任何銀行 black list, 借不了貸. 十分鈡批款借 lol....

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆:chili_phoebe 的帖子

身同感受,我8月請左個大話精,一做過夠3個月,就同我講諗住做到5月都辭工.... (果3個月表現都很差,Agent話冇人可換), 但佢完全當我屋企酒店冇心做,當我地屋企中轉站,Agent又不負責任,結果我自己再搵過另一個Agent請海外工人,前前後後冇左2皮幾,真激氣

禁止訪問

大宅

回覆:真係唔好請斷約工人

我都係請斷約姐姐,不過我好好彩
就快兩年了,再續多2年

男爵府

回覆:TRF北村 的帖子

唉,硬食agent費真係好金,比錢換人換到個好嘅都值得博呀,至怕每況愈下,死忍真唔甘心,真係矛盾

男爵府

回覆:fionaleung43 的帖子

鬼蔽眼

男爵府

引用:我都係請斷約姐姐,不過我好好彩就快兩年了

原帖由 Moniquechan522 於 15-04-04 發表
我都係請斷約姐姐,不過我好好彩
就快兩年了,再續多2年

別墅

回覆:TRF北村 的帖子

不我果件係完約工人,唔係斷約都係衰都爆

男爵府

引用:不我果件係完約工人,唔係斷約都係衰都爆

原帖由 TRF北村 於 15-04-05 發表
好工人可遇不可求,隨緣

子爵府

引用:不我果件係完約工人,唔係斷約都係衰都爆

原帖由 TRF北村 於 15-04-05 發表
衰咩?

首頁

尾頁

跳至