論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年年頭先同工人續約, 續約後工人態度無以前咁好(不過以前都係一般, 我死忍爛忍都係為個細路), 仲同我嘈左幾次, 一路都想郁佢, 好啦, 早幾日工人係自己辭職, 話老公係外國揾到份工, 搵到多好多
(
我以前都聽佢講過佢老公個邊有d人都係外國揾工, 揾到俾係hk多好好多, 再且無咁辛苦咁話).
但佢希望8月底後先離開, 因為老公有幾個月先走得, 佢咁早通知我地係因為知我地鐘意揾未黎過hk, 知我地要多d時間, 所以咁早講我地聽….. 我唔係好care佢的理由, 走就走啦,
其實我覺得佢想buy time 搵個份.

辭職後佢既態度仲差, 尋日打爛野, 一句sorry都無講. 俾我話個時仲黑面.

返工已返到想死, 返屋企後仲要對住呢個人.
只可歎一句唔好彩, 依家已開始搵人, 唔好意思我係度吐苦水, 其實我想問下係呢段期間, 我有咩要特別小心,

同埋我可唔可以一個月後叫佢走
?
唔知有無ma ma 有類似經驗, 可以同我分享下?

[ 本文章最後由 xxll 於 08-7-23 23:31 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 xxll 於 08-6-22 14:45 發表
今年年頭先同工人續約, 續約後工人態度無以前咁好(不過以前都係一般, 我死忍爛忍都係為個細路), 仲同我嘈左幾次, 一路都想郁佢, 好啦, 早幾日工人係自己辭職, 話老公係外國揾到份工, 搵到多好多
(我以前都聽佢講過佢 ...

「同埋我可唔可以一個月後叫佢走」 ~ ~ 佢肯當然得!唔肯你當俾一個月通知叫佢一個月後走都得!
幾時都好, 佢一定要俾番辭職信你, 咪到時有乜差池, 佢突然話唔走你都冇佢符!

大宅

原文章由 xxll 於 08-6-22 14:45 發表
(我以前都聽佢講過佢 ...

我個工人辭職剛於6月4日lastday,係呀,記得問佢拎封職辭信,因為我個工人既case係佢後尾又唔想走,佢開頭唔鐘意我哋用view cam,屋企太細,佢鐘意食得好,餐餐唔係雞就係牛排豬等,仲嫌揍我一歲既女女太辛苦等,但以上狀況我請佢時已講明,我同老公由朝到晚都要返工,一日返十一毎鐘咁濟,而且較鐘意食菜多啲,佢好唔高興,而且對bb又不太好,佢辭職當日同我因為bb被蚊咬咗十粒蚊爛而有抝叫而遞信俾我,事後佢又唔想走,好煩,我唯有拖到佢lastday叫佢一定要走,仲俾多少少錢請佢走。
佢走後,我發覺屋企都有啲嘢唔見咗,不過係一啲日常用品多,例如名牌cream之類,唔知係咩拎錯,但如果你家中有啲貴重財物都係睇實啲好,同埋你如果想叫佢早走,佢願意就當然可以,但佢唔肯你就唔得,因為佢可能想賺多你一個月人工,除非你肯俾多一個月人工佢,(咁即等於你炒佢,唔化算),另你亦都可打去勞工處既熱線問下,佢提早成兩個月通知,係咪可以提早一個月叫佢走等。
另記得佢走果日白紙黑字寫清楚你所支付既所有費用,包括佢既機票、假期折現等,費事第日有口說不清。

男爵府

你記得要有証人睇住佢簽封辭職信呀,因為有朋友明明係個工人自己簽咗,去到法庭話係我朋友屈佢簽,最後我朋友要比多一個月糧佢呀

別墅

謝謝各位. 佢有辭職信, 但就係白紙黑字寫到明係8月尾走, 所以我都係聽日打電話去勞工處到問清楚可唔可以係七月(即通知後一個月)叫佢走.

