自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我個女一向都好麻煩, 次次食食下野都話要去WC
尋晚同佢去個間餐廳食飯, 又係食食下要去WC, 點知去完出黎個位比其他人坐左, 成枱野食比人收晒, 果下真係有d突然, 使唔使咁快手呀, 野都未食完, 問返waiter, 佢仲要話我未比錢, 張單擺左係收銀處, 唉, 食到一半, 搞到之後仲要買外賣返屋企食埋下半場
到今日又係咁, 去左間快餐店, 食食下又要去WC, 經過尋晚的教訓, 已經將阿女d玩具, 水樽, 毛巾盒擺晒係枱面, 點知去完返黎又係咁, 個位無左, 全部野食無晒, 全部玩具水樽毛巾盒又無晒, 阿女喊晒口, 唯有問返d職員, 都係果句啦,見到個位吉左就收, 我話, 我d野都仲未開始食, 全部私人物品都仲係枱面, 你地都唔係咁樣收左呱, 雖然我都知個答案都係一樣, 但果刻個心真係有d唔忿氣, 野都未食到兩啖就無晒都算, 最慘係個女d野無晒,唉, 兩日都係咁, 唔通次次行開都要同隔離位講未食完?一餐飯去兩三次咁點算?我都唔好意思啦, 下次都係叫外賣算數

翡翠宮

引用:我個女一向都好麻煩,+次次食食下野都話要

原帖由 miumiu0101 於 15-04-07 發表
尋晚同佢去個間餐廳食飯, 又係食食下要去WC, 點知去完出黎 ...
你個女幾大?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:兩日同一遭遇

下次去完洗手間先入餐廳,如果中途食緊真係要去,一係同伙計講聲,如果自助個隻(多數一早已比左錢),冇伙計就同隔離枱講聲,麻煩人地幫幫手,睇一睇住張枱

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

禁止訪問

侯爵府

我的育兒心得勳章

其實同侍應講聲會好d,佢地都未必知你係走左定點。。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會同餐廳職員講聲⋯⋯不過部試過立即打包食物比$再去toilet

男爵府

回覆:miumiu0101 的帖子

可唔可以去左先入去叫野食啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

下次同職員講聲先,張枱無晒人,人地收野又好正常喎,
不過買外賣最好清潔又方便

wcpcelia    發表於 15-4-7 08:35

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:我個女一向都好麻煩, 次次食食下野都話要

尋晚同佢去個間餐廳食飯, 又係食食下要去WC, 點知去完出黎 ...
其實明知個囡食野一定去廁所, 可唔可以入去食店前去左先?

翡翠宮

好媽媽勳章

阿女幾大呀

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

成張table 冇晒人,最好同待應講,因今時不同往日,放野响檯分分鐘比人掃走晒,D人而家好惡!

水晶宮

會同職員講聲,食食下走了去,返來都唔敢再食啦!

翡翠宮

帶張a4 張,上面寫住「勿收,洗手間中」。
不過真係香港先會咁嘅樣係又收唔係又收,未去過其他地方會係你食食下野拖地拖到你隻腳⋯
就算同個侍應講完都會無咩用。

侯爵府

我覺得一係入餐廳前捉小朋友去wc先
一係行開前同waiter講左先,你咁樣行左去,鬼知你去wc咩…唔誤會你走數咪偷笑囉

水晶宮

你囡囡幾大?
我会入餐廳前帶小朋友去廁所,亦跟小朋友講明要食完野先再去廁所。
如真的有需要食食下野去廁所,你真係要同職員及隔離位交帶一聲!
我發覺現今有唔少人唔識在適當時候出聲求人幫個忙,只識事後上網呻有幾唔好彩。

子爵府

食前去左toilet 先

大宅

同侍應講聲先去

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

仲唔趁機會教下個女,唔係人人都就晒佢,一係用餐前去定廁所先,唔好話冇!用餐時唔好飲太多水/湯,食到一半打後/差不多食完才飲嘢。一個人湊係咁㗎啦,唔通下下要人等要人就。

lilylily107    發表於 15-4-7 15:24
PCMW    發表於 15-4-7 11:38
頭號閒人    發表於 15-4-7 10:54
Abby_han    發表於 15-4-7 10:29
bikat    發表於 15-4-7 10:18

水晶宮

叫融离桌d人看_看又係搞到人,外賣吧,方便d。

伯爵府

我上次係麥當勞,隔離枱食客,有類似情況,佢就叫我幫眼,唔夠1分鐘,真係有個阿姐來執枱,我咪提一提阿姐!

你可以試吓此方法!

首頁

尾頁

跳至