嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人用尿布?

我老公成日話要用尿布,我都覺得好似環保d,不過實際用起來唔知係點呢?有無媽咪有咁既經驗可以分享?合唔合初生用呢定大個d用好呢?
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

大宅

Re: 有無人用尿布?

我BB是用尿布的.從初生十幾日開始,日間都用尿布.
既環保又省錢.

用尿布好方便,只要勤換就OK,而且只要知道濕片就換.不必肉痛要換尿片.

每次換片後,塗上預防尿布疹的cream.就可以避免尿尿和便便直接接觸皮膚.

複式洋房

我只係加隔尿墊用咋,,冇查野,,,不過好爽..好以著片片咁冇乜分別

大宅

pls check pm

大宅

好野,總算找到支持者,咁我都放心d,因為實在搞不清今時今日d bb咁多尿疹係尿片的錯還是尿布的錯?
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我個女當年都係用尿布,我會用隔尿紙隔臭臭,其實我本身係鍾意用尿布,但因為而家住既地方晒衫好唔方便,驚太陽晒唔到會有菌,所以今胎可能會用尿片!

大宅

隔尿墊是什麼東西?

伯爵府

牛年勳章

我bb出世到依家都係用尿布 , 慳番唔小錢~~尿布墊係用黎隔尿屎 , 乾爽d~~我個仔到而家6個幾月大都係試過一次尿疹~
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

咁係咪換既時候丟左張隔尿墊,然後塊尿布就浸消毒藥水待洗?
仲有,用尿布係咪一定要再著尿片褲呢?會唔會漏尿呢?我見初生bb咁細,條尿布或片褲好似太大咁....

大宅

用隔尿紙鋪在尿布上,可以隔去便便.使尿布容易些清洗.
我只用清水加點洗衣粉清潔尿布.

用片褲會比較好,可以防止漏尿.
片褲有分size.有些適合初生BB穿著.

洋房

那裡可以買到尿布?

大宅

Jusco,Wing On, Seiyu, Mothercare或各大街市BB衫檔口都有.

大宅

CutieSo :尿布墊貴唔貴呀.大約幾錢呀?
我昨天買了2打尿布.唔知夠唔夠呢?
60元一打我有冇買貴0左呀.

大宅

pc9,

咁隔大大果張紙又係邊度買呀? 同埋咩係片褲呀? 同bb包尿布...難包嗎?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HI,各位
我在囡囡未出世之前買了兩打尿布及五、六個尿片褲,但因我奶奶原來唔會HANDLE BB,囡囡現在番育嬰院,早上在院內用紙尿片,晚上因囡囡睡要六個鐘以上,我先生都要用紙尿片,所以我有以上的用品(只是洗了一次水無用過),我想問你們那位有興趣要的,我只收$30,請PM我。

大宅

I tried it before..it's very trouble so only along for 2days.... :-P

大宅

hybb ,

尿片墊有幾個牌子,比較普遍的是pigeon,$79有220張,各大百貨公司都有.(其實一般小便不必用尿布墊)
荷花都有類似散裝出售,20張一包.(不過唔抵.)

尿片褲是膠質的,有魔術貼.用來包在尿布外面,固定尿布.而且可以防漏.

燕尾蝶,
$60一打尿布唔貴.我在千色店和Jusco買,要$69一打.

用尿布除了省錢外,更是環保.
如果BB只用紙尿片,由出生到戒片要用多少條?佔堆填區多少位置?
用尿布多少是為BB積點福.
多留一片綠色給孩子.

大宅

pc9,

唔該晒你 如果你話小便唔用尿布墊...咪會整濕囉?!

同埋我想問, 尿布, 尿片褲大約要幾錢呀?

我會送bb去育嬰院(放工及放假都係自己湊返), 咁我應該買幾多尿布呢?

唔好意思咁多問題問.....唔該晒你

大宅

好媽媽勳章

各位mama,
我有pigeon尿片墊平售,可pm我.thanks

首頁

尾頁

跳至