講起呢個人真係火都黎, 當我水魚咁, 呢半年已睇兩次牙醫,一次300, 一次600. 其實話俾我聽之前已問清楚個朋友點先可以要我俾 - 就係等d牙爛無可爛,話痛到要死咁滯. 我唔信, 問勞工處, 又真係話呢d係emergency case, 所要我要俾. 第一次仲係係佢續約回來後一個月內, 我簡直興到爆. 我返工都無包睇牙, 點解佢地要有. 仲係佢做得唔好. 好, 為個b, 我忍. 呢個人對住其他外人, 例如我少見既親戚朋友, 非常之nice, 簡直似搵工.

所以我平時無$過佢手. 有咩我自己買. 我真係覺得好慘. 返工已經費盡心神, 返屋企仲要防... 不過我一向將自己房門鎖起.... 希望減少損失....

子爵府

你都係叫工人比一個月通知你好啦, 你可以話佢知, 有朋友介紹工人比你, 工人可以除時上班, 用呢d直口好d, 我之前個工人咪又係, 我見工時已同佢講左, 每天都要帶bb 到婆婆到,同我囝囝的表姐一齊玩, 婆婆又可以知道姐姐有無作反, 姐姐係婆婆到, 都不用做家務, 因為有另一個工人, 跟住我工人同我老公講, 話唔知要到婆婆到, 你話d bun bun幾大話,佢同我老公講resign, 我老公留住工人, 到過左一個月, 又講婆婆成日駡佢, 又話resign, 我問工人咁婆婆駡你咩野呀, 佢又講唔出, 工人同我老公講,話比2個月通知我,等我可以找到新工人, 我話唔需要啦, 我都係要佢比番1個月通知, 到佢比左一個月通知,成日問我老公, 太太找到人未呀,如未,我可以做多一個月,工人唔係咁好心, 只係找唔到工o者, 你都係唔係信工人咁多  

原文章由 xxll 於 08-6-22 23:55 發表
謝謝各位. 佢有辭職信, 但就係白紙黑字寫到明係8月尾走, 所以我都係聽日打電話去勞工處到問清楚可唔可以係七月(即通知後一個月)叫佢走.

講起呢個人真係火都黎, 當我水魚咁, 呢半年已睇兩次牙醫,一次300, 一次600. ...

複式洋房

我個工人都係啱啱遞咗辭職信,佢話會做到我個新工人來, 大約九月尾, 其實都真係好擔心, 唔知佢跟住呢三個月會點. 個agent話, 斷約既女仔(印傭)唔可能係香港找工, 要先番印尼過冷河, 係咪真嫁?

別墅

Similar case as mine.

My maid resigned in the beginning of May and is willing to stay the new one arrives. I know these maids can stay in China to wait for the new visa provided they can find a new employer, otherwise it's going to be what your agent told you (back to Indonesia).

I learnt that some BK moms did hire maids who have not finished their contract (either they resign on their own accord or are terminaed by the employers).

原文章由 kakamimi 於 08-6-23 11:02 發表
我個工人都係啱啱遞咗辭職信,佢話會做到我個新工人來, 大約九月尾, 其實都真係好擔心, 唔知佢跟住呢三個月會點. 個agent話, 斷約既女仔(印傭)唔可能係香港找工, 要先番印尼過冷河, 係咪真嫁? ...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 kakamimi 於 08-6-23 11:02 發表
我個工人都係啱啱遞咗辭職信,佢話會做到我個新工人來, 大約九月尾, 其實都真係好擔心, 唔知佢跟住呢三個月會點. 個agent話, 斷約既女仔(印傭)唔可能係香港找工, 要先番印尼過冷河, 係咪真嫁? ...

我之前個印都係自己辭職, 但佢要求我將機票折現比佢, 因為佢話吾會返印尼, 會留在CHINA, 我諗梗係AGENT教佢啦。

禁止訪問

複式洋房

原來始此

珍珠宮

原文章由 enahau 於 08-6-22 23:00 發表

佢提早成兩個月通知,係咪可以提早一個月叫佢走等。...

唔得, 除非佢同意!

珍珠宮

原文章由 mori 於 08-6-22 23:09 發表
你記得要有証人睇住佢簽封辭職信呀,因為有朋友明明係個工人自己簽咗,去到法庭話係我朋友屈佢簽,最後我朋友要比多一個月糧佢呀

工人辭職, 請唔好幫佢或代佢寫辭職信, 叫佢自己搞掂俾你!就好似你向你老板辭職一樣!

