自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:公屋被爆!有幾爆?

住公屋大把好富貴

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

都話d人有錢唔敢入銀行,全部放夾萬床下底! 今次有實證!
戶戶抄家,數銀紙都數到手軟!

呢篇文同大家分享:

邊處夾萬最好賣?
黃毅力

香港這麼多區,哪一區的夾萬最好賣? 幾日前和幾個商界朋友食飯,其中一個做零售的朋友問題起這個問題,還說是值一百萬的問題。

大家覺得這不是什麼艱難問題,七咀八舌答,山頂? 不是。中半山? 不是。西半山? 不是。錯了這麼多開始估九龍區,九龍塘? 不是。大家沒好氣,叫那個做零售的朋友開估,答案是天水圍。

吓,天水圍。難道天水圍好多有錢人住,不似吧,還說是悲情城市呢。零售朋友話自己睇到銷售數字,所以夠膽說是權威,問起當區經理為何天水圍的夾萬最好賣,經理話那個區最多人領綜援,有錢當然不能放入銀行啦,以免被社署人員查出資產超額,所以最多人買一個小夾萬,放在床下底,有錢放在夾萬內,不會存入銀行。

吓,當過差的我,聽完從椅上跌下來,話這「簡直是有組織及嚴重罪行」,這樣有計劃有部署去騙政府都可以嗎? 答案真是可以。

2004年南亞海嘯時,有一對綜援夫婦被揭發在泰國旅遊。當時他們遇上海嘯,在怒海漂流7小時獲救,在鏡頭前情深一吻。事後揭發他們一家四口在99年開申請失業綜援,到03年妻子梁惠淇還向社署稱丈夫高忠強失蹤,申請入住公屋及獲發較高的單親補助金,不過世紀海嘯卻踢爆兩人一直仍親密往來,領綜援遊泰國。你話誇不誇張?

香港的失業率由2004年高達6.8%,跌至前財政司司長唐英年話一世都唔會再見到的3.3%,但就手頭上有的數字,持續5年領取失業綜援的個案不跌反升,由經濟好差的04/05年度的10,672宗,升至去年10月的14,869宗,你話點解? 現時洗碗工1萬3千元一個月無人做,紥鐵工兩萬元一個月無人做,為何還有這麼多人連續五年領失業綜援?

周四我寫了篇文話終審法院的官老爺「不食人間煙火」,判定新移民住了1年就可以領綜援。現時的失業綜援已經如此濫用,這麼多人買夾萬藏好身家領綜援,還要如此判案,將來即使在內地是億萬富翁,來港後無證據證明他們有資產,一樣可申請綜援。千萬不要以為我歧視新移民,我反而覺得,法庭愈判愈鬆,綜援制度如無掩雞籠,根本就是引人犯罪。議員為求選票,怕了40多萬領綜的市民,自然也不會出聲批評。

香港的一眾中產,辛辛苦苦納稅,眼白白睇著庫房的錢倒落咸水海,苦呀!

http://www.bastillepost.com/hongkong/3-%E7%A4%BE%E6%9C%83%E4%BA%8B/49071-%E9%82%8A%E8%99%95%E5%A4%BE%E8%90%AC%E6%9C%80%E5%A5%BD%E8%B3%A3?r=w

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:係咁二,+百幾萬放屋企+

原帖由 我阿廉廉 於 15-04-08 發表
係咁二, 百幾萬放屋企

simple is the best~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:鰻魚壽司 發表於 15-4-8 08:22 公屋

原帖由 ian723 於 15-04-08 發表
Cannot no typ chinese
Not "kung uk"
Sheung Tak is "ku uk"
居屋

ian723    發表於 15-4-8 14:01

珍珠宮

畀面勳章

比熟人爆都唔奇

子爵府

2018復活節勳章

水晶宮

ian723 發表於 15-4-8 09:29
Cannot no typ chinese
Not "kung uk"
Sheung Tak is "ku uk"

唔係喎, wiki話尚德邨係公屋, 房屋署都話係租住屋邨, 應該唔係居屋

珊瑚宮

水晶宮

引用:咁白痴放現金響屋企

原帖由 球星媽咪 於 15-04-08 發表
咁白痴放現金響屋企
放銀行俾人check到可能會收屋

大宅

回覆:我阿廉廉 的帖子

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

DonnieBB 發表於 15-4-8 11:00
唔係喎, wiki話尚德邨係公屋, 房屋署都話係租住屋邨, 應該唔係居屋
尚德係公屋, 隔離居屋叫廣明苑/唐明苑/寶明苑

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ian723 於 15-04-08 發表Cann

原帖由 drizzle 於 15-04-08 發表
居屋
公屋黎架。

男爵府

啲錢係咪黑色嫁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 drizzle 於 15-04-08 發表居

原帖由 -bella- 於 15-04-08 發表
公屋黎架。
唔係我答,我幫人翻譯

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

而家D公屋富戶真有錢, 咁有錢讓間屋比人住啦, 成百粒身家

寶石宮

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

放咁多現金

大宅

引用:Quote:原帖由+球星媽咪+於+15-04-08+發表咁

原帖由 貧窮媽媽 於 15-04-08 發表
放銀行俾人check到可能會收屋
之前有Jm post的

首頁
45678...11

尾頁

跳至