母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想帶埋 bb 去日本 ---- 請 patlo 同眾媽咪比意見

Patlo,

係咪真係可以帶埋 bb 去日本呀?因為我同老公會 6 月份去日本旅行,本來我都放棄唔帶 dan dan 豬去架,但係聽見你話得咁正,我想請教你點樣照顧 bb 。因為係第一次去,所以我地打算跟團去北海道同本州,但係又驚無得玩之餘,仲要煩到團友,你點睇呢?

DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

男爵府

Re: 想帶埋 bb 去日本 ---- 請 patlo 同眾媽咪比意見

我剛剛在復活節同亞b去完日本,其實係好辛苦!請問你bb有幾大,我個bb兩歲未足,要帶尿片,奶樽,奶粉,濕紙巾等等...............你仲要o念去到o的野岩唔岩佢食.例如魚生,煎x食品,同埋住hotel會唔會唔慣,乘坐飛機時會唔會扭計.

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

Re: 想帶埋 bb 去日本 ---- 請 patlo 同眾媽咪比意見

DanDan,
你放心,你當然可以帶dan dan豬去啦!我個囝5個月時我就帶左佢去北海道囉!你跟團有個好處就係可以有導遊係到,又有旅遊bus接送,.......不過你要留意你去的地方可唔可以用bb車,我個次就將bb車放係旅遊bus到,用個時就攞黎用。我就帶左以下東西:
咩帶、bb衫(長&短袖)、bb被、摭、尿片(唔需要帶好多因為可以係便利店買)、濕紙巾、披肩(餵奶用),bb用品等等!
不過如果你怕bb起機喊我就一路餵奶等佢瞓覺!希望帮到你!
該用戶已被刪除

別墅

我十月時都想去日本呀, 果時BB有11個月, 好唔好帶佢去呢? 如果帶有咩要注意? 我唔會跟團呀.

複式洋房

xanthe,

嘩!好野!有希望啦!你的意思係話導遊會幫你睇住 bb 先?!咁浸溫泉時點攪呢?而且你帶住佢會唔會無得玩兼勁辛苦呢? appleycma 話好辛苦喎....... dan dan 豬去日本時得 5 個月大。
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

DanDan 寫道:
xanthe,
嘩!好野!有希望啦!你的意思係話導遊會幫你睇住 bb 先?!咁浸溫泉時點攪呢?而且你帶住佢會唔會無得玩兼勁辛苦呢? appleycma 話好辛苦喎....... dan dan 豬去日本時得 5 個月大。

DanDan,
咁當然你唔可以要個導遊幫你睇住 bb 啦!係日本浸溫泉時我同老公一個浸先一個咪遲d浸囉!

別墅

茵茵:

我BB6個月時座過一個中頭機同7個月時由日本返香港時起機落機都一d反應都無。可能個個人吾同。
不過上機一定要帯:
孑孑帯(我最後都無用過....係万一気流好大(touch-wood空難時先用) 我係抱住bb...bb都有安全帯(不過無用...両野就lut出来)
bb飲開的飲品(水..果汁...) 餅餅....toys...
片片機上空姐会送..不過都係用番用開果d好d。
機上又有baby-food...不過我bb吾中意食...果時我都係乗係埋身飲。

十幾個hrs又好似太長.....平時座車bb好中意望出面...座機就吾会...because出面都無野望...可能会吾内煩ka..

洋房

Dan Dan,

我上次去日本時係自遊行, 唔係跟團ga, 時間行程自己控制, 如果跟團可能會麻煩少少, 因為時間緊迫, 如個團要一早出發, 但bb未起床, 夾更搞醒bb, bb會扭計. 如果你諗住玩機動遊戲之類, 有bb一齊, 你同你先生要分開玩.
如果帶bb去旅行, 我本人覺得自己去好d, 唔好跟團, 其實自己去日本都幾容易. 但要心理準備, bb可能會痴身d.

Have a nice trip.
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

DanDan

dan dan 豬幾大呀? 開始食solid food 未? 如果開始食, 其實都唔駛bring太多BB food.
我四月時去過, 都係join tour. 果時Trevor十個幾月大, I brought the following things for Trevor:

-a half pack of nappy(about 18pcs)
-a large bottle of distilled water
-his clothes (remember to bring a jacket though the weather is hot there when you depart from hk)
-a can of cereal
-some snack for him(biscuits)
-a small toy
-his stroller
-his rain coat
-baby carrier

etc.

但我地唔係去北海道, 係去Tyo. 照顧BB都好方便, 因為果度好多washroom都會有換nappy gei 設備. 食方面, Trevor係人奶B, 早晚會係hotel食奶奶, 午餐可以俾佢食cereal, 用distilled water 開, 記住一定唔好用當地gei 水去開奶or cereal, coz people said that the water there has been contaminated heavily these few years and the mineral content is higher than the water in hk.)
Before I left hk, I have consulted my doctor about that and he said that distilled water is ok for my son. Thus, I think you should also consult your doctor first and remember to get some medicine for your baby before you go.

Have a nice trip!!

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