別墅

問過入境處同勞工處:

勞工處 : 可以一個月後叫佢走, 但勞工處叫我地最好問多次入境處

入境處 : 因為只可以有一個last day, 所以如工人寫八月尾走, 只可以叫佢八月尾走, 如果要有唔同, (即如我所想叫佢7月己走), 咁要叫佢寫過封信話要七月尾走, 因為入境處睇佢封信作為憑證, 七月尾後2個星期supposed佢要離開hk, 所以要改信

但我擔心如要改信, 個工人會話我屈佢自己辭職, 所以都15/16. 好煩.... 個工人依家當自己大哂, 因為已然講左唔做.

有無高人可指點一下?依家擺明d工人走法律"gap", 我吹佢唔脹, 佢態度差都要忍, 嘩, 如果佢寫12月尾我便死硬? 好似肉在針板上, 任佢get 著數. 真係好慶.... 我仲請過佢去disneyland. 簡直係衰爆.

珍珠宮

原文章由 xxll 於 08-6-23 23:30 發表
問過入境處同勞工處:
勞工處 : 可以一個月後叫佢走, 但勞工處叫我地最好問多次入境處
入境處 : 因為只可以有一個last day, 所以如工人寫八月尾走, 只可以叫佢八月尾走, 如果要有唔同, (即如我所想叫佢7月己走), 咁 ...

最快解決方法:
補一個月人工即炒!
另勞工處嗰度你可以再問多次, 應該唔可以「叫」佢早過佢想嗰日走!

男爵府

可否倒轉, 你比封信佢, 當比一個月通知佢, 咁佢咪只需做到7月尾, 但唔知佢會唔會係呢一個月內玩野呢?

民房

請這些工人, 真系問題多多, 正苦有無睇下這個網站呀? 一尾幫的外人攞本地人著數.

珍珠宮

原文章由 夢妮 於 08-6-24 13:55 發表
可否倒轉, 你比封信佢, 當比一個月通知佢, 咁佢咪只需做到7月尾, 但唔知佢會唔會係呢一個月內玩野呢?

依家都咁咯...... 你話呢?

大宅

仲要補一個月比佢走, 真係好氣頂, 但佢已經咁衰, 樓主你咪當破財擋災, 送隻衰野走law! 如果偷野都算有良心架la, 最驚佢對bb唔知點咋! 小心! 佢地無腦架, 唔會諗後果!

伯爵府

原文章由 enahau 於 08-6-22 23:00 發表
白紙黑字寫清楚你所支付既所有費用,包括佢既機票、假期折現等 ...

請問假期折現合唔合法? 我印印7月中會走, 未完約, 係佢自己辭職, 仲有D假未放, 佢又話唔放. 咁我在假期紀錄上應該點處理? 係咪折現俾佢, 但要佢簽收番某幾日當係放左假?

另外, 佢臨走前我應該點check佢d野呢? 係當佢入好晒行李後, 臨出門前, 我要求佢全部打開俾我check? or臨走果日先俾佢執野, 睇住佢執? 但其實我又諗, 佢若然有心偷野, 都會趁住le段時間已經運走左/寄走左/俾左同鄉keep, 似乎check佢行李無乜用喎! 係咪呢?

我印印都係早幾個月提出辭職, 一路表現都愈黎愈差, 續約後已經差左D, 提出辭職後仲差, 呃買餸錢; 吩咐佢做野又唔應我, 但佢聽到的, 亦都會做, 但係就係唔應人; 唔記得熄電飯煲掣, 叫佢去熄番, 佢就黑面; 叫佢煮個早餐俾我食(平時我一早返工, 都唔駛佢咁早起身煮, 只係我請病假在家休息時叫佢煮一次半次), 佢又黑面, 好似我要佢做多左額外嘅野咁; 抹野求求其其, 抹左等於無抹; 臨走前又話要留番長D頭髮, 唔肯剪, 又唔束好; 留腳甲; 週末放假前就留指甲, 有修靚但無剪短...... 我宜家一律都無話佢, 我諗話佢只會黑面俾我睇, 同埋盞嘥氣, 佢都擺明唔撈, 我唯有等個新工人快D到步就俾佢走.

首頁

尾頁

跳至