跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已在網上遞左技術移民意向書,老公係十年電工中學程度,我做藥廠 三年大學程度。有一歲同三歲女。你地覺得成功機會高吗?不過老公同我都未考ielts,請問其實係咪可以吾考ielts而直接交英文課程費用取代呢?!因為我老公英文實在麻麻!希望有經驗sis可以幫手解答,感激

複式洋房

我唔係太明,你己入左EOI,你應該知道自己有幾多points架。

首先,申請人必需要有合適的英文程度,即IELTS總分6.5或以上。其他既野就根申請人既行業和年齡計分。在你交EOI時,你會知你有幾多分。如果係140或以上的話,你就有機會被優先選擇,但如果係100以下的話,你既申請就無機會了。

一般的話,交EOI後1個月內已知是否被選中了。

但申請人和配偶都必須要有IELTS 6.5或以上先得!

複式洋房

回覆:Daandad 的帖子

好多謝你回覆我呀!
原来我之前誤會左,我只係一直填緊表,其實我根本未sumit 份表!
我認真睇返我份意向書,基本上都有一百三十分,不過就要等我地黎緊考ielts出埋成绩先遞得!不過我老公好緊张呀!因為佢本身英文麻麻,雖然呢半年都係咁上英文班操英文,但佢好驚考吾到6.5

複式洋房

回覆 Siuboyboy 的帖子

祝你好運。英文既野,學好佢真係一生受用!

複式洋房

你申請左未呢? 你有無JOB OFFER? 想知130分申請成功嗎? 我係無140分, 無JOB OFFER入唔入表博下呢?

複式洋房

ilovemango 發表於 15-9-10 12:16

你申請左未呢? 你有無JOB OFFER? 想知130分申請成功嗎? 我係無140分, 無JOB OFFER ...
我參考左INZ近一年既EOI成功結果,除了小部份有工作Offer既申請者,基本上都要140分以上。

複式洋房

回覆 Daandad 的帖子

係咪有JOB OFFER 就一定批呢?

複式洋房

回覆 Daandad 的帖子

Work experience in skilled employment
And if the work experience is in an identified future growth area:
  • 10 points: 2 to 5 years experience
  • 15 points: 6 or more years experience.
]And if the work experience in an area of absolute skills shortage:
  • 10 points: 2 to 5 years
  • 15 points: 6 or more years.

計分問題

以上係咪只可以計一樣?

大宅

引用:回覆+Siuboyboy+的帖子你申請左未呢?+你有

原帖由 ilovemango 於 15-09-10 發表

你申請左未呢? 你有無JOB OFFER? 想知130分申請成功嗎? 我係無140分, 無JOB OFFER ...
如申請其它城市,有得加分,不包括AKL

別墅

如果在認可的海外大學畢業是否都要考英文試?

洋房

當天因為証明到是以全英語讀tertiary education 故可免考

複式洋房

回覆:ilovemango 的帖子

我未遞表呀! 因為老公仲未考irets, 佢話冇信心6。5份:(
如果老公考到irets我地就夠140分

洋房

hkchanck 發表於 15-9-11 20:46
當天因為証明到是以全英語讀tertiary education 故可免考
請問如果我有英國及澳洲的學士學位 (在香港英文修讀), 是否可免考? Thanks!!

洋房

At that time, i directly emailed the immigration department. It was considered case by case only.

洋房

hkchanck 發表於 15-9-13 22:28
At that time, i directly emailed the immigration department. It was considered case by case only.
Thanks!!

複式洋房

請問如果是內地出生,沒有香港出世證明,怎樣提供出生證明呢?
我幾歲就來了香港,一向沒有出生證明的.
謝謝!

大宅

引用:請問如果是內地出生,沒有香港出世證明,怎樣

原帖由 shiuchen 於 15-09-14 發表
請問如果是內地出生,沒有香港出世證明,怎樣提供出生證明呢?
我幾歲就來了香港,一向沒有出生證明的.
謝謝! ...
都有內地出生紙,要翻譯成英文同可以認證

複式洋房

回覆 Yukiruirui888 的帖子

YUKIRUIRUI真是謝謝你.
我現正努力補領出生證明.
請問CERTIFIED TRANSLATION是不是找律師做就可以?
MANY THANKS.

大宅

引用:回覆+Yukiruirui888+的帖子YUKIRUIRUI真是

原帖由 shiuchen 於 15-09-15 發表

YUKIRUIRUI真是謝謝你.
我係係大使館整的,我念律師應該都得,在唔係妳去中國大使館,話要翻譯成英文,因呢到好多都係經大使館或太平紳士作證

複式洋房

I seeThank you for taking time here. Thanks a lot!!!

首頁

尾頁

跳至